Banner

Ondernemer in beeld VOF H.J. van Beek Doesburg

1 oktober 2019 | Door:  Hermien Hendriksen - Pelskamp

Hij heeft er net een elfdaagse trip naar Amerika opzitten. En als hij geen 49 jaar was, zou Henri van Beek uit Doesburg serieus overwegen om de oversteek te maken met z’n melkveebedrijf. “Hier in Nederland heb je zoveel wet- en regelgeving... het stapelt allemaal maar op, je raakt het overzicht kwijt.” Toch blijven de 200 melkkoeien gewoon in de stal aan de Verhuellweg in Doesburg staan, waar twee potentiële bedrijfsopvolgers al staan te trappelen.

Met dat aantal van 200 melkkoeien hoort de VOF H.J. van Beek Doesburg tot de grotere melkveehouders. Henri: “Dat is de wet van de economie hè. We hadden een gemengd bedrijf, maar we zijn ons meer gaan specialiseren in de melkveehouderij. We hebben hier en daar wat grond gekocht, we hebben nu 31 hectare in eigendom en de rest van de 150 hectare grond pachten we. De akkerbouw, vooral suikerbieten, hebben we langzaam afgestoten en in 2009 hebben we een nieuwe stal gebouwd.”

Een nieuwe stal bouwen was in die tijd een bewijs dat hij toekomst zag in de melkveehouderij. “Dat vertrouwen had ik eerst wel, maar de laatste tijd ben ik toch meer gaan twijfelen. Ik ben pas met mijn vrouw Yvonne en onze drie zoons elf dagen naar Amerika geweest. We waren op bezoek bij een kennis die er met niks is begonnen en nu drieduizend koeien heeft. Ik had niet gedacht dat het Amerika zo mooi zou zijn. Als ik jong zou zijn, dan wist ik het wel en begon ik daar. Hier in Nederland heb je zoveel wet- en regelgeving, het stapelt allemaal maar op elkaar. Je raakt het overzicht kwijt. Je moet aan regels voldoen waar je zelf het nut niet van inziet. Als het zo doorgaat is het ondernemersklimaat in de landbouw in Nederland straks weg. Dan zeggen de goeie ondernemers allemaal: toedeledoki, ik vertrek.”

Tweehonderd procent inzet

Vooralsnog staan twee van de drie zoons positief tegenover een bedrijfsovername. “Maar de jongste is pas veertien, dus dan moet je een slag om de arm houden. De middelste van zestien wil sowieso wel. Of het me aan mijn hart gaat als ze alle drie toch iets anders gaan doen? Helemaal niet. Ik zal altijd zeggen: doe waar je passie ligt, maar doe het wel met tweehonderd procent inzet. Anders mislukt het. Tuurlijk zou het jammer zijn. Maar als het niet zo is, dan is het maar zo”, zegt de man die zelf ‘in de wieg al wist dat hij het bedrijf van zijn vader zou overnemen’.

Milieu-effect

De stal die er sinds 2009 staat, is duurzaam van opzet. “Het is een integraal duurzame stal”, legt Henri uit. “Daar had je een puntensysteem voor, maar wij zijn nog verder gegaan. We hebben een spray-installatie genomen voor als het warm weer is, we hebben vliegenlampen, we hebben gordijnen die aan de zijkant kunnen bewegen zodat de ammoniak niet te snel uit de stal verdwijnt. De investering was heel hoog, maar tegelijkertijd vraag ik me af wat nu het milieu-effect is.”

Coöperatie in zonnepanelen

Met een volgende investering is hij alweer bezig. “Ik zou graag zonnepanelen op het dak willen leggen. Dan kunnen de inwoners van Doesburg energie bij mij kopen via een coöperatie die ik opricht. Daar heb ik al een gesprek over gehad met de gemeente. Maar die vindt dan weer dat ik daar niet aan mag verdienen. Maar als je er niet aan mag verdienen heb je geen goed bedrijfsmodel. Er hapert weleens wat aan zo’n systeem. En dat is ook niet erg, want als ik weet dat ik er iets aan verdien heb ik ook de bereidheid om het op te lossen. Ik ben niet de barmhartige Samaritaan die alles maar weggeeft. Maar dat proces gaat stroperig.”

Te grote stap

“Alfa is voor ons belangrijk”, constateert Henri. “Gert-Jan Reesink is al een paar jaar onze relatiebeheerder. Hij houdt ons scherp. Toen ik die stal ging bouwen was Gert-Jan de enige die zei: ‘Je neemt nu een te grote stap.’ Achteraf moest ik hem toch gelijk geven. Want toen ik aan het bouwen was zakte de melkprijs gigantisch in. Dat was een lastige tijd. Maar achteraf is Gert-Jan nooit bij mij gekomen met het verhaal: ‘Zie je nou wel dat ik gelijk had?’ Maar ja, ik ben altijd positief ingesteld, je bent ondernemer dus vlieg je er weleens wat te hard in. Alfa wijst mij overal op: ‘Heb je hier aan gedacht, heb je daar aan gedacht?’ Ook op het gebied van de fiscale wet- en regelgeving. En als ik een vraag heb krijg ik meteen antwoord, of hij speelt het door naar een collega.”

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Directiesecretaresse

088 2531314 | hpelskamp@alfa.nl


Meer over Hermien