Banner

“Je leert door te doen, die vrijheid krijg je bij Alfa”

27 december 2021 | Door:  Michiel van Hierden

Midden op het middenveld, is z’n vaste positie in het vrienden-voetbalteam van Sportclub Brummen. Die plek is misschien wel symbolisch voor zijn rol in het dagelijks leven: junior assistent accountant bij Alfa in Zutphen. Ook een accountant vervult de controlerende rol die een ‘midden-midden’ heeft. En ook een accountant is er – in ieder geval bij Alfa - om strategisch terreinwinst te boeken. Die kant moet het vooral op, constateert Michiel van Hierden. “Nu ik van het contact met klanten heb geproefd, wil ik doorgroeien naar een adviesrol.”

Tijd genoeg nog om in zijn toekomstige rol te groeien, weet de 22-jarige inwoner van Brummen. Ook omdat hij eerst nog maar eens fulltime bij Alfa aan de slag moet. Momenteel volgt hij nog de hbo-studie Accountancy. “Ik ben na mijn stage bij Alfa blijven hangen. Ik werk sinds juni vorig jaar drie dagen en ga twee dagen naar school. Ja, school is dit jaar écht weer naar school.” De keus voor het accountancyvak maakte Michiel al vroeg. “Ik had een docent management en organisatie op de middelbare school die ook boekhouden gaf. Ik vond het meteen leuk. En ik weet nog dat ik op de basisschool naar open dagen van de middelbare scholen ging en teleurgesteld was omdat je pas in de derde economie kreeg!”

‘Samenstelwerk een stuk interessanter’

In Zutphen mag hij zijn accountancyroeping in praktijk brengen. Michiel: “Ik had verwacht dat je als junior in eerste instantie administraties aan het boeken bent. Maar dat valt mee. Ik ben ook veel aan het samenstellen. Dat vind ik een stuk interessanter. En ik heb als junior ook al contact met klanten die vragen over boekhoudautomatisering hebben.”

Het klantencontact komt in de hbo-studie die hij volgt wel aan bod. Maar het is toch vooral ‘learning on the job’, zegt Michiel. “Je hebt op school wel van die proefpraatjes. Hoe je een gesprek voert met een klant, wat de ‘do’s en don’ts’ zijn. De theorie ken je, maar de praktijk pakt toch altijd anders uit. Je leert door te doen. En die vrijheid krijg je ook bij Alfa.”

Begeleiding bij Alfa

Vrijheid, maar ook begeleiding. “Ik word begeleid via de Alfa Academy, door senior assistent accountant Marco Heusinkveld  en door assistent accountant Remco Bakhuis. Hij is mijn eerste contactpersoon. Met Remco zit ik een dag in de week samen. En met de jonge collega’s van de kantoren in de Achterhoek zitten we een keer in de zoveel tijd bij elkaar. Dan bespreken we waar we tegenaanlopen als jongere werknemer.”

‘Bij Alfa leer je veel meer’

Met z’n 22 jaar is hij ook qua leeftijd een junior op kantoor. Michiel: “Ja, ik ben met afstand de jongste. Degene die hierna komt, fiscaal adviseur Kees Lemmens, is 39. Maar ik chat veel met mijn jonge collega’s. En ik waardeer vooral het brok ervaring dat de andere collega’s hebben.” Is een kantoor als Zutphen niet te klein? “Het kantoor is misschien klein maar de organisatie die erachter zit is heel groot. Dat ervaar je wel. De lijntjes zijn kort, je kunt snel handelen. Ik heb hiervoor ook nog op een administratiekantoor gewerkt. Maar in een accountantsorganisatie als Alfa leer je veel meer. Dat sprak mij aan.”

Vrijwilligerswerk voor Sportclub Brummen

De ambitie die hij wel als aanstaand accountant heeft, ontbreekt bij Sportclub Brummen op het voetbalveld. Lachend: “Al het talent is naar mijn broertje gegaan. Die speelt in het eerste!” Michiel compenseert het met vrijwilligerswerk voor z’n club. Scheidsrechter spelen en de website van de vereniging bijhouden. Behalve op de zondagen, eenmaal in de twee weken. ”Samen met m’n twee beste vrienden heb ik een seizoenkaart van Feyenoord. Ja, ook in de tijden dat het slechter ging. We gaan er met de trein naartoe. Toch ruim twee uur heen en twee uur terug.” Zijn oordeel langs de lijn? “Het is even iets minder gegaan maar ik waardeer het dat trainer Arne Slot probeert wat op te bouwen. Hij kijkt niet alleen naar dit jaar, maar ook naar de toekomst.” Precies zoals Michiel het als adviserende accountant voor ogen heeft...

Michiel van Hierden, Junior assistent accountant

Sinds juni 2020 ben ik junior assistent accountant bij Alfa in Zutphen, nadat ik er eerder al vijf maanden stage heb gelopen. Mijn baan voor drie dagen combineer ik nu nog met de studie accountancy aan de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Affiniteit met cijfers heb ik altijd al gehad. Op de middelbare school merkte ik al dat vakken als economie en boekhouden mij aanspraken.

De keus voor Alfa heb ik bewust gemaakt. De stap van de theorie naar de praktijk maak je veel sneller in een grotere organisatie, waar meer gelegenheid is om te leren. Een grote organisatie, maar wel met kleinere kantoren zoals Zutphen. Daardoor voelt Alfa niet groot, maar heb je wel korte lijnen.

Als junior assistent accountant krijg je meteen al veel verantwoordelijkheid. Ook al begin ik net en heb ik mijn opleiding nog niet afgerond: ik heb nu vooral samenstelwerk te doen, het deel van het accountancywerk dat een stap verder gaat dan het boeken van administraties. Bij Alfa krijg ik ook de ruimte om me te verdiepen in automatisering. Klanten die vragen over automatisering hebben komen daardoor al gauw bij mij terecht. Dat contact met klanten heeft mij ook enthousiast gemaakt om meer de richting van de adviserende accountant op te gaan.

Buiten mijn werk bij Alfa heb ik mijn kennis van automatisering ook opgedaan bij CJW-Zomerkampen, een zomerkamp vanuit Brummen dat gehouden wordt in Zeddam. En bij Sportclub Brummen, de voetbalvereniging in mijn woonplaats waar ik lid van ben. Voetbal is mijn hobby, niet alleen als speler in een vriendenteam en als scheidsrechter maar ook als enthousiast supporter van Feyenoord.

Michiel van Hierden

Michiel van Hierden

Assistent accountant

088 2531323 | mvanhierden@alfa.nl


Meer over Michiel