Banner

Hittegolf! Betaalt de fiscus mee aan de airco in mijn werkkamer thuis?

11 augustus 2022 | Door:  Joanne Grooten-Mengers

Nederland zit midden in een hittegolf. Misschien lekker als je vakantie viert, maar niet als je moet werken. In dat geval kan een airco wel voor verkoeling zorgen. Is zo’n apparaat in de werkkamer van de ondernemer thuis fiscaal ook aftrekbaar?

Werkkamer fiscaal aftrekbaar?

De werkkamer van de ondernemer thuis is slechts bij uitzondering fiscaal aftrekbaar. Ervan uitgaande dat jouw woning geen ondernemingsvermogen is, is daarvoor namelijk vereist dat jouw werkkamer zelfstandig is. Dit wil zeggen dat deze een eigen in- of opgang heeft én eigen sanitair heeft. Bovendien moet je ook nog een groot deel van jouw inkomen in of vanuit jouw werkkamer verdienen. 

Is jouw werkkamer fiscaal niet aftrekbaar, dan is dus ook de airco in de werkkamer niet aftrekbaar.

Wel investeringsaftrek

Als je een airco aanschaft voor jouw werkkamer, heb je in beginsel wel recht op investeringsaftrekken. Alleen al de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA) kan oplopen tot 28 procent van het investeringsbedrag. Je moet wel aan de fiscale voorwaarden voldoen. Zo moet je voor het recht op de KIA in 2022 voor meer dan 2.400 euro investeren en moet de airco zelf minstens 450 eurokosten.

Ook de btw terug

Verricht je zelf btw-belaste prestaties, dan kun je ook de btw op jouw airco terugvragen. Dat geldt ook voor de btw op de energie die het apparaat verbruikt en op het onderhoud. Verricht je ook deels vrijgestelde prestaties, dan is de btw naar rato aftrekbaar.

TIP! Houd het energieverbruik van de airco apart bij, dat voorkomt discussie met de inspecteur. Dit kan eenvoudig met een apart metertje in het stopcontact.

Joanne Grooten-Mengers

Joanne Grooten-Mengers

Fiscaal adviseur

088 2533558 | jgrooten@alfa.nl


Meer over Joanne