Banner

Alweer een jaar in dienst...

29 oktober 2019 | Door:  Jack Meijerink

Alweer een jaar is hij officieel in dienst van Alfa Accountants en Adviseurs in Zwolle, als bedrijfskundig adviseur en relatiemanager. In de tussentijd heeft Jack Meijerink al met veel verschillende klanten te maken gehad. “Ik ben met leuke dingen bezig”, zoals hij zelf zegt. Van een bedrijfsovername tot en met de opzet van een zonnepanelenpark: Jack loopt er warm voor.

Met de voormalige bankman - Jack was accountmanager bij Rabobank Noordoostpolder-Urk - haalde Alfa heel veel expertise in huis. Expertise op een breed terrein en dat is ook het speelveld waar hij het liefst op acteert. “Ik hoef niet zo nodig in één bepaald segment van de markt te werken. Ik vind eigenlijk alles te leuk. Ik heb allerlei bedrijven meegemaakt inmiddels. Dan kan het juist een voordeel zijn om niet vanuit de sector naar een bedrijf te kijken. En je kunt er bij Alfa altijd nog een collega bij halen.”

Vertrouwensrelatie opbouwen

Ondanks die ervaring was de stap naar Alfa een omschakeling voor de 55-jarige inwoner van Epe. “Het was even wennen. Als relatiemanager heb je toch tijd nodig om een vertrouwensrelatie op te bouwen. Extern, maar ook intern. Maar ondertussen gaat alles op zijn plek vallen. Je krijgt bij Alfa alle gelegenheid om te ondernemen. Het hoofdkantoor schrijft niet alles voor wat een lokaal kantoor moet doen. Voor een vrije jongen als ik is dat prachtig om in te werken. Hier kan ik echt wat opbouwen. We zijn met leuke dingen bezig.”

Windmolenparken

Hij geeft een voorbeeld van die ‘leuke dingen’. “Hier in de Noordoostpolder heb je twee grote windmolenparken. Die parken zijn eigendom van lokale partijen. Ik heb de ondernemers mogen faciliteren om die parken mogelijk te maken. Bij mijn vertrek bij de bank hebben we afgesproken dat ik hun adviseur zou blijven. Dus dat doe ik nu voor Alfa. De partijen die de windmolenparken hebben ontwikkeld, zijn nu alweer met andere dingen bezig, zoals een park bij de Afsluitdijk. En er bestaat een plan om een zonnepanelenpark te realiseren aan de westkust van de Noordoostpolder. Daar ben ik als adviseur dan ook weer bij betrokken.”

Meer uithalen

Waar bestaat zijn advieswerk uit? “Mijn werk is het te regelen voor de lokale agrariërs. Waar heb je allemaal mee te maken? Moet je zelf de exploitatie in handen houden? Een grote partij erbij zoeken? Of nu al verkopen zodat je alleen een opstalvergoeding krijgt? Iedereen heeft zijn eigen belangetjes. Kun je die op één lijn brengen? In gezamenlijkheid kun je er meer uithalen dan wanneer het ieder voor zich is.”

Risico uitstellen

Plannen voor grote duurzaamheidsprojecten spelen op meer plekken in Nederland, weet Jack. “Er zijn veel partijen bezig om posities in te nemen. Maar er is niet altijd oog voor de belangen van de lokale agrariërs. Daarom adviseer ik altijd om een stap vóór te blijven. Als partijen zoveel belang hebben bij jouw locatie, dan is er blijkbaar geld te verdienen. Is er voor jou dan niet meer uit te halen? Als je het zelf doet is het veel werk. Je moet risico nemen, je levert een financiële inspanning. De kunst is om het financiële risico zo lang mogelijk uit te stellen. En neem je omgeving mee. Tast goed af om je project wel een kans van slagen heeft. Leg het positief uit. Of geef de omgeving de kans mee te doen.”

Niet alleen maar duurzaamheid

Hij zegt er meteen bij ‘niet alleen maar grote duurzaamheidsprojecten’ te doen bij Alfa. “Ik ben er ooit ingerold, in die windmolenparken. En nu ik bij Alfa zit, passen die duurzaamheidsprojecten prima bij de filosofie van onze organisatie. Maar ik werk bij Alfa ook voor internationale bedrijven, ik werk voor regionale bedrijven in de groei. Ik doe overnames en acquisities. Of ik zet samen met een ondernemer een stip op de horizon voor zijn bedrijf. Dat vind ik ook prachtig om te doen.”