Banner

Als spaarder vanaf 2022 minder belasting betalen over je box 3-vermogen?

13 januari 2022 | Door:  Peter Ressing

Vlak voor het einde van 2021 kwam de Hoge Raad tot verrassing van velen met vuurwerk. Die klap zal nog wel even nadreunen bij het ministerie van Financiën en de Belastingdienst. Wat is het geval? Op 24 december oordeelde de Hoge Raad dat de vermogensrendementsheffing van box 3 sinds 2017 in strijd is met het recht op ongestoord genot van eigendom en het discriminatieverbod uit het Europese Verdag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). In gewonemensentaal: als je minder dan 4% rendement op je vermogen haalt, kun je misschien belasting terugkrijgen. 

Hoe werkt de belastingheffing in box 3 ook alweer? Je betaalt in box 3 jaarlijks belasting over je vermogen op de peildatum (1 januari). Van 2001 tot en met 2016 werd daarbij gerekend met een verondersteld vast rendement van 4%.  

Wet aangepast 

Gecombineerd met het tarief van 30% betaalde je in die jaren 1,2% belasting over het box 3-vermogen van 1 januari. Toen steeds duidelijker werd dat het rendement van 4% onhaalbaar was, is per 2017 de wet aangepast.  

Vanaf 2017 wordt voor enerzijds spaargeld en anderzijds het overige vermogen jaarlijks een gemiddeld rendement vastgesteld op basis van gegevens uit voorafgaande jaren. Deze rendementen worden niet toegepast op basis van de werkelijke verdeling van je vermogen over spaargeld en andere beleggingen. Deze verdeling (de ‘vermogensmix’) is in de wet vastgelegd: de ‘forfaitaire vermogensmix'. 

Gevolg van dit arrest van de Hoge Raad  

Is het werkelijke rendement op je vermogen lager dan het berekende rendement, zoals hierboven is opgenomen? Dan heb je mogelijk recht op een belastingteruggave. Heb je veel spaargeld, dan zal je waarschijnlijk te veel vermogensrendementsheffing hebben betaald vanwege de lage rente. 
Heb je (daarnaast) ander vermogen, zoals effecten en/of vastgoed? Dan is dit een stuk lastiger om te zeggen. Het is namelijk nog niet duidelijk hoe je het rendement bij deze vermogenscategorieën moet berekenen. Is de aanslag nog niet opgelegd, of is de bezwaartermijn nog niet verlopen? Maak dan op tijd bezwaar, zodat je recht krijgt op een belastingteruggave.  

Vraag het Alfa Achterhoek 

Goed om te weten dat er bij Alfa Accountants en Adviseurs in de Achterhoek (kantoren in Aalten, Winterswijk, Zelhem en Zutphen) specialisten voor je klaar staan die wel helderheid kunnen geven. Vraag naar één van de fiscalisten. 

Dit artikel staat ook in de kranten Achterhoek Nieuws Winterswijk en Contact Zutphen-Warnsveld (edities week 2).