Banner

Ondernemer in beeld | Minka Greven van BSO Den Hartog

14 december 2021 | Door:  Kees Lemmens

“We wonen op een unieke plek, ik dacht: ik begin zelf een buitenschoolse opvang!” 

De fruitresten bij de varkens brengen. Als Max Verstappen junior rondjes rijden op de skelter. Of trampolinespringen in de tuin. Je kunt het slechter treffen, als je naar de buitenschoolse opvang moet. Een ‘gewone’ BSO is Den Hartog ook niet, op de boerderij aan de Keppelseweg 300 in Doetinchem. Al vijf jaar lang houdt Minka Greven vast aan het maximale aantal van elf kinderen. “Ik wil ’s avonds niet denken: hé, Pietje was er ook, maar die heb ik helemaal niet gezien!” 

De locatie aan de rand van Doetinchem is pas een paar weken open. Sinds eind oktober kunnen de BSO-kinderen er terecht, een kilometer verder dan de plek waar het in 2016 allemaal begon: aan de Rijksweg 134, in het buitengebied van Hummelo dat bekend staat als Den Hartog. “Ik was vrijwilligster op een peuterspeelzaal toen onze kinderen nog klein waren”, zegt Minka. “Maar als vrijwilliger heb je geen rechten of iets. Ik ben een opleiding pedagogisch medewerker gaan volgen, heb links en rechts stages gelopen en kreeg uiteindelijk ook werk. Maar mijn contract werd niet verlengd, omdat ze me geen vaste uren konden bieden. Toen dacht ik: we wonen op een unieke plek, ik ga het gewoon zelf doen, kleinschalig kinderen opvangen. We zijn aan het verbouwen gegaan om aan alle regels te voldoen. Ouders kenden mij nog van de peuterspeelzaal en zo is het balletje gaan rollen.” 

‘Ik wil het huiselijk houden’ 

Momenteel is er voor de meeste middagen een wachtlijst. Minka: “Ja, dat is het minst leuke. Maar ik doe het alleen en ik wil het kleinschalig houden. Ik wil niet ’s avonds denken: hé, Pietje was er ook, zou die wel fijn hebben gespeeld? Want die is me helemaal niet opgevallen. Ik wil het huiselijk houden.” 

Start van een vof 

En huiselijk is het op de nieuwe locatie. Mooier ook, omdat de oude pinkenschuur volledig is verbouwd tot een spiksplinternieuwe BSO. Het is een voormalig boerenbedrijf, waar in de ligboxenstal schapen lopen. Daar wonen Minka en echtgenoot Hans nu, sinds de start van een vof met hun dochter Sylke, hun schoonzoon Ruben en zijn ouders. Sylke en Ruben zijn als beoogde bedrijfsopvolgers verhuisd naar de boerderij aan de Rijksweg, waar honderdnegentig melkkoeien staan. In het buurtschap Bekveld bij Hengelo staat het jongvee op het bedrijf van Rubens ouders. “We zijn met z’n zessen, onze dochter maakt elke week het schema wie er aan de beurt is om te melken. Iedereen levert zijn aandeel in het bedrijf.” 

Basisschool De Woordhof 

Elk maandag- tot donderdagmiddag om twee uur haalt Minka de kinderen op bij openbare basisschool De Woordhof in Hummelo. Ook om reden van de kleinschaligheid, zegt ze. “Het zou wel kunnen, kinderen van meerdere scholen, maar dan moet ik met een taxi erbij gaan werken.” De leeftijden variëren van vier tot twaalf jaar. Het leuke is: kinderen die normaal niet met elkaar zouden spelen, spelen hier wel met elkaar. We hebben ook een gezamenlijk eet-en-drinkmoment. Dan kunnen kinderen even hun verhaal kwijt. We gaan iedere dag na het fruit eten naar buiten. Meestal spelen ze in de tuin. Soms brengen we gezamenlijk een bezoek aan het achtergelegen bos of de stal. Zeker tijdens de lammertijd is dit favoriet. Sommige kinderen zijn de hele middag buiten terwijl anderen na tien minuten weer liever naar binnen gaan om met de Playmobil te spelen of te gaan knutselen. Hier zijn de kinderen vrij in.” 

Computerschermen zijn er niet te vinden. Minka: “Absoluut niet! Ik kan wel zeggen: als het slecht weer is mogen jullie met de Nintendo, maar dan weet ik zeker dat ze het slecht weer vinden als het één druppel regent, terwijl ze met tien druppels nog allemaal buiten lopen. Buiten spelen bevordert het samen spelen. Achter een scherm zit je altijd alleen.” 

Klant bij Alfa 

Niet alleen de BSO is klant bij Alfa, ook de vof van de zes. “De BSO is klant van Alfa omdat we met de boekhouding van ons melkveebedrijf bij Alfa waren. Tijdens de voorbereiding in 2016 voor de BSO zijn we goed geadviseerd door Alfa. Ook met het samengaan van de twee melkveebedrijven in april 2020 konden we met onze vragen bij hen terecht. Het voordeel was dat de ouders van Ruben ook klant bij Alfa waren, dus alle gegevens waren al bij Alfa bekend. Het bevalt goed. Ja, waarom? Je krijgt antwoord op je vragen. Je wordt gehoord. We hebben een heel goede verstandhouding met iedereen met wie we bij Alfa te maken hebben.” 

Kees Lemmens

Kees Lemmens

Fiscaal adviseur

088 2531330 | klemmens@alfa.nl


Meer over Kees