Banner

Ondernemer in beeld | Houthandel Het Anker

4 oktober 2021 | Door:  Rick van der Pennen

Houthandel Het Anker kan de vraag naar hout nog net bijbenen

'Absurd’, noemt Bas ter Voert de actuele situatie in de houthandel. “Nog nooit zoiets meegemaakt. En of we ooit weer teruggaan naar het oude normaal?” Hij haalt z’n schouders op. De combinatie van geëxplodeerde inkoopprijzen en grote vraag wereldwijd maakt dat houthandel Het Anker - sinds 1885 - historische tijden beleeft. “Het afgelopen jaar konden we bijna niet meer aan de vraag voldoen.”

‘Het tuinhoutcentrum van de regio’ noemt Het Anker zichzelf. En daar is geen woord van gelogen op het terrein van net geen hectare aan De Hogenkamp in Ulft. “Nee, onze kracht is niet dat we heel exclusieve houtsoorten hebben. Het is vooral dat we heel veel op voorraad hebben. Dát is waar we ons in onderscheiden van collega’s die de afgelopen jaren hebben beknibbeld op hun voorraad.”

Daardoor kan het voorkomen dat Bas regelmatig collega-houthandelaren onder zijn klanten tegenkomt. Het merendeel gaat naar bedrijven, een kwart van de afzet naar particulieren. De specialisatie in tuinhout geeft Het Anker een stevige positie. Het is een markt die jaren geleden in het vizier komt als het bedrijf een andere houthandel overneemt, gespecialiseerd in tuinhout. Dat is het sein om zich te gaan specialiseren in dat segment.

Geluk hebben op het juiste moment

Wat Het Anker beter doet dan anderen? Bas, bescheiden: “Dat vind ik moeilijk om over jezelf te zeggen. Het heeft ook te maken met geluk hebben op het juiste moment. En met durven. We zaten in Ulft op een oude locatie aan de Oversluis, waar we niet veel konden. Verbouwen was geen mogelijkheid. Sinds we in 2010 de stap naar De Hogenkamp hebben gezet, kun je wel spreken van Het Anker 2.0.” Daarmee is een van de weinige zelfstandige houthandels in Gelderland genoemd. “Het merendeel is in handen van inkooporganisaties of ketens. Familiebedrijven zoals wij heb je bijna helemaal niet meer.”

Vader Anton

Dat familiebedrijf is al veertig jaar lang in handen van de Ter Voerts. Vader Anton begint in de jaren zeventig als boekhouder bij houthandelaar Eppink. In het begin van de jaren tachtig, als de economie in de klad zit, neemt hij het bedrijf over. Bas komt er in 1996 bij, broer Niek volgt twee jaar later, beiden als directeur-eigenaar (‘maar ik vind directeur altijd zo’n groot woord’). 

Had Bas ambities om in de voetsporen van vader Anton te treden? “Ik heb commercieel management gestudeerd. En zoals het wel vaker gaat: je gaat precies de dingen doen die je nooit gedacht had. Toen het drukker werd, vroeg mijn vader of ik kwam helpen. We zouden dan na vijf jaar bekijken of ik het wat vond. Maar eigenlijk voelde het meteen al goed.”

Het is booming!’

In z’n 25-jarig bestaan bij Het Anker heeft hij deze tijden nog nooit meegemaakt. “Ongekende prijsstijgingen van meer dan honderd procent! Sommige houtsoorten zijn minimaal een keer over de kop gegaan. Het is absurd wat het kost, maar het is vooral heel belangrijk dat je het hébt. Het is booming. Gelukkig kunnen we door goede relaties in aanvoerkanalen de vraag nog wel aan.”
Veel hout dat normaal zijn weg vond naar de Europese markt gaat tegenwoordig richting grote landen als Amerika en China, ziet hij. “Die landen bieden ruim boven de marktprijs zodat veel hout nu die kant op gaat. Het maakt ze niet uit wat het kost.”

Terug naar het oude normaal?

Aan de toekomst voorspellen waagt hij zich ook niet. “Ik heb ook geen glazen bol. Maar ik denk niet dat op termijn de continuïteit in de aanvoer in het geding is. Veel hout is gecertificeerd tegenwoordig. Wat gekapt is moet ook weer worden aangeplant. Maar of we ooit weer teruggaan naar het oude normaal? Ik verwacht niet dat de markt zo overspannen blijft, maar zoals vroeger wordt het niet meer.”
Over certificeringen gesproken: alles wat bij Het Anker op het terrein staat, is verantwoord hout. “We hebben hoofdzakelijk hout met het FSC- of het PEFC-keurmerk. Nee, het is helaas nog niet iets waar klanten bewust naar vragen. Maar wij wel, uit een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Zaken doen met de vent

Het Anker is klant bij een accountant die ze niet zelf hebben gekozen. Bas: “We zijn meeverhuisd toen Novel Groep is overgenomen door Alfa, twee jaar terug. Klant bij Novel waren we al heel lang, in de tijd dat pa een accountant had. Er zijn de afgelopen jaren qua structuur en organisatie best wel veel dingen gewijzigd. We zijn verhuisd naar een nieuwe locatie. Daar hebben ze ons toen heel goed bij geholpen. We hebben nu een heel andere bedrijfsstructuur. Dat is allemaal destijds heel goed geregeld door Novel. Alfa was twee jaar terug voor mij niet bekend. De overname van Novel is geruisloos verlopen. Alfa heeft dit met de minst mogelijke hinder uitgevoerd. Maar ik moet wel zeggen: wij zijn een bedrijf dat zaken doet met de vent, niet met de tent.”

 Die ‘vent’ (klantbeheerder Danny Overkamp) heeft per 1 september toevallig afscheid genomen. Door de omvang van de Alfa-organisatie en het werken met klantenteams met ieder zijn eigen specialisme is de continuïteit van de dienstverlening gehandhaafd. Bas: “We hebben al kennisgemaakt met onze nieuwe klantbeheerder,  André Jolink. En dat is een goed gesprek geweest.” 

Rick van der Pennen

Rick van der Pennen

Relatiemanager

088 2531298 | rvdpennen@alfa.nl


Meer over Rick