Banner

Melkprijs hoog, maar houdt melkveehouder onderaan de streep genoeg over?

1 april 2022 | Door:  Hans de Bie

Met melkprijzen tussen 45 en 50 euro is de zuivelmarkt in een jaar tijd compleet veranderd. Veel reden tot juichen is er echter niet voor melkveehouders, constateert Alfa Accountants en Adviseurs in de maart-editie van Cijfers die Spreken voor de melkveehouderij. “De meerprijs wordt grotendeels weggegeven aan de toegerekende kosten, en misschien nog wel meer”, constateert marktmanager Food & Agri Hans de Bie. Ondernemers in de sector worden geconfronteerd met prijsstijgingen van voer, kunstmest en loonwerk. Bijkomende factor is dat de oorlog in Oekraïne de situatie sterk kan beïnvloeden, verwacht Alfa.

De zuivelmarkt is melkveehouders sinds de zomer van vorig jaar gunstig gezind. De daling in het wereldwijde aanbod heeft de melkprijs bij een toenemende vraag flink opgestuwd. Met garantieprijzen tussen 46 en 47 euro bij FrieslandCampina is er in een jaar tijd 11 euro per 100 liter bijgekomen. De analyse van Alfa in Cijfers die Spreken laat zien dat er onderaan de streep voor de meeste melkveehouders weinig van de stijging overblijft.

Sinds oktober vorig jaar zijn de voerprijzen aan een rally begonnen die nog niet ten einde is. Met een stijging van 1,37 euro per 100 kg melk hebben de voerprijzen de grootste impact op de toename van de kostprijs in 2021. Met Oekraïne als ‘graanschuur van Europa’ is het afwachten hoe de oorlog gaat doorwerken in de verdere prijsvorming voor 2022, constateert Alfa.

Aan de stabilisering van de kunstmestprijzen is in september 2021 een einde gekomen. De prijs van boven de 63 euro aan het eind van vorig jaar betekent een ruime verdubbeling ten opzichte van de periode juni-september 2021. Ook de gestegen dieselprijzen werken door in de portemonnee van de melkveehouder. Was de prijs aan de pomp in maart 2021 nog 1,25 euro per liter, een jaar later moet 1,90 euro worden afgerekend. Met het voorjaar als de periode waarin de meeste diesel wordt verbruikt wordt het echte effect zichtbaar als de mest wordt uitgereden en gras wordt geoogst.

Kosten van komend seizoen

Het zijn cijfers die Hans de Bie niet positief stemmen. “De melkprijs is heel goed, maar de meeropbrengst wordt voor een groot gedeelte en misschien nog wel meer weggegeven aan de toegerekende kosten. Zeker gezien de kosten waar de melkveehouderij het komend seizoen mee te maken krijgt”, wijst hij op de instabiele situatie in de wereld.

Meer bedrijven met te hoge kritieke melkprijs

Vorig jaar had 65 procent van de bedrijven een kritieke melkprijs van meer dan 36 euro per 100 kg melk. “Dat was een jaar terug nog 60 procent. Het aandeel bedrijven met een te hoge kritieke melkprijs groeit dus. Dan zijn de laatste kostprijsverhogingen nog niet meegerekend. En de stijging zal in 2022 alleen nog maar doorzetten. ”Alfa ziet wel een verbeterde liquiditeit in 2021 ten opzichte van een jaar geleden. Maar die is op veel bedrijven nog te laag”, zegt De Bie. “Als vuistregel moet je in maart een dubbeltje per liter melk vrije kredietruimte hebben. Als je in maart constateert dat je dat dubbeltje ruimte niet hebt, dan is het raadzaam om je liquiditeit voor de komende periode in beeld te brengen.”

Glazen bol

In een van de twee thema-artikelen in Cijfers die Spreken voor de melkveehouderij geeft Alfa ondernemers tips om met de onzekere situatie om te gaan. Maar het is glazenbolkijken, erkent Hans de Bie. “Het hele lastige aan het verhaal is de impact van de oorlog in Oekraïne. Hoe lang gaat dat nog duren? Hoeveel graan wordt er straks geoogst in Oekraïne?  Komt er echt zoveel minder als wordt verwacht? Ik heb het antwoord niet, niemand heeft het.” De maart-editie van Cijfers die Spreken voor de melkveehouderij is kosteloos in te zien op de site van Alfa Accountants en Adviseurs.

Hans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri

088 253 1015 | hdebie@alfa.nl


Meer over Hans