Banner

Ondernemer in beeld | Vloermouterij Masterveld

23 juni 2020 | Door:  Bor Houwers

Vloermouterij Masterveld brengt leven in de brouwerij bij familie Legters

Hij hield op zijn tijd wel van een speciaalbiertje. “Een ambachtelijk bovengistend blond biertje, geen pils.” Maar dat hij van melkveehouder nog eens zou overschakelen op een vloermouterij, dat had Jan Legters vermoedelijk nooit ingecalculeerd. “Geen van onze drie dochters stond te springen om het bedrijf over te nemen.” Het kostte hem wel een paar traantjes bij het afscheid van de zestig koeien. “Dat was best een moeilijk moment.” Het werd ook het begin van een nieuwe uitdaging.

Was Nederland ooit een pilsland, tegenwoordig weten bierdrinkers ook speciaalbieren te waarderen. Honderden kleine brouwerijen zijn er de afgelopen jaren ontstaan. Ook Jan Legters was een hobbybrouwer. “Ik brouwde ook weleens een biertje voor familie en vrienden. Met wisselend succes”, zegt hij met een glimlach. Toen was Jan nog melkveehouder, als derde generatie in het familiebedrijf met zestig koeien in Ratum (Winterswijk).

“Geen van de drie dochters stond te springen om ermee verder te gaan. Dan komt de vraag: hoe ga je verder? Ik wilde iets blijven doen, maar niet meer 24/7 in touw zijn.” Het wordt Masterveld, de enige ambachtelijke mouterij in Nederland. In 2017 beëindigt hij het melkveebedrijf. “Ja, dat was wel even een dingetje. Die koeien ken je allemaal. Je kunt het wel zakelijk benaderen, en dat moet ook, maar als het zover is is het toch heftig.” De dertig hectare die bij het bedrijf horen zijn gebleven, nu in gebruik voor akkerbouw en het inscharen van paarden voor fokkers in de buurt.

Dertig ton graan

Als hobbybrouwer wist hij dat de mogelijkheden voor plaatselijke brouwers om hun eigen gerst te laten mouten beperkt zijn. (Voor de niet-bierdrinkers: mouten is het proces waarbij graankorrels tot kiemen worden gebracht voor omzetting in de korrel. Daarna worden ze gedroogd en geschikt gemaakt als grondstof voor de brouwer.) In dat gat in de markt springt Masterveld. Jan: “Bij die grotere brouwerijen moet je als plaatselijke brouwer al gauw dertig ton graan meebrengen. Dat is voor een klein brouwerijtje te veel. Hier kan het vanaf 1500 kilo.”

Vloermouterij Masterveld

Streekbrouwers

De stal is compleet verbouwd. De melkrobot maakte plaats voor een moutvloer, machines en ‘veel apparatuur die nog niet bestond, die heb ik samen met een mechanisatiebedrijf ontwikkeld’, zegt Jan. Zijn klanten zijn streekbrouwers die hun eigen graan (meestal gerst) verbouwen. “Ik krijg gerst uit Zeeland om te vermouten, uit Texel, eigenlijk uit het hele land. Ja, overal zit verschil in. Het ene soort is wat watergevoeliger en moet langer weken dan het andere. Ook per seizoen zijn er verschillen.”

‘Nog elke dag leren’

Door de kleinschalige aanpak kan hij flexibel opereren. “Een partij met veel kleine korrels wordt door een grote mouterij geweigerd. Die kleintjes kiemen niet. Een molenaar hier in de buurt schoont de partij en haalt de kleine korrels eruit zodat de partij toch kan vermouten. Is het eiwitgehalte te laag, dan kan ik het proces beïnvloeden door de gerst iets langer op de moutvloer te laten liggen. In de eestoven - de oven om de gerst te drogen - kun je weer spelen met de temperatuur.” Ook al klinkt Jan als een volleerd moutmeester, hij zegt eerlijk: “Ik leer nog elke dag. Ik heb het moutproces wel inmiddels zover in de vingers dat ik in staat ben om twee keer hetzelfde te maken.”

Vloermouterij Masterveld

Media-aandacht

Zijn naam is in het bierwereldje inmiddels aardig bekend. “Hier in de Achterhoek heb je al veel kleine brouwers. Craft is een vereniging van ambachtelijke brouwers in Nederland die serieus bezig zijn. Daar heb ik een keer een presentatie mogen geven. Verder heb ik niet te klagen gehad over media-aandacht. Zo is het in een stroomversnelling gekomen.” Een 24/7-baan is het gelukkig nog niet. “Nee, ik kan het zonder personeel aan. Mijn vrouw Lidy werkt mee. Voor hand en spandiensten kunnen wij een beroep doen op dochters en schoonzoon.”

Afwikkeling melkveehouderij

De naam ‘Alfa’ mag dan in bierland staan voor een Limburgse brouwerij, voor Jan en Lidy is Alfa de naam van de accountant. “Al jaren. Lidy neemt ook wel een stuk boekhouding voor haar rekening, maar Alfa werkt het af. Als accountant speelt Alfa voor ons een belangrijke rol. Ook met de afwikkeling van de melkveehouderij. Dat is niet iets wat je dagelijks doet, het is een ingewikkelde procedure en het gaat om veel geld. Alfa heeft het toen zo geregeld dat het melkveebedrijf naadloos is overgegaan in de mouterij, zonder het bedrijf te hoeven beëindigen. Anders zou de fiscus langs zijn gekomen. Dat heeft Alfa toen mooi voorkomen.”

 
Bor Houwers

Bor Houwers

Bedrijfskundig adviseur

088 2531328 | bhouwers@alfa.nl


Meer over Bor