Banner

Ondernemer van de maand Groepsaccommodatie De Eek te Steenderen

3 december 2018 | Door:  Hermien Hendriksen - Pelskamp

“Wat moesten we met die kast van een boerderij?” Je kunt er trouwen, een leuk familieweekend of een vakantie doorbrengen of met de zaak het beleidsplan bespreken. De 450 jaar oude monumentale boerderij De Eek in Steenderen is al bijna vergeten dat-ie ooit het middelpunt was van een florerend boerenbedrijf. De huidige bewoners, Helmig en Helga van der Kolk, hebben er een schitterende accommodatie van gemaakt, met de natuur als extraatje.

Wie niet beter weet, ziet in Helmig van der Kolk een doorgewinterd recreatieman. Eén die de gastvrijheid in de vingers heeft, zijn hand niet omdraait voor het bereiden van een lunch en met onmiskenbare routine ‘wat lege kamers op Booking.com gooit’. Maar dat is niet altijd zo geweest. Tot 2004 waren hij en echtgenote Helga de vierde generatie boer en boerin op De Eek, de karaktervolle boerderij aan de rand van de Achterhoek.
“We hadden een gemengd bedrijf met melkvee en vleesvarkens. Totdat we grote problemen kregen met een bacterie in de veestapel. We kregen het advies om alle melkkoeien te ruimen. Maar met de nieuwe koeien kregen we dezelfde verschijnselen. Dat gaf zoveel frustratie en financiële pijn, dat het niet langer meer ging. Het ging ten koste van mijn gezondheid en van ons gezin met vier kleine kinderen.” 
Via werk in de sporthal en het zwembad komt Helmig in dienst van de gemeente. Ook Helga houdt haar baan aan bij bedrijfsopleider Achterkamp. Helmig: “Daarmee was in ieder geval ons inkomensperspectief in orde. Maar wat moesten we met die kast van een boerderij? Er niets mee doen was eigenlijk geen optie . Maar wat wilden we?
 

Grote uitdaging

En zo ontstond De Eek zoals Steenderen die nu kent. “We wilden een groepsaccommodatie. Eén met kwaliteit, in het luxe segment. Maar koeienschuren met asbest op het dak en mestkelders in de grond verbouwen naar een luxe groepsaccommodatie: dat was een grote uitdaging. We hebben er ook een stuk grond voor moeten verkopen.” Wat er nu staat, is een pracht van een accommodatie. Geschikt voor vakantievierders voor een weekje of een familieweekend, voor ondernemers die er willen vergaderen of de teamgeest willen versterken en voor bruidsparen.
Die kunnen er ‘ja’ zeggen in een landelijke sfeer, uitkijkend over de boomgaard, weilanden en akkers. “Het spreekt heel erg aan, trouwen op een buitenlocatie in combinatie met een overnachting. En er kan en mag veel bij ons. Wil je je eigen catering meenemen, dan kan dat. We hebben een stuk of tien, twaalf bruiloften per jaar. Een mooi aantal. We hoeven er niet elke week één, want dan word je geleefd”, lacht Helmig.
 

Score van 9,7 op Zoover

Met een uitzonderlijke score van 9,7 (!) op Zoover is er weinig reden tot twijfel over de gastvrijheid van het echtpaar. Van melkveehouder tot gelauwerd gastheer - het is een metamorfose waarvoor niet iedere boer cum laude zal slagen. “En dan moet je weten dat het mij nóg beter af gaat dan Helga”, lacht Helmig. “Ja, ik ga heel ver in het tegemoetkomen van mensen. Het geeft ook een heel goed gevoel, om mensen op De Eek te zien genieten.”
 

Gaan oogsten

Sinds dit jaar is De Eek voor Helmig en Helga een fulltime baan. De ‘bijbanen’ bij de gemeente en Achterkamp zijn verleden tijd. “We worden hier niet rijk van, we halen er een inkomen uit. Door onze inzet is de omzet  jaar na jaar gestegen, maar we hebben ook doorlopend in onze accommodatie en faciliteiten geïnvesteerd. We hopen nu wat meer ‘te oogsten’, want wij worden ook een dagje ouder. Ik word zestig het komende jaar. We hebben jaren gehad dat werkweken van zeventig, tachtig uur heel normaal waren. Een jaar of vijf houden we dit zeker nog wel vol. Nee, het bedrijf opvolgen zien we één van onze vier kinderen nog niet doen. Al heeft onze tweeling van 24 jaar wel een toeristische opleiding……. Joh, we zien wel. Mijn vader zei ook tegen mij: doe waar je hart ligt. We wachten wel af of er misschien nog één een draai maakt.”

‘Alle kennis in huis’

Alfa is de accountant van De Eek. “En Alfa is heel belangrijk voor ons. Nu, maar ook toen we met die schade met de koeien zaten. Dan is Alfa toch een kantoor dat alle kennis in huis heeft. We hebben een goed gevoel bij Alfa. Ik voer wel zelf alle rekeningen in, omdat ik het belangrijk vind om te zien wat er binnenkomt en uitgaat, maar ik ben geen boekhouder. En ja, het kost wel wat zo’n accountantskantoor, maar wij weten uit eigen ‘accommodatie-ervaring’ dat rust en kwaliteit iets meer mag kosten."
 
 
Hermien Hendriksen - Pelskamp

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Directiesecretaresse

088 2531314 | hpelskamp@alfa.nl


Meer over Hermien