Banner

“Als je ergens in geïnteresseerd bent, kan jij je er bij Alfa altijd in verdiepen”

1 juni 2024 | Door:  Benthe Boerma

Ze is vanmorgen aan het werk geweest voor een klant die zijn bedrijf verkoopklaar wil maken. Het had ook een strategische verkenning kunnen zijn, om een bedrijf meer rendement te laten behalen. Het klinkt als de werkzaamheden van een ervaren bedrijfskundig adviseur. Toch is Benthe Boerma pas een jaar in dienst bij Alfa Zwolle. Als junior bedrijfskundig adviseur werkt ze nu nog in deeltijd. Een dag in de week is gereserveerd voor haar hbo-studie bedrijfskunde.

Veertig minuten met de auto is het vier dagen per week, vanuit haar woonplaats Beilen naar het kantoor in Zwolle. De tip om eens met Alfa te gaan praten kwam van buurvrouw Arnette Fidom, die in Hoogeveen directiesecretaresse is. “Er was in Hoogeveen echter geen ruimte voor een bedrijfskundige voor het mkb. In Zwolle wel. Het was in het begin nog een beetje pionieren, omdat er in Zwolle nog geen bedrijfskundige mkb was om mij te begeleiden. Inmiddels is Ronald Mol aangenomen, hij neemt mij mee in de opdrachten en casussen.” Het is ook letterlijk meenemen, zegt Benthe. “Ja, als hij naar een klant gaat, ga ik weleens mee.”

Opleiding tot junior accountmanager

Bedrijfskunde was niet eens haar eerste keus. “Op school had ik wel gevoel voor economie. Ik vond het heel erg interessant. Maar op een blauwe maandag had ik bedacht dat ik verpleegkundige zou worden. Op de open dag van de opleiding wist ik al: dat is niks voor mij”, zegt ze lachend. Na de middelbare school kiest Benthe daarom voor een tweejarige opleiding tot junior accountmanager. “Die opleiding is heel erg gericht op verkoop en marketingstrategie. Maar ik vind HR ook interessant. En ik wilde meer leren over de financiële kant van een bedrijf. Daarom kwam ik bij hbo-bedrijfskunde uit.”

Serieuze opdrachten bij Alfa

Als ze in twee jaar tijd haar ‘associate degree’ behaalt, komt het aanbod van Alfa. En hoewel ze pas halverwege de opleiding is, krijgt ze meteen serieuze opdrachten. “Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan hoeveel praktijkervaring je hebt. Maar na twee jaar kun je al op een redelijk niveau bedrijfskundig advies geven. Alfa had eerst nog het idee om mij voor een deel bedrijfskunde en voor een deel accountancy te laten doen. Maar ik kwam er snel genoeg achter dat jaarrekeningen niet mijn ding zijn.”

Ondersteunen bij de marketing

Wel krijgt Benthe alle ruimte om andere onbekende terreinen te ontdekken. “Ik vind marketing ook heel leuk. Daar ondersteun ik directiesecretaresse Debby van der Stouw nu bij. Bij Alfa krijg je mogelijkheden om je te ontwikkelen. Het is allemaal niet zo strikt dat ik alleen maar bedrijfskundig bezig ben. Ik vind het mooi dat ik ook de kans krijg op marketinggebied mee te kijken. Als je ergens in geïnteresseerd bent, is er bij Alfa altijd de mogelijkheid om je er verder in te verdiepen. Of op z’n minst te kijken hoe het werkt.”

Afrondende fase opleiding

In deze tijd, in het laatste jaar van haar studie, ligt het accent toch maar op het bedrijfskundige. “Ik ben in de afrondende fase voor mijn opleiding, ik volg nu twee modules tegelijk en moet hierna nog één module. Ik volg momenteel een module waarbij ik onderzoek doe binnen Alfa Zwolle, waar een verandering in het project eigenaarschap is geweest. Deze verandering ben ik aan het evalueren. En die tweede module doe ik samen met een andere student. Voor een bouwbedrijf zijn we aan het onderzoeken hoe ze toekomstbestendig kunnen ondernemen.”

Springpaarden opleiden

Haar all-time hobby schiet er daarom even bij in. Benthe: “Zo lang als ik kan lopen rijd ik al paard. Een familielid heeft een handelsstal, ik heb altijd zijn paarden op geleid en uitgebracht in de springsport. Recent heb ik een eigen paard gekocht, die staat aan huis en moet alles nog leren. Zoals je respectvol met mensen omgaat, zo ga je ook met een paard om. Je begint heel rustig, met de basis. De eerste keer een zadel erop. Kijken hoe het paard reageert. En dan steeds een stukje verder.” En als-ie voor de eerste keer een hindernis voor z’n neus vindt, met jou op z’n rug? Benthe, lachend: ‘Hopen dat-ie springt!”

Benthe Boerma

Benthe Boerma

Bedrijfskundig adviseur

088 2533019 | bboerma@alfa.nl


Meer over Benthe