Banner

Van spaargeld bv naar beleggingen bv?

2 november 2022 | Door:  Dick Leeuw

Vanwege de hoge heffing over spaargeld in box 3 zijn er de afgelopen jaren veel spaargeld-bv’s opgericht. Vanaf 1 januari 2023 is er veel minder belasting verschuldigd over spaargeld dan op grond van de oude wetgeving. Aan de andere kant worden alle andere soorten vermogen hoger belast. Wat is nu slim om te doen en waar moet je rekening mee houden? 

Heffing vanaf 1 januari 2023 

Per 2023 wordt de heffingsgrondslag in box 3 wettelijk aangepast. De aanpassing per 2023 gebeurt op basis van de zogenoemde spaarvariant. De grondslag waarover belasting wordt geheven in box 3 gaat uit van de werkelijke verdeling van je vermogen over drie vermogensgroepen, banktegoeden, overige bezittingen (onder meer beleggingen en onroerend goed) en schulden. Vervolgens bereken je per vermogensgroep het box 3 inkomen op basis van een verondersteld rendement. 

Het rendement van de banktegoeden en schulden in 2023 is pas in 2024 bekend! De reden hiervoor is dat het percentage per 1 januari 2023 afhankelijk is van het gemiddelde rendement in de maanden januari tot en met november van 2023. 

Over dit box 3 inkomen, na aftrek van een vrijstelling, wordt 32% (2023) belasting geheven. In het Belastingplan 2023 is voorgesteld om dit tarief verder te verhogen naar 34%.  

Deze spaarvariant houden we in ieder geval tot 1 januari 2026. Het is bedoeling om vanaf deze datum belasting te heffen over het werkelijke rendement van het vermogen.    

Spaargeld bv’s opheffen? 

In 2021 hoef je over spaargeld (bijna) door de toepassing van de spaarvariant geen belasting te betalen vanwege het lage rendement (0,01%). Het rendement waar in 2022 en 2023 mee gerekend wordt is niet bekend. Wel stijgt de rente. In veel gevallen zal de besparing van de inkomstenbelasting niet opwegen tegen de kosten en eventuele belastingheffing in de bv. Er kunnen andere financiële redenen zijn om het spaargeld wel in de bv te laten. Bijvoorbeeld toeslagen, de eigenbijdrage voor de Wlz of andere regelingen waarvoor het box 3 vermogen relevant is. Tot slot zal vanaf 2025 het box 3 inkomen ook meetellen voor de berekening van de algemene heffingskorting (2022). Dit komt (inkomensafhankelijk) overeen met een extra belastingtarief van 6% over het box 3-inkomen, zodat je vanaf 2025 uitkomt op 40% belastingheffing. Dit kan een bijkomend argument zijn om de bv niet op te heffen. 

Levert de bv geen voordeel meer op dan is het te overwegen om deze dit jaar te liquideren. De procedure om een bv snel en eenvoudig te kunnen opheffen is vanaf volgend jaar (tijdelijk) verzwaard en daarmee duurder. 

Oprichten beleggingen-bv? 

Om de belasting te bepalen over het overige vermogen wordt in 2023 gerekend met 6,17%.  Dit kan in sommige gevallen veel te hoog zijn. Denk bijvoorbeeld aan het rendement op obligaties of geld dat is uitgeleend tegen een rente van 2%.  Eén van de opties om de heffing over dit vermogen te verminderen is het oprichten van een beleggingen-bv. Uiteraard moet wel een afweging gemaakt worden tussen de kosten van de bv (eenmalige oprichtingskosten en de jaarlijkse kosten van een jaarrekening, aangifte vennootschapsbelasting) en het verwachte belastingvoordeel. De keuze is bovendien afhankelijk van het rendement op het overige vermogen.  

Beleggingsvermogen omzetten in spaargeld 

Door overig vermogen (lees: beleggingen), voor 1 januari 2023 tijdelijk om te zetten in spaargeld is er minder belasting verschuldigd. Immers het veronderstelde rendement op spaargeld is veel lager dan 6,17%. Nadeel is wel dat je mogelijk verkoop- en aankoopkosten hebt. Bovendien kun je ook rendement mislopen in de periode dat je de beleggingen niet hebt. Kies je voor deze “oplossing’’, dan dien je rekening te houden met de zogenoemde anti-peildatumarbitrage regeling. Kort gezegd houdt dit in dat als je binnen een periode van 3 maanden beleggingen verkoopt en weer aankoopt en in die periode de datum 1 januari valt, de verkoop wordt gegeneerd. Het beoogde fiscale voordeel wordt dan niet gerealiseerd. De verkoop en aankoop binnen deze periode werkt wel als je zakelijke redenen hebt. Vermindering van belastingheffing wordt daarbij niet als zakelijke reden gezien. 

Bezwaar maken 

Met het kerstavondarrest werd duidelijk dat het systeem van box 3, zoals tot 2023 van toepassing was, niet rechtmatig was. De vraag is of het nieuwe systeem wel door de spreekwoordelijke juridische beugel kan.  Aan een voorspelling wagen wij ons niet. Wil je zekerheid, kies dan niet voor de bezwaar optie om de heffing te verminderen. In andere gevallen kun je natuurlijk altijd bezwaar maken. De kans op succes is lastig in te schatten. 

Maak de goede keuze 

Heb je veel spaargeld in een bv? Overweeg dan of opheffen een optie is. Heb je al langer een spaargeld bv dan is de vraag waarom je hierin niet belegt. Geld dat je langere tijd niet nodig hebt zou je ook kunnen beleggen. Uiteraard moet dit wel passen binnen jouw financiële planning. Ga je beleggen of beleg je al in box 3, dan betaal je zonder nadere maatregelen vanaf 2023 hoogstwaarschijnlijk meer belasting over jouw vermogen. Benieuwd of er mogelijkheden zijn om deze heffing te verminderen en zo het nettorendement op jouw vermogen te verhogen? Neem dan contact op met een van onze financieel planners

Dick Leeuw

Dick Leeuw

Belastingadviseur

088 2532778 | dleeuw@alfa.nl


Meer over Dick