Banner

“Ik wist al dat Alfa een heel mensgerichte organisatie is”

4 april 2022 | Door:  Maarten Westerveld

Als hij ruim een half jaar terug binnenstapt voor een sollicitatiegesprek, doet z’n achternaam nog geen belletje rinkelen. En waarom ook: de naam Westerveld komt in deze hoek van het land wel vaker voor. Maar dat Maarten de zoon is van klantbeheerder Henk Westerveld is een aap die pas later uit de mouw komt. “Ik heb het bewust niet vermeld bij mijn sollicitatie, ik wilde er graag blanco ingaan”, zegt zoon Maarten die inmiddels onderdeel is van het ‘familiebedrijf’. Fiscaal adviseur staat er achter z’n naam.

Om precies te zijn: fiscaal adviseur voor het midden- en kleinbedrijf, vanuit kantoor Winterswijk. “Als fiscaal adviseur ben je er om klanten te helpen met belasting te besparen en alles fiscaal en juridisch goed te regelen. Dat vind ik mooi. Een fiscaal adviseur is iemand die vooruit kijkt, die met een klant meedenkt. Hoe kan die klant aan zijn of haar verplichtingen voldoen en er toch beter van worden? Natuurlijk komt er ook wel veel administratieve ballast bij kijken, die weleens minder leuk is.”

Studeren in Amsterdam

De keuze voor de fiscale richting kwam al vroeg tijdens de eerste studie, zegt Maarten. “Ik deed Management, Economie en Recht aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Ik kwam er al snel achter dat ik economie en recht het leukste vond.” Hij vervolgt z’n studie in Amsterdam. “Maar gewoond heb ik er nooit, dat paste niet helemaal bij mij. Ik bleef mede vanwege mijn werk in Aalten wonen. Maar dat betekende wel twee keer in de week anderhalf uur in de auto naar Amsterdam. Groningen en Tilburg, de alternatieven, waren nog verder weg.”

Kop koffie bij Alfa

Tijdens zijn studie werkt hij al bij de collega’s van Grip, waar hij circa zes jaar zal blijven. “Ik werd door Alfa benaderd: of ik zin had om een keer een kop koffie te komen drinken. Het leek mij iets informeels, totdat bleek dat Arjan Kruisselbrink er ook bij zat. Dat was een heel andere insteek dan ik had verwacht. Ik had nog niet de intentie om over te stappen. Maar ik ben erover gaan nadenken. Toen ging het ineens vrij snel en na een vervolggesprek waren we eruit.”

Mensgerichte organisatie

Maarten is vermoedelijk de sollicitant die Alfa al het langste kent bij het eerste gesprek. “Maar dat wisten zij niet. Ik heb het vooraf ook niet gezegd, ik wilde het gesprek blanco ingaan. Ik wist al wel dat Alfa een heel mensgerichte organisatie is. Mijn vader vond het geen probleem dat ik zou solliciteren, ik ook niet. Hij is klantbeheerder voor met name de agroklanten uit de Achterhoek. Zo heel af en toe werken we ook nog wel eens samen.”

Eigen klanten

Inmiddels heeft Maarten al steeds meer z’n eigen vaste klanten. “In principe is iedere fiscaal adviseur bij Alfa een generalist, al heeft iedereen wel een eigen specialisme. Dat van mij ligt vooral op het gebied van de BV en de directeur-grootaandeelhouder. Financiële planning is ook iets waar ik mij meer op wil gaan richten, dat is weer die kant van het vak waarbij je echt naar de toekomst kijkt. En daarnaast ga ik me nog meer verdiepen in de omzetbelasting. Ik ben er nog geen kenner in, maar er is in het kantoor behoefte aan.”

Aha, belooft dat geen heel volle agenda te worden? Maarten: “Wellicht, maar bij Alfa houden ze de werk-privébalans goed in de gaten. Bij Alfa heb ik niets te klagen. ’s Avonds werken of veel in eigen tijd overwerken word je hier niet opgelegd. Ik vind het werk leuk, ik wil me er heel graag voor inzetten. Daarbij krijg je veel verantwoordelijkheid en kan je veelal zelf de regie houden.”

Meeste feeling met de Achterhoek

Vooral het werken voor lokale klanten in de Achterhoek spreekt Maarten aan. “De connectie met de Achterhoek heb ik altijd behouden. Ik ben hier geboren en getogen. Bij mijn vorige werkgever was ik meer georiënteerd op De Liemers en Arnhem. Dan doe je wel hetzelfde werk, maar ik werk nu voor klanten uit mijn eigen leefgebied. Dat trok me wel. Ik zit ook in de ledenraad van de Rabobank, ook op die manier draag ik regionaal een steentje bij. Met je eigen regio heb je toch de meeste feeling.”

Maarten Westerveld

Maarten Westerveld

Fiscaal adviseur

088 2533553 | mwesterveld@alfa.nl


Meer over Maarten