Banner

Het 12,5-jarig jubileum dat nooit de bedoeling was...

1 oktober 2019 | Door:  Susanna Tibben

Begin september was het een bescheiden feestje bij Alfa in Zwolle. Onze collega Susanna Tibben - senior assistent-accountant - had er precies 12,5 jaar op zitten. Veel klanten van ons kantoor kennen haar als steun en toeverlaat voor de administratie, de jaarrekening of de aangifte vennootschapsbelasting. En dan te bedenken dat diezelfde Susanna er ooit niet aan moest denken om voor accountant te gaan studeren...

Ze begon in maart 2007 als assistent-accountant, vers van de opleiding. Ondertussen heeft Susanna zich opgewerkt tot senior assistent. “Ik heb wel de studie tot accountant gevolgd, maar ik vind het werk dat ik nu doe nog steeds heel leuk. Bij Alfa is klantbeheerder de volgende stap. Maar ik zie nu meer dan een klantbeheerder. Ik zit ook regelmatig bij besprekingen met klanten, dus dat stukje van de functie van klantbeheerder maak ik nu ook mee. Klantbeheerders houden zich vooral bezig met advies. Als senior assistent-accountant zit ik meer in het hele proces. Ik maak alles mee, van de administratie en de jaarrekening tot de aangifte vennootschapsbelasting.”

Opleiding bedrijfseconomie

Met het enthousiasme waarmee Susanna over haar werk praat, is het moeilijk voor te stellen dat diezelfde accountancy nu niet direct haar voorkeur had. “Ik vond cijfertjes - rekenen, wiskunde - altijd wel leuk. Maar ik wilde geen accountant worden. Mijn zus deed al die studie en mijn idee was altijd: dat wil ik niet. Maar in mijn opleiding bedrijfseconomie vielen de eerste twee jaar samen met accountancy. En ik merkte: hmm... toch wel interessant. Als accountant kom je in aanraking met verschillende bedrijven.”

Grotere klanten

Als senior heeft Susanna de wat grotere klanten van kantoor Zwolle onder haar hoede. “Dat zijn meestal klanten met meerdere werkmaatschappijen of holdings of hele structuren”, zegt Susanna. “Ik zit ook vaak op locatie bij klanten. Daardoor zie je ook de verschillen tussen bedrijven. De één doet iets in reparatie, de ander heeft een kunststoffabriek. Je krijgt een rondleiding, je ziet hoe een ondernemer omgaat met zijn medewerkers. Je signaleert ook veel dingen als je bij een klant zit.”

Studenten begeleiden

Haar kennis geeft ze ook door aan de volgende generatie accountants. Samen met collega en senior klantbeheerder Eric van den Beld begeleidt Susanna een groep studenten van de opleiding accountancy op Windesheim. “We hebben een casus ontwikkeld met een fictieve administratie. Zij moeten aan de hand daarvan de jaarrekening samenstellen, de aangifte vennootschapsbelasting opstellen en uiteindelijk die klant een goed advies geven. Wij mogen dan de klant spelen en allerlei vragen stellen. Het is leuk om studenten een beetje op gang te helpen. Toen ik hier begon bij Alfa heb ik ook een goede begeleider gehad die mij overal mee hielp.”

Ook zelf zit ze weer in de ‘schoolbanken’. “Ik doe nu weer een opleiding register belastingadviseur. Dat is meer fiscaal. Het leek mij interessant om mijn kennis uit te breiden. Als je dan bij klanten zit, kun je makkelijker iets signaleren. Daar heb je wel je collega’s voor die fiscaal adviseur zijn, maar het is altijd handig als je er zelf iets meer kaas van gegeten hebt.”

Volleyballen

Bij Alfa werkt Susanna 36 uur per week: de ene week vier dagen, de andere week vijf. Daardoor blijft er buiten het werk om nog voldoende tijd over voor andere leuke dingen. Volleyballen in het tweede damesteam van het Meppelse Oosterboer bijvoorbeeld (“’één avond trainen, één avond een wedstrijd”), een goed boek lezen. Het 12-5-jarig jubileum is bescheiden gevierd, met taart en een bloemetje. “En er komt nog een uitje aan”, weet Susanna. “lk zit hier bij Alfa echt op mijn plek. Je krijgt hier verschillende mogelijkheden om te groeien. Zo’n project als Windesheim bijvoorbeeld. Je mag naar klanten, dat vind ik ook fijn. En ik heb leuke collega’s. Dat maakt dat het goed voelt bij Alfa.”

 

Susanna Tibben

Susanna Tibben

Senior assistent accountant

088 2533082 | stibben@alfa.nl


Meer over Susanna