Banner

Van schrale varkenshouderij naar florerende zorgboerderij

23 juni 2020 | Door:  Arjan Kruisselbrink

Nog maar een jaar of twaalf terug snuffelden er varkens. In 2020 is de boerderij aan het Koopdieksken 3 in Aalten het terrein van kinderen met autisme, jongeren en ouderen met een verstandelijke beperking en dementerenden. Ina en Gert Rutgers bieden met hun activiteitenboerderij ‘agrarische huiselijkheid’, zoals het heet op de website. Op de voormalige varkenshouderij is er van alles te doen voor iedereen die in de een of andere vorm zorg nodig heeft.


Op een regenachtige dag in het voorjaar is het nét even wat minder aantrekkelijk voor de buitenklusjes: dieren verzorgen, de moestuin voorjaarklaar maken of het erf bijhouden. Taart bakken in de kantine is vandaag een beter alternatief. “Door onze rol achter de schermen zijn we wat minder op de vloer aanwezig”, bekijkt Ina Rutgers de bakkerij van een afstandje. “Ik zou het liever anders zien, ja. Maar organiseren hoort er ook bij. En het maakt mij ook weer blij dat je het bedrijf hebt kunnen laten groeien en bloeien zoals het nu is. En dat het meerwaarde heeft, dat het een plekje op de kaart heeft gekregen.”

De toenmalige varkenshouderij was geen vetpot, zegt Ina eerlijk. Om die reden oriënteerde het echtpaar zich op een andere toekomst. “We wonen op een heel mooi plekje. Konden we daar niet meer mensen van laten genieten? Ik werkte in de zorg. We zijn alle twee altijd met jeugd bezig geweest, in het jeugdwerk. We hebben in de jaren ervoor altijd pleegkinderen gehad. We wilden graag met mensen bezig zijn. We hebben het varkensbedrijf nog aangehouden en zijn het biologisch gaan doen. Ondertussen zijn we gaan horen bij zorginstellingen in de omgeving om een dependance te worden.”

Aan de keukentafel

De twee besluiten om het toch maar zelfstandig aan te pakken. “In principe mag iedereen een zorgboerderij beginnen. Maar als je tegenwoordig klandizie wilt, moet je aan alle protocollen van kleine zorginstellingen voldoen. We zijn letterlijk aan de keukentafel begonnen. Een plan opgesteld, en vanaf dag één meldden zich de eerste jongeren met een verstandelijke beperking, gevolgd door ouderen.”

Ook kinderen en jongeren met een autistische beperking zijn er welkom. “Het uitgangspunt was verschillende groepen bij elkaar, net als in de maatschappij. Dat is eigenlijk een heel goed concept dat echt meerwaarde heeft. Iedereen komt wel als één groep binnen, maar iedereen doet weer iets anders. We hebben een paar jongeren die ‘s middags na half drie komen, uit school. Die hebben een rugzakje, waardoor ze wat extra begeleiding nodig hebben. Een aantal eet ook mee, we koken twee keer op een dag warm. ‘s Middags voor de ouderen die dat willen. De groenten komen uit de eigen moestuin, we hebben een varken voor eigen vlees zodat we de cirkel weer rond maken.”

Buitengebeuren

Inwoners uit alle gemeenten in de Achterhoek zijn inmiddels ‘deelnemer’ op de boerderij tussen Lintelo en de Heurne. “De één verzorgt de dieren, de ander gaat hout bewerken of een ander klusje doen. Het mooie is dat je niet op elkaars lip zit maar iedereen de ruimte heeft. Het buitengebeuren is heel belangrijk. Daarin onderscheiden we ons van de opvang van dementerenden waar de ruimte voor oudere beperkt is. Hier kunnen ze op het terrein rondlopen, wij houden toezicht met portofoons.”

Vijf logeerplekken

In de grote kantine, neergezet in 2009, zijn ook vijf logeerplekken, bestemd voor 24 uurs logeeropvang onder toezicht. Het team van medewerkers is onderhand uitgegroeid tot twintig. Toch is het voor Ina en Gert flink aanpoten. “Het gaat zeven dagen per week door, 24 uur per dag. Privé moet je ervoor waken dat het werk je niet te veel beperkt. We proberen nu wat meer tijd voor onszelf te creëren en meer taken aan medewerkers over te doen. We hebben er ook de mensen voor die dat kunnen. En we gaan gewoon een keer per jaar op vakantie. Het draait gewoon door.”

Al heeft corona ook invloed op de werkzaamheden. Gert: “We hebben een tijdlang wat minder mensen kunnen ontvangen. Het begint nu wel weer wat te versoepelen, maar ik denk niet dat we van de zomer alweer op volle sterkte kunnen draaien. Dat heeft nog wel even impact.”

Rol van Alfa

Ook Alfa helpt mee op de zorgboerderij, al is het dan met financiële ‘klusjes’. “Alfa is onze accountant en adviseur. Alfa doet de jaarrekening en de salarisadministratie, maar het is ook een kantoor dat goed meedenkt. Zij zijn er destijds bij geweest om van de varkenshouderij over te stappen naar de zorgboerderij. Bij die beslissing hebben we Alfa nauw betrokken. Ook bij de financieringsaanvraag bij de bank. Ze wisten precies hoe wij ervoor stonden, dat was een voordeel. We zijn nu aan het nadenken over de toekomst: hoe kunnen we verder met de boerderij? Ook dan is Alfa voor ons een belangrijke adviseur.”

Arjan Kruisselbrink

Arjan Kruisselbrink

Directievoorzitter

088 2531300 | akruisselbrink@alfa.nl


Meer over Arjan