Banner

“Hoe kan jouw vader nou geld met zand verdienen!”

3 september 2018 | Door:  Marco Streefland

Al vier generaties zit de familie Kamphuis uit Epse in het transport en de zandhandel. Ronald Kamphuis was in 1980 de derde generatie, inmiddels loopt zoon Jean Paul alweer vier jaar lang warm langs de zijlijn. Zelfs het transport en de zandhandel profiteert van de oplaaiende economie, onder meer in de bouw en de weg- en waterbouw. “We moeten soms gewoon ‘nee’ verkopen, want dan is het er gewoon even niet.”

Kamphuis Epse is specialist in sportveldenzand, dat zijn weg weet te vinden in geheel Nederland. Daarnaast levert het bedrijf zand in verschillende kwaliteiten voor andere toepassingen. “Mijn dochter kwam eens thuis met een vriendje dat stomverbaasd vroeg: hoe kan jouw vader nou geld verdienen met zand!”, weet Ronald Kamphuis zich nog lachend te herinneren.

Voor wie denkt dat zand gewoon zand is: nee, de ene kwaliteit is de andere niet. Het verschil zit in de verschillende gradaties, legt hij uit. Daardoor is het bedrijf leverancier van - onder meer - ophoogzand, straatzand, valdempingszand, speelbakzand, metselzand en vloerenzand. Ronald: “Het zand komt als één natte brij naar boven. Daar wordt het vervolgens gezeefd. Al naar gelang de functie moet het aan bepaalde specificaties voldoen. Als je als consument zand haalt om je straatje te tegelen, is dat weer ander zand als het zand dat onder speeltoestellen ligt. Dat heeft dan weer valdempende eigenschappen. Die hebben met de korrelgrootte te maken. Maar er zijn ook andere specificaties. Kun je het makkelijk verdichten? Hoe zit het met de waterdoorlatende eigenschappen? Is het mengbaar? Kun je er goed mee metselen?”

Niet aan te slepen

Zo ontstaan de verschillende gradaties van zand, aangeduid met 0.1, 0,2, 0.3 enzovoort. Ronald: “Ja hoor, na al die jaren kan ik wel onderscheiden of het 0.4 of 0.2 is. Maar je hebt per gradatie ook nog andere verschillen om zand op te onderscheiden.”

Veel zand wordt gebruikt in de weg- en waterbouw en ook bij bouwwerkzaamheden, voor het maken van een bouwput. Dat in die markten de bouwmaterialen niet aan te slepen zijn, is ook in Epse merkbaar. “We hebben ook de crisisjaren meegemaakt. Niet dat ik er toen niet van kon slapen, maar rustiger was het wel. Nu is het helemaal anders. We hebben het meeste op voorraad, maar niet alles. En soms is het zo moeilijk dat we gewoon ‘nee’ moeten verkopen. Dan is het er even niet.”

Dat de voorraad niet altijd op peil blijft heeft te maken met de zandwinning. Al het zand voor Kamphuis Epse komt uit Markelo, waar langzaam maar zeker een recreatieplas vorm krijgt als het zand is verdwenen. “Maar we zijn onderhand op zo’n grote diepte zand aan het winnen, dat het steeds moeilijker wordt. Dan moet je door naar de volgende fase in de zandwinning.”

Vervoer voor derden

De 22 vrachtwagens van het bedrijf vervoeren niet alleen zand van eigen ‘makelij’. Het bedrijf vervoert ook voor andere opdrachtgevers. “Voor een van die klanten, Nefit Industrial, rijden we al ruim 60 jaar met huifopleggers voornamelijk in Duitsland. Een fijn bedrijf om voor te werken. Ja, dat soort relaties is in een tijd als deze wel een uitzondering. Die relatie is al begonnen in de tijd van mijn vader.”

Op de vrachtwagen

Dat was Tijmen, die als tweede generatie Kamphuis Epse verder uitbouwde. Ronald kwam erbij in 1980 en inmiddels is zoon Jean Paul aan de warming-up begonnen. “Hij werkt hier nu vier jaar. Jean Paul doet het goed. Bewust hebben we onze kinderen nooit bij het bedrijf betrokken. Jean Paul is daarom gaan studeren. Ik was veel te bang dat hij anders met z’n achttiende op de vrachtwagen zou zitten. Dat is op die leeftijd veel stoerder. Maar toch zei hij: ik wil het bedrijf in. Hij begon op de boekhouding, gaat regelmatig met mij mee en regelt het samen met Onno (ten Brinke, red.) op kantoor. Dan kan ik eens wat vaker weg met mijn vrouw.”

“Ons familiebedrijf is gezond met 25 enthousiaste, ervaren medewerkers, waarvan al meerdere 25 jaar en langer in dienst zijn. Alleen dit jaar hebben wij al vier jubilarissen.”

Alfa regionale uitstraling

Kamphuis Epse was altijd klant bij SCT Accountants en Adviseurs. Ronald: “We waren eerst niet blij met de overname door Alfa vijf jaar terug. SCT was een kantoortje in Apeldoorn waar je zó binnenliep. Alfa leek ons een grote organisatie. Maar Alfa heeft precies dezelfde regionale uitstraling met al die kantoren in de buurt, het is net zo’n kantoor als we gewend waren. Ik moet zeggen: alle lof voor Alfa, het bevalt ons heel goed.”

Marco Streefland

Marco Streefland

Senior klantbeheerder

088 2533052 | mstreefland@alfa.nl


Meer over Marco