Banner

“Als ik een dag vrij neem om in te kuilen, snapt iedereen dat”

31 augustus 2022 | Door:  Linda Koersen

Als stagiaire zat Linda Koersen, al in het managementteam. “Er werd een jong MT opgericht en die kans om mee te denken heb ik met beide handen aangepakt” vertelt Linda. Inmiddels is ze stagiaire af en werkt ze als bedrijfskundig adviseur bij Alfa en daarnaast is de 23-jarige Dalfsense ook parttime melkveehouder. En omdat er samen met vriend Arjen nét een huis is gekocht, is haar agenda inmiddels aardig gevuld.

Het is een combinatie die niet ongewoon is in de meer agrarisch getinte kantoren van Alfa: collega’s die hun kantoorbaan afwisselen met het werk op het ouderlijk boerenbedrijf. Of, in haar geval, de maatschap die zij samen met haar ouders en broer heeft. “Het is wel de bedoeling dat wij het samen gaan overnemen. Maar in welke vorm, dat weten we nog niet. Ik werk nu nog vooral ‘s avonds en op zaterdag mee. Ik vind het wel fijn, die afwisseling. Zeker als je een hele dag op kantoor hebt gezeten ben je wel aan wat beweging toe. Binnenkort ga ik ook van een fulltime werkweek bij Alfa naar 36 uur. Dan kan ik ook eens makkelijker thuis aanschuiven als er bijvoorbeeld een voerleverancier langs komt.”

‘Thuis’ is Dalfsen, op het bedrijf met honderd melkkoeien en 45 hectare grasland. De koeien lopen buiten, zegt Linda met overtuiging. “Ja, bewust. Ik vind het een mooi gezicht. En het is beter voor de vitaliteit van de koeien.”

Stageplek bij Alfa

Het is haar achtergrond die Linda richting de Aeres Hogeschool in Dronten stuurt. Ze studeert er Financiële Dienstverlening. Al even logisch komt in september 2020 een stageplek bij Alfa in beeld. “Daarna vroegen ze mij of ik zin had om er te blijven. Ik had het tijdens mijn stage naar mijn zin gehad. Waarom zou je iets veranderen als het goed is? Ik heb fijne collega’s, ik vind het ook fijn dat veel collega’s een agrarische achtergrond hebben. Als ik in de zomer ineens een dag vrij wil omdat ik moet helpen inkuilen, snapt iedereen dat. Ik denk dat je bij een Big-4 kantoor heel raar aangekeken zou worden.”

Assistent accountant

Als 23-jarige bedrijfskundig adviseur - “alleen agro, geen mkb” - heeft Linda al een volwassen portefeuille. “Ook omdat ik eigenlijk nog assistent accountant ben, maar dat deel ben ik aan het afbouwen. Ik doe nu nog veel btw-aangiften en jaarrekeningen. Als bedrijfskundig adviseur ligt het accent vooral op de mestwetgeving en de regelgeving: plannen opstellen, de Gecombineerde Opgave invullen. Nu loop ik mee met een collega om te kijken of begrotingen opstellen iets voor mij is. Een paar vaste klanten heb ik ook al. Al gebeurt het nog weleens dat een klant belt en tóch vraagt om die oudere mannelijke collega aan de lijn.”

‘Altijd blijven leren’

Al zit haar opleiding erop, er verandert genoeg in de sector. Linda: “Ik vind dat je altijd moet blijven leren. Ik heb een cursus KringloopWijzer gedaan. Daar heb ik ook in ons eigen bedrijf profijt van, want ik doe zelf de mestboekhouding. En ik volg nu weer de cursus BBA, een brede bedrijfskundige cursus: van begrotingen tot stikstof.”

Moedeloos van de stikstofdiscussie

Aha, stikstof. Het is niet haar favoriete gespreksonderwerp, zegt ze eerlijk. “Ik probeer er zo min mogelijk van mee te krijgen. Je wordt er anders toch alleen maar moedeloos van. We lopen er ook niet voor weg, maar mijn broer en ik maken ons er ook niet al te druk om. We zitten gelukkig in een gunstig gebied.”

Het bedrijf in Dalfsen is redelijk futureproof. “Al hebben we nog genoeg plannen. We denken wel eens na over bijvoorbeeld zonnepanelen of een eigen windmolen. Verder zien we wel wat er op ons pad komt.”

Verhuizing naar Zwolle

De verhuizing van kantoor Meppel naar Zwolle, sinds 22 juli, scheelt haar in ieder geval wat reistijd. (“Al hoop ik wel dat we de gezelligheid van Meppel meenemen.”) Zo blijft er iets meer tijd over om te klussen aan de woning vlak bij de boerderij, die ze pas met vriend Arjen heeft gekocht. Het klinkt als een druk bestaan. En dat is het ook. Linda: “Ja, ik heb altijd wel wat te doen. Ik vind sporten ook leuk, maar zeker in de zomer is dat lastig.”

Linda Koersen

Linda Koersen

Bedrijfskundig adviseur

088 2533160 | lkoersen@alfa.nl


Meer over Linda