Banner

Een dak met asbest en dan?

22 mei 2018 | Door:  Annemiek Pelle

Het zijn duizelingwekkende cijfers, die over het gebruik van asbest in Nederland: circa 248 miljoen vierkante meter golfplaten, 51 miljoen vierkante meter vlakke platen. – sinds 1993 verboden – in 2024 helemaal verdwenen zijn. Er moet nog 30 miljoen vierkante meter aan asbesthoudend materiaal op Nederlandse daken liggen. Werk genoeg nog voor Asbestdesk, het bedrijf van Han Pot en Gernand Plaggenmars.

Eigenlijk bij toeval creëerden de twee ondernemers zo’n 3 jaar geleden hun eigen gat in de markt: het compleet ontzorgen van burgers en bedrijven met asbestdaken. In samenwerking met een netwerk van partners – waaronder Alfa – regelt Asbestdesk.nl alles; van het verwijderen van het materiaal tot en met het plaatsen van zonnepanelen, van het aanvragen van subsidies tot de financiering. “We waren een keer bij een bijeenkomst van de gemeente Dalfsen en de provincie Overijssel met een aantal marktpartijen. Die overheden wilden de asbestverwijdering versnellen. Een jaar later was er nog niets gebeurd. We hebben toen op eigen initiatief een plan van aanpak ingediend. ‘Voer het maar uit’, zeiden ze. Daar haalden we toen dertig- tot vijfendertigduizend vierkante meter asbest mee binnen. Dát was het moment dat we dachten: hier moeten we wat mee.”
De twee ondernemers stapten niet blanco in het asbestvraagstuk. Han Pot en Gernand Plaggenmars combineren bancaire en bouwfysische ervaring, kennis van duurzame energie en expertise van subsidies. Die mix bleek een gouden greep. “Wij kunnen alles van A tot Z regelen. Het is complete dakrenovatie, uitgevoerd door specialistische, enthousiaste vakmensen die bijvoorbeeld niets anders doen dan nieuwe golfplaten of geïsoleerde dakplaten leggen.”

Niet doorzichtig

Het klinkt niet heel erg revolutionair, die formule. Maar dat is het wel in deze wereld, weet Gernand inmiddels. “Die hele wereld van asbestsanering is voor opdrachtgevers
niet erg doorzichtig. En hoe vaak vervang je nou je dak? Dus kies je als opdrachtgever al snel de op het eerste oog voordeligste offerte. Dat deze voordelig is door een kwalitatief mindere dakplaat, kunnen maar weinigen beoordelen. Of er staat onderaan een offerte van twee kantjes dat ‘alles wat niet vermeld is, niet onder de offerte valt’. Met achteraf – hoe verrassend – een dikke post meerwerk. Die extra kosten zijn niet leuk, zeker niet als je net bij je bank een financiering hebt geregeld en nu terug moet, omdat het uitloopt. Wij kennen geen onverwacht meerwerk, omdat we alles aan de voorzijde goed doorspreken. Daardoor lijken we soms duurder, ja. Maar transparant zijn wordt steeds meer gewaardeerd.”

Onbeschermd gevoel

Een asbestdak renoveren is een project waarbij vertrouwen belangrijk is. Han: “Je complete dak vervangen is een grote stressfactor. Ineens staat je hele productie of je veestapel in de open lucht. Dat is een heel onbeschermd, kwetsbaar gevoel hoor, dat kan ik je wel verzekeren. Dat is het moment dat bij mensen soms de paniek toeslaat: komt het allemaal wel goed? Ja, het komt goed, door een strakke logistieke planning en een goede afstemming met de uitvoerende vaklieden.” Han verwacht niet dat 2024 het moment is dat Asbestdesk ineens zonder werk komt te zitten. “Welnee. Daarna kunnen we ook verder gaan als gespecialiseerd bedrijf in complete dak- of gebouwrenovaties als het nodig is. Of alle asbest in 2024 weg is? Wellicht niet. Maar het verbod is wettelijk geregeld, dus er is geen weg terug. Banken en verzekeraars passen de voorwaarden aan, dus ondernemers moeten wel actie ondernemen. En financieren van de dakvervanging is bij de meeste bedrijven geen probleem.”

Sparringpartner

Over financieren gesproken, hoe zit het met die relatie met Alfa? “Kijk, de boekhouding regelen we grotendeels zelf, maar Alfa kijkt mee en verzorgt de jaarrekening. Wat wij van Alfa vooral verwachten, is de rol van sparringpartner – die ons scherp houdt. Eén die ons bijvoorbeeld wijst op fiscale voordelen. Erik Wijnne van kantoor Zwolle voelt ons goed aan. Zowel op het gebied van de inhoud als op het menselijke vlak. We willen de zaken intern óók strak voor elkaar hebben, maar we kennen daarbij wel een gezellige manier van met elkaar omgaan. Hard op de inhoud en zacht in de relatie. Erik voelt dat perfect aan en zorgt er ondertussen voor dat de boekhouding goed voor elkaar is. We hebben een zéér plezierig contact.”

Annemiek Pelle

Annemiek Pelle

Marketing en Communicatie

088 2531035 | apelle@alfa.nl


Meer over Annemiek