Banner

“Ik heb er klanten bij voor wie ik al tien jaar werk”

25 november 2021 | Door:  Esther Leonards - ter Steeg

Ze had er al aardig wat jaartjes administratieve ervaring op zitten bij verschillende werkgevers. Maar aan de Brinkhorst 15 in Zutphen houdt Esther Leonards-ter Steeg het alweer tien jaar vol. Met gemak: “Een klein kantoor, fijne collega’s”, zegt Esther over het Alfa-kantoor in de Achterhoek. Daar is ze senior assistent accountant, verantwoordelijk voor de wat grotere klanten in het midden- en kleinbedrijf.

Een ‘echt mkb-kantoor’ noemt Esther de Zutphense Alfa-vestiging. “Eind juli, begin augustus is het altijd druk. Dan zijn de klanten nog even druk met de btw en moeten er nog jaarrekeningen van bv’s weg. Maar de ervaring heeft geleerd dat al onze klanten daarna allemaal op vakantie zijn.”

Tien jaar terug belandde ze bij Alfa. Haar keuze om ooit richting de accountancy te gaan was nog nét geen toeval. Maar echt gepland was het niet, lacht Esther. “Ik wist één ding zeker na de mavo: niet de zorg in. Zo kwam ik op meao terecht. Daar had je in het begin toch wel heel veel talen. ‘Dit is het ook niet’, dacht ik. Dan maar richting de rekenvakken. Ik heb meao bedrijfsadministratie gedaan, ben gaan werken en heb ik de avonduren SPD gevolgd.”

Gekke dingen

Bij Alfa is Esther min of meer steun en toeverlaat van accountant Annemarie Lankhaar. “We hebben overlappende klanten, de grotere klanten in het mkb. Met Annemarie werk ik daarom heel nauw samen. Ik maak veel jaarrekeningen. Wat dat inhoudt? Dat verschilt per klant. Veel grote klanten hebben iemand op kantoor die de stukken digitaal aanlevert. Dan lezen wij die in en ga ik kijken of ik gekke dingen zie. Waar zie ik verschillen met voorgaande jaren? Hebben mensen toevallig geen onderhoud op een kostenrekening geboekt? Staan er geen posten op de verkeerde plaats? Zijn er geen investeringen per ongeluk als kosten geboekt? Dat zijn dingen die opvallen. Ook maak ik de aangifte vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting. Het hele plaatje in één keer. En ik heb veel rechtstreeks contact met klanten.”

‘Hoe sta je ervoor?’

Het is vooral dat directe contact met klanten dat het werk afwisselend maakt. Esther: “Dan heb je weer een automobielbedrijf, dan weer een bedrijf in de bouw. Bij sommige klanten kom ik ieder kwartaal, om te overleggen over de cijfers. Hoe sta je er nu voor ten opzichte van vorige jaar? Ik heb er klanten bij voor wie ik al tien jaar werk. Je kent hen, je hebt hun kinderen ouder zien worden, die krijgen nu zelf weer kinderen. Dat zijn wel de leuke dingen.”

Overheidsregelingen vingen klappen op

Grote klappen zijn er door corona niet gevallen onder ‘haar’ klanten. “Nee, nog niet gelukkig. Al weet ik van sommige klanten dat die het wel zwaar hebben gehad. Maar je merkt toch in de cijfers dat al die overheidsregelingen de zwaarste klappen redelijk hebben opgevangen. Laten we hopen dat het vanaf september allemaal weer een beetje normaal blijft en dat alles open kan blijven.”

Bellen op je vrije dag of ’s avonds

Haar ‘kantoor’ is al bijna anderhalf jaar ook haar huisadres, in het dorp Keijenborg in de gemeente Bronkhorst. “Ik heb beneden een kantoortje. Als ik de deur dicht doe kan ik rustig werken. Het is soms wel lekker om achter elkaar door te kunnen gaan. Bijvoorbeeld als je met een grote klus bezig bent, de jaarrekeningen voor een groep van bv’s. Ik heb er wel voor moeten waken dat ik niet van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan het werk bleef.”

De normale zomerbreak voor het gezin Leonards (twee kinderen) zat er ook dit jaar niet in. “We vinden het altijd heerlijk om naar Turkije te gaan. We zijn echt liefhebbers van zon, zee en strand. Maar Turkije was ook dit jaar geen optie. We hopen maar weer op volgend jaar!”

Esther Leonards - ter Steeg

Esther Leonards - ter Steeg

Assistent accountant

088 2531360 | etersteeg@alfa.nl


Meer over Esther