Banner

Boerderij Eben Haezer, pionier in bed en breakfast

25 februari 2020 | Door:  Henk de Raad

Zijn ouders waren een van de eersten om er naast de boerderij nog andere activiteiten naast te doen. “Nu is het algemeen bekend. Maar toen braken de mensen hun tong erover: bed and breakfast, wat is dat?”, lacht Christiaan van Dalfsen. Wat vader Wout en moeder Tineke in 1998 startten, is inmiddels een volwaardige tweede poot naast het melkveebedrijf in Staphorst: een melkveebedrijf met verblijfs- en vergaderaccommodatie. “Het één zou niet meer zonder het ander kunnen.”

Boerderij Eben Haezer heeft de ligging mee: aan de rand van natuurgebied De Olde Maten, een Natura 2000-gebied. En eigenlijk ook weer niet, zegt Christiaan. “Dit is geen plek om intensief op een grote schaal te boeren. Als ik de ambitie zou hebben om 200 koeien te gaan melken, dan moet ik ergens anders naartoe. Het is lage veengrond, het is bewerkelijker. Het is iets waar je mee van doen hebt. Maar we maken er een kans van.”

Niets te veel gezegd. “De recreatie is een volledige tweede tak. Het versterkt elkaar. Als je één van beide zou weglaten, dan wordt het plaatje op deze plek heel anders.”

Voedzaam boerenontbijt

In de loop van de jaren is de recreatietak fors uitgebreid. Ook schoolkinderen komen er op bezoek, als onderdeel van de educatie. Gasten kunnen een meerdaags verblijf boeken, compleet met voedzaam boerenontbijt. (‘Het ontbijt en de lunch die we maken zijn van streekproducten of met eigen producten.’) De Hooiberg en ‘t Huusie zijn de - luxe - verblijfsruimten voor groepen, met zelfs een rolstoelvriendelijke begane grond en een invalidentoilet. “We hebben een accommodatie voor groepen tot zestien personen. Meestal gaat het om opa en oma die met kinderen en kleinkinderen uit het westen van het land een weekendje weg zijn en bij ons het ‘Boerenhulpdiploma’ halen. We verbinden boer en burger.”

Het Koetuur

Ook bedrijven zijn welkom aan de Postweg 2 in Staphorst. Vergaderaccommodatie ‘Het Koetuur’ biedt uitzicht op de koeienstal met 80 melkkoeien en vijftig stuks jongvee. “Voor vergaderingen krijg je mensen binnen uit allerlei takken van sport. Ook bedrijven die niks met de agrarische sector hebben. Die kijken hun ogen uit als ze die koeien zien! Het is een mooie manier om te vertellen wat we hier doen. Daar heb je weer die koppeling met een stukje recreatie. Aan de ene kant komen mensen hier voor werk of ontspanning, en op het moment dat ze hier zijn gaan ze mee de stal in.”

9,5 op Booking.com

Een ongekend hoge 9,5 op reviewsite Booking.com is het bewijs dat gasten het werk waarderen. Dat werk wordt verdeeld over Christiaan, vader Wout en moeder Tineke. Zijn vrouw Mirjam heeft een baan buitenhuis en de zorg over de drie kinderen. “Onze tweede tak draait goed. Maar vanzelf gaat het niet. Mijn vader is goed in kinderfeesten en schooleducatie, mijn moeder is van het verzorgen en ontvangen van gasten. De boel up-to-date houden, een stukje websitebeheer, de accommodatie netjes houden doen we met eigen arbeid. We hebben net de vergaderaccommodatie Het Koetuur een update gegeven. Een likje verf, een mooi tv-scherm erin. Daar gaat een gezonde hoeveelheid energie in zitten. Maar het is ook leuk.”

Twaalf maanden per jaar gaat het door. “Het voorjaar en de zomer is meer de tijd van de kinderfeesten en schooleducatie. Dat is in de winter niet prettig. Vergaderingen en overnachten gaan altijd door.”

Vaste sparringpartner

Alfa is - zegt Christiaan zelf - ‘al jaar en dag onze vaste sparringpartner’. “Dat gaat verder dan de boekhouding of jaarrekening. Toen mijn ouders begonnen was Henk de Raad al onze contactpersoon en hij zit nu nog steeds aan tafel. Als wij een plan hebben, bespreken we het met Henk. Hij moedigt ons aan of wijst ons op de andere kant. We hebben ons melkveebedrijf klaargemaakt voor de toekomst. Dat zijn ingrijpende stappen. Ik had de ambitie om met twee melkrobots te gaan werken om het in één keer goed te doen. We zijn met Alfa gaan sparren, Henk heeft doorgerekend wat de gevolgen zijn en dan blijkt dat we er toch verstandig aan deden om één unit neer te zetten. Het contact is prettig. De kennis van Alfa is van goed niveau. Op agrarisch vlak, in combinatie met recreatie, denk ik dat we met Alfa een goed accountantskantoor hebben dat in beide thuis is.”