Banner

Eerste onbemande streekwinkel in Wilp lijkt opmaat voor groter succes

22 maart 2022 | Door:  Peter Rondeel

Sinds oktober heeft het dorp Wilp er een buurtwinkeltje bij: de Pantry. Een onbemande buurtwinkel is het, met uitsluitend streekproducten. Inwoners hebben met hun smartphone elke dag van 06.00 tot 24.00 uur toegang tot een gevarieerd assortiment. Van eieren tot aardappelen, van vlees tot groenten. Initiatiefnemer van het concept is Wilpenaar Lukas Lagerweij. Twee klanten van Alfa in Zelhem behoren tot de toeleveranciers van de Pantry. De eieren zijn van Bart Hein van Ginkel, de aardappelen van Jan Schrijver. 

“De verkopen liggen aardig in lijn met de prognose”, zegt Lukas niet zonder tevredenheid. “Zeker omdat we momenteel in het dalseizoen zitten. Je hebt nu vooral de bewaargroenten die we verkopen, maar binnenkort heb je weer de verse groenten in het assortiment.” Lukas is met vriendin Marjan zelf inwoner van Wilp, een dorp dat het al jaren zonder buurtwinkel moet stellen. Tegelijkertijd zijn veel producenten zoals boeren op zoek naar alternatieve afzetmethoden, zoals verkoop aan huis. Op een helder moment was één plus één drie.  

Naast z’n officiële baan als 3D-tekenaar en productontwikkelaar zette hij het idee om in werkelijkheid. Inmiddels staat het gebouwtje – welke samen is gebouwd met Bonhof Metaaltechniek en Machinebouw in Wilp- aan de Rijksstraatweg en weten de consumenten de weg ernaartoe te vinden. Niet alleen de deur openen gaat per mobiele telefoon, ook het afrekenen via Ideal. “We hebben inmiddels zo’n vijftien leveranciers. Binnenkort komen er ook kruiden bij. Ja, het begint al aardig vol te liggen. Sommige leveranciers gaan zelfs speciaal producten voor ons verbouwen.” 

Kippen als hobby 

Het concept van Pantry - het Engelse woord voor voorraadkast - sloot precies aan bij de ideeën van Bart Hein van Ginkel, eigenaar van een biologisch melkveebedrijf (Huize Wilp) met in totaal 105 melk en kalfkoeien en bijbehorend jongvee. “De kippentak zit nog in de hobbysfeer. Nog niet heel grootschalig, maar wel met het idee om het te gaan uitbouwen. Ook zelf de hennen opfokken en de hanen dan voor het vlees in de pantry. Ik heb zelf een mobiele kippenkar gebouwd die zomers vooral naast de mais staat. Onder de kar voelen de kippen zich erg thuis en vinden daar tot wel 70% van hun voer. Bijkomend voordeel is dat de biologisch mais ook goed onkruid vrij blijft. De kippen krabben heel wat. Momenteel lopen er zeventig kippen rond van het Franse Bresse-ras. Daarmee leverde ik rond de vijftig, zestig eieren op een dag aan de Pantry.”

Leverde, want de vogelgriep is in het land. Bart Hein: “En wij zitten net in een toegangsgebied. Er geldt een vervoersverbod voor eieren. De grootschalige producenten die aan pakstations leveren zijn niet getroffen, kleinschalige zoals wij wel. We gaan nu maar kijken of we er advocaat van kunnen maken en die zelf kunnen afzetten.” 

Weinig aanloop 

Op termijn lijkt de Pantry voor boeren als Bart Hein een uitkomst. “We wonen hier mooi, helemaal vrij en rustig. Maar we hebben daardoor weinig aanloop. En als je het al doet, moet je het ook kunnen bemannen. Sanne werkt buiten de deur, ik heb mijn handen vol aan de koeien. Ik zit er eerlijk gezegd niet op te wachten om tussendoor een doosje eieren af te rekenen.” 

Paar honderd euro in de maand 

Die huisverkoop is dorpsgenoot Jan Schrijver wel gewend. De aardappelteler - vooral Bildstar en Nicola - slijt zelfs het grootste deel van z’n drie hectare aan particulieren met een winkeltje aan huis en direct aan marktkooplui. “Via de Pantry beur ik toch een paar honderd euro extra in de maand”, zegt hij. Toch vindt Jan het nog te vroeg om een oordeel over het succes te vellen. “De winkel is pas sinds oktober open. In een maand als december loopt het best, maar januari en februari zijn voor winkels altijd mindere maanden. Ik denk dat je pas over een half jaar kunt zeggen dat het loopt of niet loopt. (Lachend) “Maar ik zeg wel meer tegen Lukas dat ik een heel kritische leverancier ben!” 

Met de auto naar de supermarkt 

Als het een succes wordt, dan is het niet als vervanger van een volwaardige buurtwinkel, denkt Jan. “Ik zie toch nog wel heel veel dorpsbewoners de auto pakken naar een supermarkt in de buurt. Ik weet niet of het dorp er evenveel aan heeft als een buurtwinkel. Het zijn in mijn beleving vooral hoger opgeleiden die graag streekproducten kopen. Die zijn ook bereid de hogere prijs voor lief te nemen.”  

Om die reden kijkt Lukas ook al voorzichtig naar de stad. “Het is bedoeld voor de kleine kernen, maar we kijken ook al naar steden. De vraag is of een onbemande winkel daar net zoveel kans heeft als in een dorp met meer sociale controle, ook al hangen er camera’s in de Pantry en moet iedere klant zich registreren via een app om binnen te komen.” 

Zelf trouwe klant 

En ja, zelf is hij ook een trouwe klant van zijn eigen idee. “We waren altijd gewend om even naar de Jumbo te rijden. We hebben kleine kinderen, dus je hebt ook luiers nodig. Dan haalde je voor een week groenten in huis. Maar omdat je niet elke dag zin hebt om te koken, gooiden we aan het eind van de week weleens iets weg. We wonen honderd meter van de Pantry vandaan, dus daar halen we nu elke dag onze verse spullen!” 

Peter Rondeel

Peter Rondeel

Relatiemanager

088 2531322 | prondeel@alfa.nl


Meer over Peter