Banner

“Ach, dan slaap je maar een paar uur minder als het druk is”

4 juli 2024 | Door:  Lia van Helden

Eigenlijk hadden de pootaardappelen vandaag al in de grond moeten zitten. “Maar de grond was te nat”, zegt Mark van Schendel, eigenaar van een akkerbouwbedrijf en een loonbedrijf.  Op z’n vijftigste draait hij lang genoeg mee om de gevolgen van een veranderend klimaat goed te kunnen inschatten. “Je hebt steeds weer van die achterlijke buien. Dat is niet alleen heel bijzonder, het kost ook nog eens veel geld.”

Eind mei is het toch al hoogseizoen voor het landbouwbedrijf in Drongelen. Zelf heeft Mark 65 hectare in productie, zij het niet allemaal in eigendom. Het actuele menu: uien, tarwe, bieten, een deel grasland, en die aardappels die nog in de kieper liggen te wachten op beter weer. Hij is het gewend, improviseren doordat de klimaatomstandigheden niet altijd optimaal zijn. “Het zijn weleens lange dagen in deze periode. Dan stap ik om kwart over vijf, half zes ’s morgens uit bed. Hoe laat het ’s avonds wordt, zien we wel. Ik heb nog een tijdje vast personeel gehad, maar nu werk ik af en toe met losse krachten. Het gaat op zich wel, maar je zit altijd met pieken. Ach, dan slaap je maar een paar uur minder als het druk is. En ik zit er niet om te springen, maar de laatste jaren werk ik ook weleens op zondag. Liever niet, want het is hier best wel een christelijke omgeving. Maar anders krijg je het werk niet af.”

Loonwerk steeds meer gegroeid

Het is zijn vader die al begon met de combinatie van een eigen bedrijf en een loonbedrijf. “Hij begon met mest uitrijden. Het loonwerk is steeds meer gegroeid. Mest uitrijden doen we nog steeds. Daarnaast is het bieten zaaien, mais zaaien, gewasbeschermingsmiddelen spuiten, kunstmest strooien… We hebben ook nog een handel in hooi, stro en wikkelbalen. We maken zelf grote pakken.”

Echte winters zijn er niet meer

Een rustig seizoen is er niet meer bij, concludeert Mark. “In de winter doe ik het onderhoud. Hooguit besteed ik iets uit als er wat aan de trekker moet gebeuren. Op winterdagen gaan er ook iedere week wel weer hooi, stro of balen uit. Uiteindelijk is het zomer en winter druk. Echte winters dat je het rustig hebt zijn er niet meer.”

Half verzopen perceel bieten

Echte zomers waar je van op aan kunt trouwens ook niet meer, zegt Mark. “Die buien zijn tegenwoordig wel heel extreem. In een kwartier of een half uur kan er wel dertig, veertig millimeter vallen. Dat kost veel geld. Ik heb een perceel bieten staan. Vorige week zag ik dat het half verzopen was. Die kan ik opnieuw gaan zaaien. In een droge zomer moet je weer af en toe de aardappels en de uien beregenen.”

Potentiële bedrijfsopvolger?

Zijn machinepark is erop berekend dat hij het werk zoveel mogelijk zonder personeel af kan. Al hebben Mark en echtgenote Mardien het idee dat er in zoon Mees een bedrijfsopvolger in de dop rondloopt. “Mees ziet meer in het loonbedrijf dan in de akkerbouw. Hij doet nu de loonwerkopleiding op het mbo. Hij is heel handig, kan goed lassen en allerlei dingen repareren. Onze oudste, Max, wil er niets van weten. Maud, onze dochter, helpt ook altijd mee. Daarnet kwam ze ook nog vragen of er iets te doen was. Maar ze is pas twaalf.”

Alfa houdt de twee bedrijven van Mark financieel in het gareel. “Ik kwam Alfa een paar keer tegen op de beurs. We zijn klant geworden. Je hebt toch een accountant nodig, ook voor advies. Wij hebben Lia van Helden als klantbeheerder. Daar zijn we heel tevreden over. Een pittige tante, zeg maar. Die zoekt het allemaal wel voor je uit. Ja, Lia doet het goed.”

Lia van Helden

Lia van Helden

Klantbeheerder

088 2532060 | lvanhelden@alfa.nl


Meer over Lia