Banner

“Het is bij Alfa ook hard werken, maar wel op een menselijke manier”

22 juli 2021 | Door:  Kees Lemmens

“Hier merk je heel duidelijk: jij en je gezin zijn belangrijk en dat moet in balans met je  werk zijn. Het is in onze branche niet gebruikelijk, zo menselijk als Alfa erin staat.” Nee, het is geen quote van een enthousiaste HR-adviseur van Alfa. Het zijn de woorden van Kees Lemmens, fiscaal jurist van Alfa in de Achterhoek. En Kees kan het weten. Kees heeft in de vijf jaar dat hij voor Alfa werkt zelf ervaren dat z’n werkgever er voor hem is.

In 2016 komt hij over van een collegakantoor in Oost-Nederland waar hij de twaalf en een half jaar net niet heeft volgemaakt. “Ik had er op de heao negen maanden stage gelopen en ben er blijven plakken. Een organisatie met een mooie klantenportefeuille, waar je verschrikkelijk veel kon leren.” Kees is er fiscaal adviseur, een vak dat hij niet alleen maar vanuit de cijfertjes benadert. “Ik vind het ongelooflijk leuk om met een ondernemer aan de keukentafel te zitten. Kijken hoe je belasting kunt besparen. Maar ik neem niet alleen het fiscale mee, ook het menselijke aspect. Wil je dit wel echt? En past dit wel bij je? De ondernemer achter de stukken, die wil ik zien.”

‘Ik kende Alfa niet zo goed’

Als de sleet in z’n dienstverband komt gaat hij rondkijken. “Ik wist dat een studiegenoot van de heao er stage had gelopen, maar verder kende ik Alfa niet zo goed. Ik weet niet eens meer hoe ik op de site kwam. Het eerste gesprek was relaxed. Luchtig. Heel open. Ik heb terug in de auto meteen mijn vrouw gebeld: dit gaat het worden! Ik schrok wel: zo, negenhonderd man, dat is groot! Dat schrikken viel achteraf wel mee: Alfa werkt decentraal en staat echt dichtbij de klant, met korte lijnen. Lokaal is het juist een klein en persoonlijk kantoor. Alfa is eigenlijk te bescheiden. Toen ik hier en daar vertelde dat ik bij Alfa ging werken, was het: bij wie? Waar? Maar als je dan zegt hoe groot Alfa is, en hoeveel kennis Alfa heeft, dan is het: oh, maar dat wist ik niet!”

Vrijheid van werken

Er is wel meer dat Kees ontdekt: de manier waarop er bij Alfa met medewerkers wordt omgegaan. De verantwoordelijkheid bijvoorbeeld. “Op mijn tweede dag kwam collega-adviseur Silvio Brockötter naar mij toe: ik heb iets voor je, maak maar een afspraak met die klant en ga er maar naartoe. Die vrijheid van werken die je bij Alfa krijgt, was ik helemaal niet gewend.” En dan ontdekt hij nog iets. Kees: “Met het menselijke aspect wordt bij Alfa heel erg rekening gehouden. Niet dat het er relaxed aan toe gaat, het is hier ook hard werken, maar wel op een menselijke manier.”

Te veel prikkels

Met die manier krijgt hij al snel te maken. In de zomer van 2018 moet Kees noodgedwongen gas terugnemen. “Ik kan moeilijk ‘nee’ zeggen en wil het graag goed doen. Er zijn meer mensen die daar last van hebben. Je krijgt dan te veel prikkels, werkt dan te hard en te veel. Na een tijdje was ik weer terug, maar ik had het te snel opgebouwd en had wat meer tijd nodig.”

Al die tijd behield hij het vertrouwen van Alfa, merkte hij. ”Ik ben  weer helemaal goed teruggekomen. Als je ziet hoe Alfa mij in die tijd - en nog steeds - heeft bijgestaan en gesteund: dan merk je pas wat voor werkgever het is . Ik heb het zelf in het verleden wel anders meegemaakt. Ik heb de tijd gekregen om weer in balans te komen. Ik heb zelfs een jobcoach gekregen die mij bijstond, met wie ik soms af en toe nog een keer  om de tafel zit.”

De ruimte om  op kantoor te werken

In coronatijd werkte iedereen verplicht thuis. Kees: “Ik kreeg bij Alfa de ruimte om desondanks gewoon naar kantoor te komen. Mijn manager wilde hoe dan ook dat mijn werk-privébalans in orde zou blijven. ‘Ga anders in Zutphen werken, dat is een rustig  kantoor waar je een eigen kamer kunt pakken.’ In die tijd waren de scholen en de bso’s namelijk dicht en zou ik met mijn vrouw en de kinderen thuis hebben gezeten. Veel drukte en prikkels dus. Mijn leidinggevende vond het belangrijk dat het met mij goed zou blijven gaan, dan zou het voor de rest ook wel goed komen. Ik heb dat als heel prettig ervaren.”

Fijne mensen

Inmiddels heeft Kees z’n ideale balans  weten te vinden. “Ik weet nu waar mijn valkuilen liggen, ik weet hoe ik ermee om moet gaan.” Bij Alfa heeft hij zijn plek gevonden. “Je hebt hier veel contact met je collega’s. Eén voor één fijne mensen. De mentaliteit van de Alfa-medewerkers is gewoon anders: ik vind mijn werk leuk maar ik heb ook een mooi gezin waar ik aandacht aan wil besteden.“ En toch nog even Kees in de rol van HR-adviseur: “Ik kan het iedereen aanraden om bij Alfa te gaan werken!”

Kees Lemmens

Kees Lemmens

Fiscaal adviseur

088 2531330 | klemmens@alfa.nl


Meer over Kees