Banner

Ondernemer in beeld Ruesink v.o.f.

29 mei 2019 | Door:  Hermien Hendriksen - Pelskamp

Nog even en het erf van de familie Ruesink in Aalten wordt weer overspoeld door dertig- tot veertigduizend bezoekers. Die komen af op de jaarlijkse Farm & Country Fair. Al 24 jaar is het een succesnummer. “Al moet je het concept wel continu blijven vernieuwen”, zegt Suzanne Ruesink, die het melkvee- en vleesvarkensbedrijf runt. Een van de nieuwtjes dit jaar, op 21, 22 en 23 juni: een... tractorkerkhof!

In Engeland zijn de countryfairs een vast fenomeen. De Ruesinks maakten er bij toeval mee kennis, zegt Suzanne. “Mijn ouders hadden regelmatig stagiairs uit het buitenland. Ze zijn ook zelf regelmatig naar Engeland en Ierland geweest. Daar zit het in de cultuur ingebakken. Ze vonden het een leuke manier om anderen kennis te laten maken met het boerenbedrijf.”

Die vroege vorm van ‘agrimarketing’ is tegenwoordig al lang geen bijzaak meer op het bedrijf aan de Westendorpweg. Mariël, de jongere zus van Suzanne, heeft onderhand het hele jaar een dagtaak aan de organisatie, ondersteund door Joke Ruesink. Tijdens de drie dagen dat de fair duurt, zijn er zo’n 500 vrijwilligers actief. Suzanne: “Die werven we via regionale verenigingen. De verenigingen krijgen daar een vaste vergoeding voor.”

Column van Yvon Jaspers

Het programma voor 21, 22 en 23 juni is weer overvol. Drie dagen lang is er van alles te beleven, te doen en te proeven. Er zijn shows met paarden en honden, demonstraties van de brandweer en parades met legervoertuigen, er zijn live optredens, kookdemonstraties (‘Insecten: de proteïnebommetjes!’), er staat een sokkenbreimachine, je kunt er schapen scheren en een - tijdelijke - tattoo laten zetten. Elk tentje belooft weer een andere verrassing. Zelfs Yvon Jaspers (van Boer zoekt Vrouw) is fan: ze wijdde er een column aan in Margriet (‘Je kunt het oubollig noemen, maar ik vind het fantastisch’).

Tractorkerkhof

Suzanne: “De kunst is om telkens te blijven vernieuwen. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld een machinekerkhof. Voor sommigen is een oude trekker of een machine een hoop oud ijzer. Maar als je die op een bepaalde manier neerzet, kan het ook een attractie zijn.” Bezoekers komen onderhand uit het gehele land, weet Suzanne. “Niet alleen uit Nederland, maar ook uit België en natuurlijk Duitsland, omdat we dichtbij de grens zitten.”

Supermarktvak

Op haar 33ste is ze verantwoordelijk - met haar ouders - voor het boerenbedrijf: 160 melkkoeien, 3200 vleesvarkens, 90 hectare land. Lachend: “lk wilde eigenlijk het supermarktvak in. Maar ik merkte al gauw dat je ondernemerschap binnen een van de grote ketens eigenlijk heel erg beperkt is. Op m’n 21ste had ik het wel gezien. Mijn ouders zaten zonder opvolger; ik heb nog een zus, Joyce, maar die werkt elders. Dit is een mooi bedrijf, hier kan ik wel ondernemer zijn.”

Kansen genoeg

Ook in deze tijd, met z’n oerwoud aan regeltjes? “Ja, ook nu. Die maatschappelijke druk is aanwezig, mensen ervaren boerenbedrijven als last. Maar zo’n inval als in Boxtel, waarbij een varkenshouderij werd bezet, dat kan echt niet. Je kunt geen stal gaan bezetten, dat is echt absurd. Toch zie ik kansen genoeg. Waar we mee bezig zijn is een concept om meer mensen aan ons bedrijf te binden. We zijn al begonnen met zelf ijs maken, al staat dat nog in de kinderschoenen. Zo zoeken we meer producten om die verbinding aan te gaan. We zijn een van de eerste boeren in Nederland die Beter Leven 1 ster-zuivel leveren. Je moet goed kijken wat mensen willen: dat is een geloofwaardige boer en een transparant proces.”

Sociale functie

Met het boerenbedrijf vervult Suzanne ook een sociale functie. “We hebben hier regelmatig statushouders aan het werk. Ook werkt er iemand mee met een Wajong-uitkering. En wat heel bijzonder is: elke zaterdag hebben we altijd vrijwilligers. Die hebben we overgehouden aan de Fair. Veel mensen zijn de maatschappij zat waarin alles maar moet. Die willen gewoon weer eens lekker bezig zijn, met de handen werken. Een beetje schilderen, het gras maaien, we hebben iemand die de golfkarretjes onderhoudt. Iedereen doet waar-ie goed in is. Het is een heel gevarieerde groep. Er zitten ook mensen met goede banen bij. Het gaat niet alleen om het werken. Het sociale is ook heel belangrijk, het met elkaar praten.”

Praten over de financiële kant van de zaak gaat met Alfa. “Daar zitten we eigenlijk al heel lang. Alfa is voor ons een goede adviseur. Ze helpen, ze denken mee. Ook over onze bedrijfsstrategie. Alfa snapt ook hoe ons bedrijf in elkaar steekt. Ze zijn heel belangrijk voor het bedrijf.” Kijk voor het programma van de Farm & Country Fair op countryfair.nl.

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Hermien Hendriksen - Pelskamp

Directiesecretaresse

088 2531314 | hpelskamp@alfa.nl


Meer over Hermien