Banner

Buitenlandse btw betaald? Wacht niet te lang deze terug te vragen!

25 augustus 2021 | Door:  Harm-Jan de Boer

Als je btw hebt betaald in een ander EU-land, vergeet dan niet om deze btw terug te vragen. Vaak gaat het om btw op brandstof- of verblijfkosten. Het moeten wel zakelijke kosten zijn. Gaat het om kosten uit 2020, zorg er dan voor dat je je teruggaafverzoek vóór 1 oktober 2021 indient bij de Belastingdienst.

Om in aanmerking te komen voor teruggaaf van buitenlandse btw, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

Teruggaafverzoek

Je kunt de betaalde buitenlandse btw zelf terugvragen via een portal op Belastingdienst.nl maar wij kunnen dat uiteraard ook voor je doen. In beide gevallen heb je inloggegevens nodig. Heb je deze nog niet, vraag deze dan - eveneens via Belastingdienst.nl - zo snel mogelijk aan. Binnen vier weken ontvang je de inloggegevens. Vraag die gegevens dus tijdig - ruim voor 1 oktober - aan! Wil je dat wij de btw terugvragen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Het terugvragen van in de EU betaalde btw is een behoorlijk administratieve klus. Zo moet je vaak de facturen scannen. Het zal daarom meestal niet lonen om geringe bedragen aan btw terug te vragen.

Drempelbedragen

Het terugvragen van de in een ander EU-land betaalde btw kan al voor een btw-bedrag van minimaal 50 euro, via een teruggaafverzoek na afloop van een kalenderjaar. Het btw-bedrag moet minimaal 400 euro zijn als het gaat om een verzoek per kwartaal tijdens het kalenderjaar. Komt het btw-bedrag onder deze drempels, dan is het aan het EU-land of je verzoek wel of niet in behandeling wordt genomen.

Tijdig verzoek

Wil je gebruikmaken van deze teruggaafmogelijkheid en gaat het om kosten uit 2020, dan moet je verzoek hiervoor binnen zijn vóór 1 oktober 2021. Ben je te laat, dan kan het andere EU-land je teruggaafverzoek weigeren.

Let op! Wacht niet tot eind september met het teruggaafverzoek voor buitenlandse btw.

Btw uit Verenigd Koninkrijk terugvragen

Door de Brexit wordt dit lastiger. Teruggaaf is in elk geval niet meer mogelijk via de portal van de Belastingdienst.nl. Het teruggaafverzoek zal rechtstreeks bij de Engelse Belastingdienst (HMRC) moeten worden ingediend (VAT65A formulier). Wij kunnen je hier uiteraard bij helpen.

Harm-Jan de Boer

Harm-Jan de Boer

Btw specialist

088 2531000 | hdeboer@alfa.nl


Meer over Harm-Jan