Banner

Kabinet wil minimumuurtarief van 16 euro voor de zzp’er

1 juli 2019 | Door:  Arne de Beer

In Den Haag worstelen ze al jaren met het vraagstuk van de zzp’ers. De Wet DBA heeft de onduidelijkheid alleen maar groter gemaakt, en wordt vervangen. Maar waar moet de grens tussen ondernemerschap en dienstbetrekking worden gelegd? Het kabinet stelt nu voor om vanaf 1 januari 2021 een minimumuurtarief van 16 euro in te voeren.

Te lage tarieven voorkomen

Minister Koolmees werkt in een brief aan de Tweede Kamer zijn visie uit op de nieuwe zzp-wetgeving. Vanaf 2021 komt er een minimumuurtarief van 16 euro voor zzp’ers. Met dit minimumuurtarief hoopt het kabinet te voorkomen dat zzp'ers tegen te lage tarieven moeten werken en zo onder de armoedegrens terecht komen. Zzp'ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt hebben namelijk vaak een beperkte onderhandelingspositie ten opzichte van de opdrachtgever. Het minimumuurtarief zal ook gaan gelden voor particuliere opdrachtgevers. Daarnaast moeten opdrachtgevers boven het minimumtarief ook de directe kosten verbonden aan de opdracht vergoeden.

Wijziging van eerdere plannen

Het minimumuurtarief van 16 euro komt in de plaats van de eerdere plannen. Het oorspronkelijk plan om een opdrachtnemer die werkt tegen een lager tarief als werknemer te beschouwen, vervalt.    

Verantwoordelijkheid bij opdrachtgever

De verantwoordelijkheid voor het controleren en het betalen van het minimumtarief komt te liggen bij de opdrachtgever. De opdrachtnemer wordt verantwoordelijk voor het aanleveren van de informatie.

Vooraf en achteraf controleren minimumuurtarief

De opdrachtnemer moet volgens de plannen voorafgaand aan elke opdracht een schatting maken van de directe kosten en uren. Hiermee moet de opdrachtgever het uurtarief berekenen en kan hij zien of wordt voldaan aan het minimumtarief. De offerte is hiervoor dus een belangrijk instrument.

Ook na afloop van de opdracht moet de zakelijke opdrachtgever op het minimumuurtarief controleren. Blijkt achteraf dat er meer directe kosten en uren zijn gemaakt dan volgens de offerte, waardoor het tarief onder het minimumtarief zou uitkomen, dan ben je als zakelijke opdrachtgever verplicht om bij te betalen.

Zzp'er met hoog tarief

Zzp’ers met een uurtarief boven de 75 euro kunnen volgens de plannen kiezen voor een zelfstandigenverklaring. Hiermee kunnen ze vooraf met hun opdrachtgever afspreken dat ze als zelfstandig ondernemer werken en dus geen werknemer (meer) zijn. Voorwaarde is dat een opdracht niet langer dan een jaar duurt. Het maakt daarbij niet uit of er sprake is van reguliere of niet-reguliere bedrijfsactiviteiten. De opdrachtnemer moet bij de KvK zijn ingeschreven.

Maatregelen zijn nog niet zeker

Het is de bedoeling dat het minimumuurtarief van 16 euro in 2021 gaat gelden. Het is allemaal nog lang niet zeker. Er moet eerst nog een wetsvoorstel komen dat door het parlement wordt goedgekeurd. Een ander kabinetsplan is overigens dat er een wettelijke verzekeringsplicht komt voor zelfstandigen tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico.

Handhaving als je werkt met zzp’ers

Eerder heeft de Belastingdienst de handhaving op een laag pitje gezet. Dit wordt verlengd tot 1 januari 2021. Tot nu toe werd er alleen maar opgetreden bij ‘kwaadwillenden’, maar dit wordt uitgebreid. Vanaf 1 januari 2020 handhaaft de Belastingdienst ook bij opdrachtgevers die aanwijzingen hebben gekregen van de Belastingdienst en hun werkwijze hierop niet aanpassen. 

Met ruim 30 vestigingen en meer dan 900 medewerkers zijn we overal dichtbij.

Arne de Beer

Arne de Beer

Senior belastingadviseur vaktechniek

088 2531000 | adebeer@alfa.nl


Meer over Arne