Banner

Hartelijke groeten en het ga u goed

27 juni 2019

Nu ik dit schrijf is voor mij de laatste week van mijn werkzame periode bij Alfa Accountants en Adviseurs ingegaan. Per 1 juli 2019 ga ik Alfa definitief verlaten. Dit na een periode van 33 jaar.

Best een bijzonder moment voor mij, om afscheid te nemen na al die jaren. Ik ben ook wel vergroeid met Alfa. Toch is het goed om ook op tijd het stokje over te dragen en ik kan daarbij zeggen dat ik op een mooi moment afscheid ga nemen. Voor mijzelf in zekere zin op een hoogtepunt omdat de drie Alfa kantoren Zwolle, Meppel en IJsselmuiden (met inmiddels 75 medewerkers) er prima voorstaan van waaruit het nieuwe management weer verder kan bouwen. Terugkijkend zijn er een aantal zaken die ik altijd belangrijk heb gevonden in mijn werk bij Alfa.

Samenwerken

Ik heb het erg mooi gevonden om met u als klant samen te werken. Het bespreken van zaken zoals bij de oprichting van een maatschap of vof, de juridische elementen daarbij van de inbreng, de winstverdeling en de voortzettingsregelingen. Een bedrijfsoverdracht in al zijn facetten, adviseren over BV-problematiek, sparren over ondernemersresultaten, over strategie, hoe is de financiering geregeld, personele aangelegenheden, de financiële oudedagsvoorziening van de ondernemer, de inhoud van het testament, noem het allemaal maar op. Inventariseren waar ligt nu de vraag van u als ondernemer en hoe kunnen wij als Alfa u daar zo goed mogelijk bij helpen. Het mooie in ons werk is dat wij met onze klanten geen kortstondige relatie hebben maar een duurzame. Dat wij de mogelijkheid hebben om ook daadwerkelijk een relatie met elkaar op te bouwen en dat voor een langere periode. Er zijn klantrelaties waar ik inmiddels al meer dan 30 jaar bij betrokken ben. Dan bouw je ook een band met elkaar op. Ik heb die contacten en de samenwerking met u als klant altijd erg plezierig gevonden en heb dat erg gewaardeerd. Dank daarvoor.

Verdere professionalisering van de organisatie en verbetering van de kwaliteit van dienstverlening

Dossiers goed voor elkaar, niet teveel doen en niet te weinig maar wel doen wat er toe doet. Dat wij de issues in de jaarrekening er uithalen en dit bespreken met de klant. Ook in de vele overeenkomsten die wij hebben opgesteld en nog steeds doen. Wat is de wens van de partijen, wat is er nu precies afgesproken en dat op een correcte wijze vastleggen zodat wij over 5 of 10 jaar nog precies kunnen aangeven dit en dit zijn indertijd de afspraken geweest. Continue werken aan kwaliteit, in al zijn facetten. Ook integriteit speelt in ons vakgebied een belangrijke rol. De afgelopen jaren is op dit gebied veel veranderd. Ook de visie van de maatschappij is in dit opzicht veranderd. Immers de maatschappij accepteert zaken niet meer die niet goed zijn. Als accountant dien je daar dan ook een professionele houding in aan te nemen en zul je in voorkomende gevallen het gesprek moeten aangaan met je klant en duidelijk moeten zijn waar je als accountant voor staat.

De Alfa organisatie

Alfa is voor mij een boeiende organisatie en ik ben blij dat ik al die jaren bij Alfa heb kunnen en mogen werken. Alfa geeft ruimte om te ondernemen en dat biedt kansen voor medewerkers. Die ruimte heb ik ook gekregen. Dat geeft natuurlijk ook verantwoordelijkheden hetgeen inherent is aan het ondernemerschap. Alfa is een organisatie die in beweging is. Een organisatie die snel wil inspelen op veranderende marktonwikkelingen, wendbaar wil zijn, die een duurzaam verdienmodel na streeft, ICT gedreven wil zijn, proactief wil opereren naar haar klanten, medewerkers wil laten groeien en het meest duurzame accountantskantoor wil zijn van Nederland. Ik ben er trots op dat dat ik al die jaren bij deze mooie organisatie heb mogen werken en dank de Raad van Bestuur voor het in mij gestelde vertrouwen.

Uitbouw van onze praktijk

In 1986 ben ik bij Alfa gestart in Zwolle. Het kantoor bestond toen uit ongeveer 10 medewerkers en was nagenoeg geheel gericht op de agro en tuinbouwsector. In de loop van de jaren hebben wij de agro en tuinbouwportefeuille kunnen uitbreiden en is er ook een grote mkb portefeuille opgebouwd waarbij wij naast de vele personenvennootschappen ook veel directeuren groot-aandeelhouders en BV-structuren als relatie bedienen. In de loop der jaren is Alfa met het dienstenaanbod ook veel breder in de markt komen te staan.

Naast het samenstellen van jaarrekeningen en aangiften beschikken wij over meerdere adviesdisciplines waaronder een fiscaal-juridische en een bedrijfskundige. Ook die laatste, de bedrijfskundige adviestak is al die jaren steeds verder uitgebouwd. Ondernemers adviseren over wet- en regelgeving, over subsidies. Sparren met de ondernemer over de toekomst, de stip op de horizon, waar wil je naar toe . En als er dan een plan ligt, hoe dit dan te financieren en wat betekent dit voor de liquiditeit? Prachtig om daar als Alfa samen met de ondernemer in mee te kunnen denken.

De markt verandert continue. Als Alfa proberen wij daarop in te spelen door mee te gaan in de veranderingen. Denk aan automatisering, nieuwe diensten, continue inspelen op veranderende wet- en regelgeving. Alfa verder professionaliseren. Meegroeien, kennis van zaken hebben en houden. Als Alfa in beweging zijn en zaken initiëren. En van je laten horen. Ik heb het mooi gevonden om samen met de collega’s ons kantoor te positioneren in de markt o.a. door het geven van informatiebijeenkomsten. Daar zijn wij best actief in geweest.

De samenwerking met de collega’s van de kantoren Zwolle-Meppel-IJsselmuiden

Al die jaren nauw samengewerkt met alle collega’s van ons cluster. Een fantastische club mensen om mee samen te werken. Maar natuurlijk ook intensief samengewerkt met mijn naaste collega’s van het managementteam. Ik noem daar Jonny Hilberink die als belastingadviseur zich de laatste jaren bezig heeft gehouden met de aansturing van de fiscaal juridische afdeling, in 2013 is toegetreden tot de directie van het cluster en nu mijn opvolger is als directievoorzitter, Arjan Jans die zich vanuit ons MT als directeur bezig houdt met de aansturing van de MKB portefeuille en Bauke Nieuwenhuis die de agroportefeuille aanstuurt

Met ons vieren hadden wij een mooie verdeling van taken en verantwoordelijkheden. Onze samenwerking was gebaseerd op duidelijk wezen naar elkaar, kwetsbaar zijn, willen veranderen, willen verbeteren en Alfa verder willen brengen. Overigens ook een en ander met een gezonde dosis humor. Ik kan daar in ieder geval met veel plezier op terug kijken en wens Jonny, Arjan en Bauke veel succes voor de toekomst bij de verdere uitbouw van de praktijk. En ik heb daar echt alle vertrouwen in.

Toekomst

Ik gaf hiervoor aan dat Alfa in beweging is. Dat dit belangrijk is geldt voor ieder bedrijf maar ook voor ieder individueel en ook voor mij. Ik wil graag nog wat andere werkzaamheden gaan oppakken. Ook wil ik eens kijken wat er op mijn pad komt en daarnaast wil ik het ook iets rustiger aan gaan doen. Wij hebben thuis een grote tuin en ik vind het leuk om daar in te werken en heb daar straks ook iets meer tijd voor. Ook vinden mijn vrouw en ik het mooi om er zo nu en dan op uit te gaan. Zowel cultuur als natuur boeit ons.

Op vrijdagavond 14 juni 2019 heb ik op een prachtige en feestelijke wijze afscheid kunnen nemen van u in Dalfsen en het stokje kunnen overdragen aan collega Jonny Hilberink.

Ik wil hierbij u allen hartelijk dankzeggen voor de samenwerking in de afgelopen jaren, de fijne contacten en het vertrouwen dat ik van u al die jaren heb gekregen. Mijn vrouw en ik wonen in Dalfsen maar wij willen er ook graag op uitgaan. En wie weet, mogelijk ontmoeten wij elkaar in de toekomst nog een keer en daarom heel graag tot ziens.

Hartelijke groeten en het ga u goed.