Soms dringt het pas later tot je door hoeveel voordeel je eigenlijk hebt gehad van een eerdere stap in je carrière. Voor mij was dat mijn start bij Alfa, in 2007. Ik startte er als retailadviseur. Niet veel later begon de bankencrisis die vooral de retailsector hard zou raken. Ook werd de sector als eerste geconfronteerd met een doelgroep die zich op een heel andere manier  ging oriënteren: via internet. 

In mijn huidige rol, die van senior klantbeheerder/relatiemanager voor het mkb, merk ik dat ik door die ervaring anders tegen vragen van klanten aankijk. Wat ik van mijn eerste stap heb geleerd, is dat de focus op kosten – begrijpelijk in tijden van economische tegenwind – niet altijd de beste oplossing is. Ik kijk liever naar omzet en marge: waar ligt je kracht als ondernemer en waar zijn wel mogelijkheden? Veel ondernemers kunnen daar nog veel grotere stappen zetten. Met een veel groter rendement. De invloed van online heeft me al vroeg duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om als ondernemer out of the box te denken. In het mkb kan ik die ervaring breed toepassen. 

Het is iets wat ik graag doe, dat sparren met ondernemers en kritisch meekijken. Hoe zet je als ondernemer nou de volgende stap? Daarom past de rol van mkb-specialist mij ook goed: omdat je in het mkb altijd naast die ondernemer zit, letterlijk. Je kunt invloed hebben, al ligt de uiteindelijke beslissing altijd bij die ondernemer. Dat ik daar met mijn kennis en ervaring iets aan kan bijdragen, geeft voldoening. Die kennis en ervaring liggen niet alleen maar op het accountancyvlak: voorafgaand aan mijn Alfa-periode heb ik zes jaar meegedraaid in de bancaire sector, als zakelijk adviseur. In m’n opleiding heb ik bedrijfseconomie gecombineerd met commerciële economie. Geboren en getogen ben ik ook goed bekend met de regio, waar ik al m’n hele leven lang woon. 


Recente artikelen van Robert

“Belangrijk dat een ondernemer bij jou zijn verhaal kwijt kan”

“Belangrijk dat een ondernemer bij jou zijn verhaal kwijt kan”

1 maart 2022

Een tikje onbescheiden misschien voor zijn (bijna) vijftig jaar. Maar Robert Berendsen mogen we gerust een Alfa-veteraan noemen, met vijftien jaar ervaring binnen diverse vestigingen.

Bedrijfskundig advies voor mkb’ers groeit: “Alfa fungeert als klankbord”

Bedrijfskundig advies voor mkb’ers groeit: “Alfa fungeert als klankbord”

8 april 2021

Vroeg of laat komt er een moment dat een bedrijfskundig adviseur het verschil kan maken. Niet alleen in mindere tijden, ook als het voor de wind gaat. In alle gevallen is Alfa dichtbij

Een webshop, welke verplichtingen zijn er?

Een webshop, welke verplichtingen zijn er?

30 juli 2020

Veel ondernemers onderschatten de verplichtingen die verbonden zijn aan de verkoop via een webshop. Vooral nu in deze coronatijd is een webshop interessant.

Terugblik start Alfa Academie MKB

Terugblik start Alfa Academie MKB

30-01-2020

Donderdag 30 januari was de start van de Alfa Academie MKB

Ondernemer in beeld: Molenaar Food Finish

Ondernemer in beeld: Molenaar Food Finish

14 oktober 2019

Nederland veroveren met sinaasappelpersen en slagroomautomaten.