Banner

Update Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)

30 maart 2021 | Door:  Jasper Gorter

Het kabinet bevordert met een tijdelijke investeringsregeling de investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen. Toch loopt de weg van deze zogenoemde Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) niet over rozen. Vooral ondernemers met bv-structuren weten nog steeds niet goed waar ze aan toe zijn. Tijd voor een update! 

Wat is de BIK ook alweer? 

Op hoofdlijnen is de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK-afdrachtvermindering) een nieuwe investeringsregeling voor bedrijven die in de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2022 investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen. Belangrijk is ook om te weten dat de laatste betaling voor de investeringen in 2021 of in 2022 moet plaatsvinden.  

De BIK komt bovenop bestaande investeringsregelingen zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de Milieu-investeringsaftrek, de Energie-investeringsaftrek en de willekeurige afschrijving voor milieubedrijfsmiddelen (VAMIL). 

Wil je meer weten over BIK-regeling, lees dan dit artikel op alfa.nl. 

Bv-structuren en de BIK: onzekerheid over fiscale eenheid vpb 

Zowel ondernemers in de inkomstenbelasting als ondernemers met een bv-structuur kunnen gebruik maken van de BIK. 

Echter, voor ondernemers met een bv-structuur is er nog steeds onzekerheid over de regeling aanwezig.  Het is namelijk onbekend of de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting (vpb) BIK kan aanvragen of niet. Het kabinet wacht hiervoor nog steeds op duidelijkheid vanuit Europa. Tot nader order kan de fiscale eenheid vpb géén BIK aanvragen. Waarom dat zo belangrijk is leg ik hieronder uit. 

Situatie nu: fiscale eenheid vpb kan geen BIK aanvragen 

Bv’s in een bv-structuur kunnen onder voorwaarden in een fiscale eenheid vpb zitten. Deze fiscale eenheid doet voor de verschillende BV’s één aangifte vennootschapsbelasting. Als deze fiscale eenheid vpb géén BIK kan aanvragen, moet bij dezelfde bv die het nieuwe bedrijfsmiddel aanschaft ook personeel in dienst zijn en loonbelasting worden betaald. Ook mag deze bv het bedrijfsmiddel niet verhuren, ook niet binnen de bv-structuur 

Dit is erg vervelend omdat – juist grotere investeringen – vaak gedaan worden door een andere BV dan waar het personeel in dienst is. Bijvoorbeeld door zogeheten vastgoed-BV’s. Dit gebeurt om de aansprakelijkheidsrisico’s zo klein mogelijk te houden. Schuldeisers kunnen dan minder gemakkelijk ‘aan het vastgoed of andere waardevolle activa komen. 

Een oplossing is om de investeringen in de nieuwe bedrijfsmiddelen toch te laten doen door de BV waar het personeel in dienst is en – tijdelijk – meer aansprakelijkheidsrisico’s te lopen. De grote vraag is dan wel of het voordeel van de BIK opweegt tegen de extra risico’s. 

Als de fiscale eenheid vpb definitief geen BIK kan aanvragen, wordt het bedrag van de BIK geen 3,9%, maar 5% van het investeringsbedrag tot een totale jaarinvestering van € 5.000.000, daarboven geldt geen 1,8% maar 2,08%. 

Wat als: fiscale eenheid vpb kan wel BIK aanvragen? 

Als de fiscale eenheid vpb wel BIK kan aanvragen moet in elk geval de bv die in het nieuwe bedrijfsmiddel investeert en de bv waar het personeel in dienst is in de fiscale eenheid zitten. Ook mag de investerende bv het nieuwe bedrijfsmiddel verhurenals dat maar binnen de fiscale eenheid vpb gebeurt. De voorwaarden voor het benutten van de BIK zijn dan dus een stuk soepeler.  

Maximale flexibiliteit waarborgen 

Als er nu nog geen fiscale eenheid voor de vpb is en wel forse investeringen op de rol staan in nieuwe bedrijfsmiddelen vanuit een andere bv dan waar het personeel in dienst is, kan worden overwogen om toch een fiscale eenheid aan te vragen. Dit kan met drie maanden terugwerkende kracht. Als de start van de fiscale eenheid voor de vpb later is dan 1 januari 2021, kan de fiscale eenheid vpb ook – zonder fiscale gevolgen – weer worden verbroken op een later moment in 2021. Bijvoorbeeld als duidelijk wordt dat de fiscale eenheid vpb definitief geen BIK kan aanvragen. 

Aan een fiscale eenheid voor de vpb zitten – naast de BIK – nog wel diverse andere aspecten. De voor- en nadelen moeten altijd in samenhang worden beoordeeld, voordat wordt besloten om de fiscale eenheid vpb aan te vragen en/of in stand te houden. 

Tot slot 

Als je als ondernemer investeringsplannen hebt, blijf dan de ontwikkelingen van de BIK volgen en benut deze nieuwe investeringsregeling optimaal. 

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op met je Alfa adviseur 

Jasper Gorter

Jasper Gorter

Hoofd vaktechniek fiscaal

088 2531011 | jgorter@alfa.nl


Meer over Jasper