Banner

“Dat dit kan op een accountantskantoor!”

29 januari 2020 | Door:  Gerard Broek

Als hij als accountancystudent aan de Windesheim Hogeschool drie jaar geleden op zoek gaat naar een stage, moet het een ‘nuchter’ accountantskantoor zijn. Het wordt Alfa in Meppel. Al tijdens de stage wordt duidelijk dat daar de toekomst ligt voor Gerard Broek. Na het afronden van zijn studie is hij bij Alfa teruggekeerd en hij werkt nu inmiddels anderhalf jaar als assistent-accountant, tot grote tevredenheid van beide kanten. “Het klinkt misschien als een cliché, maar ik zou kantoor Meppel willen omschrijven als één grote familie.” Op ‘familiebezoek’ bij Gerard in Meppel.

Hij had wel iets met cijfertjes, vertelt hij. “Op de havo heb ik de economische kant gekozen. Daar zat het vak management en organisatie in. Dan maak je heel basic balansen en winst-en-verliesrekeningen. Ik wist meteen: dit vind ik interessant om te doen.” Zijn eerste kennismaking met de praktijk is tijdens de stage in het derde jaar. Hij maakt zijn keus voor Alfa om een opvallende reden. “Ik was al bij een ander kantoor geweest waar ik iemand met ‘je’ aansprak. Die kon dat niet waarderen. Degene die bij Alfa de HRM deed wel. Dat zijn van die kleine dingen.”

Jasje-dasje

Toch is kantoor Meppel een openbaring voor Gerard. “Ik vond het spannend. Maar je wordt op een heel informele manier ontvangen. Je krijgt op school mee dat het er op een kantoor allemaal heel formeel aan toe gaan. Jasje-dasje. Maar dan kom je hier en dan zie je gewoon iedereen in spijkerbroek. Het is serieus als het serieus moet zijn, maar er is ook ruimte voor grapjes. Ik heb me er die eerste weken weleens over verbaasd: dat dit kan op een accountantskantoor!”

De basis leren

Hij begint met de meest elementaire handelingen. “Je moet de basis leren van het inboeken. Vanuit daar gaat het steeds ietsje verder. Je leert op school heel veel, maar als je het dan in de praktijk moet toepassen vallen sommige dingen vies tegen. Maar bij Alfa is het: stel gewoon je vragen, want daar leer je het meest van.”

Inmiddels mag hij zich assistent-accountant noemen, en is Gerard ook al aanspreekpunt voor klanten die vragen hebben. Ambities om lang assistent te blijven heeft hij niet: “Ik ben bezig met een vervolgstudie tot accountant. Dat is het doel voor de komende vijf jaar.” De richting is al bepaald: de agrosector. “Mijn ouders hebben een melkveehouderij, een stukje buiten Nieuwleusen. Daar komt de interesse voor agro vandaan. Omdat je van huis uit weet dat die ondernemers echt leven voor hun beroep. Ze staan heel dicht bij de zaak. Het mooie vind ik dat je daarbij kunt helpen.”

Klant bij Alfa

Interesse om zelf het bedrijf in te gaan ontbrak bij Gerard. “Maar als de nood aan de man is spring ik weleens bij.” Zijn broer neemt op termijn het bedrijf over. Als assistent-accountant blijft Gerard toch nauw betrokken. “Mijn ouders zaten bij een ander kantoor. Toen ze de jaarrekening kregen, vroeg ik of ze hier of daar aan hadden gedacht. Nee, dat niet. Toen is een collega van mij bij ons thuis geweest. Dat vonden mijn ouders heel verhelderend. Nu snappen ze wat er op papier staat. Toen was het: laten we dan maar klant worden bij Alfa. Ik doe nu al het accountantswerk. Het voordeel voor mij is dat het heel makkelijk is. Ik woon nog thuis. Als ik een vraag heb stel ik die gewoon aan de keukentafel en ik heb ook meteen antwoord.”

Zijn werkplek bevalt uitstekend. “Ik zou kantoor Meppel bijna omschrijven als één grote familie, al is het een cliché. We kennen elkaar zakelijk maar ook privé weten we veel van elkaar. Je weet bijvoorbeeld van iedereen de kinderen. Ik werk ook twee dagen per week op  kantoor IJsselmuiden. Daar is het al net zo.”

Competitiedarten

Voor iemand die graag een nuchtere werkkring zocht, heeft Gerard op z’n minst een opvallende hobby: darten, een echte kroegsport. “lk speel ook competitie. Elke woensdagavond in een andere kroeg. Hoe het gaat? Heel wisselvallig, maar ik kan goed meekomen.” En eh... qua drankverbruik? Lachend: “Dat is binnen ons team echt met mate. Met een paar biertjes op een avond is het mooi geweest. Maar we hebben weleens tegenstanders gehad die halverwege de wedstrijd geen pijl meer konden gooien...”

Ook werken in dit 'familie'bedrijf? Kijk hier voor onze vacatures.

 

 

Gerard Broek

Gerard Broek

Assistent accountant

088 2533153 | gbroek@alfa.nl


Meer over Gerard