De dag van een fiscaal adviseur

Miriam Timmer is sinds 2015 werkzaam bij Alfa Aalsmeer als Fiscaal adviseur. Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor haar uit?

De ochtend

’s Morgens loop ik kantoor binnen en word ik vriendelijk begroet door Miranda. Altijd een goed begin van de dag als iemand blij is om je te zien. Na een eerste kopje koffie en een paar grappen en grollen over ‘wat heb je in het weekend gedaan?’ begint de dag echt. De eerste collega’s verschijnen met vragen over een aangifte, een btw vraagstuk en of ik tijd heb om die dag aan te schuiven bij een bespreking met een klant. De klant heeft namelijk vragen over zijn structuur en wil daar graag over sparren. Natuurlijk!

Nu eerst aan de slag met een brief aan de Belastingdienst met diverse verzoeken voor een afsplitsing. Onze klant wenst een persoonlijk holding te vormen met als doel de wettelijke controle uit te stellen. Dat betekent ook dat ik de notaris informeer en werkafspraken maak. Linsey (collega fiscalist) is bezig met een geruisloze inbreng en heeft daarover nog een paar vragen. Samen nemen we de berekeningen door. Dat ziet er mooi uit voor de klant. Ook fijn dat de taxaties van het onroerend goed eindelijk zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Dat geeft de klant meer zekerheid over de fiscale gevolgen van de inbreng. Een lang maar ook mooi traject voor onze klant, maar ook een succesje waar wij hier van genieten!

De bespreking met de klant over de structuur loopt lekker. Hij heeft zelf al goed nagedacht over wat zijn wensen zijn en wij hebben al pratend over de verschillende opties een mogelijke oplossing gevonden. De meest passende oplossing is een juridische fusie tussen twee van zijn vennootschappen. Deze oplossing gaan wij verder uitwerken en de klant gaat aan de slag om nog wat aanvullende informatie aan te leveren. Leuk zo’n traject! Vooral om dit samen te doen, daarmee kan ik met mijn team de klant verder helpen!

In de lunch loop ik samen met een aantal collega’s een rondje; even langs de Westeinderplas om frisse lucht te scheppen.


De middag

’s Middags gaat de planning op de schop. Barry (collega fiscalist) vraagt of ik een zieke collega wil vervangen bij een bespreking met een klant. Ook schuift Jorian Blom (subsidiespecialist) aan. De klant komt samen met zijn advocaat namelijk vanuit Zuid-Afrika naar Nederland voor deze bespreking over mogelijke toepassing van de octrooibox. Wij maken een kort overzicht van de eisen waar hij aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de octrooibox. Zij gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om binnen het concern bepaalde activiteiten te alloceren in Nederland. Een nuttige bespreking en een tevreden klant.

Een drukke maar leuke dag!

Ik zou het nog leuker vinden als jij een keer een kopje koffie komt drinken om te zien hoe het hier is en de sfeer te proeven. Want in ons team is nog een plek vrij voor een nieuwe collega. Hier wordt hard gewerkt maar ook hard gelachen! De kracht van ons kantoor is de informele sfeer, humor, gezelligheid, down-to-earth houding, vrijheid, energie, de betrokkenheid bij elkaar. Dus bel mij of solliciteer hier!