Banner

Profiteer van fiscale voordelen en een lagere energierekening met de Energie-investeringsaftrek

20 april 2021 | Door:  Bor Houwers

De Energie-investeringsaftrek, oftewel EIA is een fiscale aftrekregeling. De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Bovendien zorgt het voor een lagere energierekening. Hieronder de meest gestelde vragen op een rij. 

Kan ik gebruik maken van de EIA?

Alle ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen en een investering doen van minimaal 2.500 euro die op de Energielijst staan, kunnen gebruik maken van de EIA.

Welke investeringen komen in aanmerking voor de EIA?

De EIA is van toepassing op investeringen die aan de energieprestatie-eisen voldoen. Er is een lijst opgesteld met investeringen die in aanmerking komen. Klik hier voor de lijst van 2021. Deze lijst is niet uitputtend, ook niet-genoemde investeringen kunnen voldoen aan de EIA. Benieuwd of jouw investering in aanmerking komt? Neem contact op met één van onze adviseurs.

Wat zijn de meest aangevraagde investeringen?

De meest aangevraagde investeringen voor de EIA zijn:

Wat levert de EIA mij op?

Naast de voordelen die de investering oplevert in het kader van duurzaamheid, mag 45,5 procent van het investeringsbedrag waarvoor een EIA-verklaring is ontvangen, worden  afgetrokken van de fiscale winst. Welke besparing dit in jouw specifieke geval oplevert bespreken wij graag met je. 

Is de EIA van toepassing op méér dan alleen de aanschafwaarde?

Ja! De EIA is niet alleen van toepassing op de aanschafwaarde van de investering. Naast de aanschafkosten komen ook de volgende kosten in aanmerking voor de EIA:

Dit zijn medewerkerskosten (eigen, ingehuurd of derde partij) die nodig zijn voor het produceren of installeren van de investering. Ook kosten voor materialen of onderdelen uit eigen magazijn die gebruikt worden voor de investering vallen onder voortbrengingskosten.

Aanschaf- en montagekosten voor nieuwe materialen.

Ik wil gebruik maken van de EIA of kijken wat de mogelijkheden zijn, en nu?

Neemt contact met ons op! Wij helpen graag om te kijken of de beoogde investering in aanmerking komt voor de EIA. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen wij je volledig ontzorgen in de aanvraag en begeleiding van het proces. Wij staan altijd klaar voor advies op maat!

Bor Houwers

Bor Houwers

Bedrijfskundig adviseur

088 2531328 | bhouwers@alfa.nl


Meer over Bor