Banner

“Ik dacht: een boekhoudkantoor, wat moet ik daar nu doen?”

1 december 2020 | Door:  Gert-Jan van Grootheest

Bedrijfskundig adviseur staat er achter de naam van Gert-Jan Grootheest. Ja, die hebben we meer onder onze 1.000 medewerkers. Maar het specialisme van Gert-Jan is minder alledaags. De 35-jarige medewerker van kantoor Zwolle adviseert klanten over ruimtelijke ordening, milieu en bouwen, maakt berekeningen, vraagt vergunningen aan én neemt ook alle daarbij behorende tekeningen voor zijn rekening. “We willen met Alfa onze klanten een totaalpakket aanbieden.” Met zijn ervaring is hij van grote toegevoegde waarde. Alfa is veel agrarische ondernemers van dienst die regelmatig in vergunningentrajecten terechtkomen.

Als bedrijfskundig adviseur (‘je mag ook ROM-specialist zeggen’) heeft Gert-Jan er net zijn eerste maanden bij Alfa op zitten. Ervaring op zijn gebied heeft hij des te meer. “Ik doe dit werk al zo’n dertien jaar. Wat ik bij Alfa voornamelijk doe is het maken van berekeningen, bijvoorbeeld voor de emissie van geur, fijnstof en ammoniak (stikstof). Deze dienen als onderbouwing bij een aanvraag Natuur- en Omgevingsvergunning.  Ook bij bestemmingsplanwijzigingen geef ik klanten advies.”

De hele papierwinkel

Het zijn taken die meer ROM-specialisten toevertrouwd zijn, maar Gert-Jan voegt er nog een bijzonder specialisme aan toe: het maken van de benodigde tekeningen voor de vergunningen. “Daarmee willen we bij Alfa de dienstverlening aan de klant verbreden: we zijn je accountant, we doen fiscale dingen en we helpen klanten bij het vergunningstraject, met de hele papierwinkel: niet alleen de berekeningen en vergunningsaanvraag maar ook de tekeningen. Zo maken we de lijnen korter en kunnen we sneller actie ondernemen. Een klant van Alfa moest daarvoor altijd naar zijn eigen tekenbureau. Vaak komen er toch weer wijzigingen in de oorspronkelijke tekening. Dan moet die opdrachtgever weer terug naar de tekentafel. Alfa heeft die discipline nu zelf in huis.”

Alfa gaat tot en met het vergunningenverhaal, zegt Gert-Jan. “Daarna geven we het uit handen. Wat we niet doen, is ons bezig houden met de uitvoering en het constructieve gedeelte. Daar is de aannemer of de constructeur weer voor. Al kunnen we er eventueel wel in adviseren.”

Timmerman

Het is een discipline die Gert-Jan zich op een ongebruikelijke wijze eigen heeft gemaakt.

“Als adviseur agrarische bedrijfsontwikkelingen heb ik op een architectenbureau gewerkt. Eigenlijk ben ik opgeleid tot timmerman. Nog altijd houd ik ervan om met mijn handen te werken. Ik heb bij een bouwer in een breed segment gewerkt. Van het eerste piketpaaltje tot en met het overhuizen van de klant was ik erbij betrokken. Maar ook de oplevering van een nieuwe stal. Ge-wel-dig vind ik dat. Wat ik toen op de bouw deed, alles voor een klant regelen, doe ik nu bij Alfa. Als die klant blij is, ben ik dat ook, zeker als ze later nog eens bellen.”

Ondernemer

Het is kantoordirecteur Jonny Hilberink die Gert-Jan uitnodigt om ‘een keer te komen praten’. Gert-Jan: “Ik ben namelijk ook ondernemer met een eigen boekwinkel en ik was al een jaar of zeven klant bij Alfa. Dus ik kende het kantoor al wel een beetje. Maar ik dacht: ‘Een boekhoudkantoor, wat moet ik daar nu doen?’ Maar Jonny maakte mij enthousiast met het verhaal om met Alfa een totaalpakket te gaan bieden.”

De Boekenkamer

Vooralsnog drie dagen per week vult hij sinds september – gedwongen thuis - bij Alfa. Want de boekhandel (deboekenkamer.nl) vraagt ook tijd. “Die winkel ben ik al in 2007 begonnen met mijn vrouw, een boekhandel in nieuwe- en gebruikte christelijke boeken. Het werd al snel een succes. De winkel groeide en groeide maar, mede door de webshop weten veel klanten de winkel te vinden. Totdat mijn vrouw in 2016 ernstig ziek werd. Zij is twee jaar terug komen te overlijden. Mijn zes personeelsleden houden nu de winkel draaiend. Ik doe zelf de inkopen en de boekhouding. We hebben zo’n 25.000 boeken. Ook via internet verkopen we veel. Ik heb een eigen voorraadbeheersysteem laten bouwen dat is gekoppeld aan de webshop. Wordt een boek in de winkel verkocht, dan is het even later van de website af.” Sinds het begin van dit jaar is de vader van twee kinderen - zeven en elf - weer opnieuw getrouwd.

Landelijk werkterrein

Officieel houdt Gert-Jan - buiten coronatijd - kantoor in de Zwolse vestiging van Alfa. Zijn werk is echter Alfa-breed: hij is landelijk inzetbaar voor advies en vergunningaanvragen. “Ik merk dat steeds meer klantbeheerders mij weten te vinden. Bij mijn werk komen ook vaak fiscale vragen of subsidievraagstukken kijken. We doen ieder ons ding, maar we benutten wel elkaars kwaliteiten om een klant bij Alfa van A tot Z te ontzorgen.”

Gert-Jan van Grootheest

Gert-Jan van Grootheest

Bedrijfskundig adviseur

088 2533086 | gvangrootheest@alfa.nl


Meer over Gert-Jan