Banner

Even voorstellen: juridisch team voor de vier Achterhoek-vestigingen

19 oktober 2022 | Door:  Claire Vrolijk

Of je nu wilt of niet: af en toe heb je als ondernemer toch de behoefte aan juridische ondersteuning. Dan maar een advocatenkantoor benaderen? Niet als klant van Alfa Accountants en Adviseurs. Juridische advisering is een vast onderdeel van het dienstenpakket van Alfa, zowel voor de agrosector als in het mkb. “Ik denk dat wij veel dichter bij de klant staan en al van heel veel zaken op de hoogte zijn”, zegt Claire Vrolijk. Samen met collega-juridisch adviseur Annelou Olde Beverborg vormt zij het tweevrouwsteam dat ondernemers in de Achterhoek bijstaat.

De taken zijn eerlijk verdeeld: Annelou is gespecialiseerd in vragen uit de agro-hoek, de expertise van Claire ligt vooral aan de mkb-zijde. Wat de twee juridische adviseurs voor de Achterhoek gemeen hebben, is de ervaring. Annelou stapte vorig jaar zomer over na een tweejarig dienstverband bij een advocatenkantoor. Daarvoor werkte ze bijna vijf jaar voor de Groningse vestiging van Alfa. Claire heeft bijna twaalf jaar ervaring, opgedaan bij twee collega-accountantskantoren. Sinds juli 2021 werkt zij bij Alfa, ook voor de vier Achterhoek-vestigingen.

Leuke groep om voor te werken

Nee, agrarische roots heeft Annelou niet, zegt ze zelf. “Ik ben wel opgegroeid buitenaf, maar we hadden niet zelf een bedrijf. Affiniteit met de sector heb ik wel. En ik vind boeren een leuke groep om voor te werken. Natuurlijk zit je als jurist altijd wel heel erg aan de problemenkant. Maar het is mooi als een ondernemer ergens tegenaan loopt en je hem of haar verder kunt helpen.”

Als juridisch adviseur heeft zij nog een pre: een goede kennis van de accountancy, haar eerste universitaire studie. “Mijn studieadviseur vond dat ik er best wat bij zou kunnen doen. Het werd Nederlands recht. Ik vond rechten meteen een stuk interessanter dan accountancy. Maar ik heb nog steeds profijt van die accountancystudie. Als ik bezig ben met een vraagstuk heb je al gauw de jaarrekening erbij nodig. Dan is het wel handig als je redelijk snapt hoe die in elkaar zit.”

‘Procederen het leukste van mijn vak’

Een aanvullende opleiding in het agrarisch recht spijkert haar bij over de specifieke vragen die er in de sector zijn. Veel voorkomende vragen liggen op het gebied van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, pacht en productierechten,  haar specialismen. Nog zo’n specialisme is het voeren van bezwaar- en beroepsprocedures. Annelou: “Dat vind ik het allerleukst van mijn vak, procederen bij het College van Beroep. Daar je verhaal doen, zorgen dat het zo goed mogelijk uitpakt. In die procedures komt het erop aan om heel erg vooruit te kijken. Als ik dit argument aandraag, wat kan de tegenpartij dan zeggen? Ik houd ervan om voor die procedures iets tot in de details uit te zoeken.”

Mooie combinatie

Collega-adviseur Claire is thuis in twee rechtsgebieden: ondernemingsrecht en arbeidsrecht. “Het ondernemingsrecht omvat alles waar je als ondernemer mee te maken kan krijgen: denk bijvoorbeeld aan bedrijfsovernames, , herstructureringen, het opstellen en beoordelen van verschillende soorten overeenkomsten  en huur- en incassozaken… het is heel breed. En veel ondernemers hebben personeel en daar kan weer van alles spelen. Het ontslag van een werknemer bijvoorbeeld,  of de re-integratie van zieke werknemers. Het is een mooie combinatie.”

‘Alfa staat dichter bij de klant’

Genoeg advocatenkantoren die dezelfde takken van sport beoefenen. Maar, zegt Claire, “ik denk dat een accountant veel dichter bij de klant staat. Wij zijn al van heel veel zaken op de hoogte. Het is daardoor makkelijker schakelen met Alfa. En binnen Alfa hebben we ook nog eens heel veel specialisten. Als ik iets niet weet, kan ik terecht bij een andere jurist binnen Alfa. Je komt bij Alfa in een groot juridisch team terecht, met de mogelijkheid om zelf specialisten in te schakelen. Je hebt de voordelen van een groot kantoor en de voordelen van een regionaal cluster.”

Verschil met een advocatenkantoor – waar Claire tijdens haar studie ervaring heeft opgedaan - is dat  je daar meestal met klanten om de tafel zat als er iets niet goed ging. “Je werd met name achteraf ingeschakeld, als er problemen waren. Het leuke van het werken bij Alfa is dat je op een accountantskantoor veel meer betrokken bent bij de klant. Je kunt vooraf adviseren, je kunt vooraf al heel veel zaken vastleggen om problemen en conflicten te voorkomen.”

Goed juridisch advies nodig?

Zowel Annelou als Claire werken voor alle vier de Achterhoek-kantoren: Aalten, Zelhem, Zutphen en Winterswijk. Heb je als agroklant behoeft aan een goed juridisch advies, dan staat Annelou Olde Beverborg voor je klaar. Ben je mkb-ondernemer en kan een juridisch advies voor jou van toegevoegde waarde zijn? Neem dan contact op met Claire Vrolijk. Of informeer eerst bij je klantbeheerder.

Claire Vrolijk

Claire Vrolijk

Juridisch adviseur

088 2531274 | cvrolijk@alfa.nl


Meer over Claire