Banner

European Dairy Farmers (EDF) congres “Variety to fit the future” in Zwolle

29 mei 2024 | Door:  Jelmer Sietzema

Van 25 tot en met 27 juni 2024 vindt in Zwolle het jaarlijkse congres van de studiegroep European Dairy Farmers (EDF) plaats. Nederland loopt voorop met wet- en regelgeving en door de hoge bevolkingsdichtheid is de druk op de ruimte hier hoog. Ruim 300 deelnemers uit 18 landen krijgen deze dagen een indruk van wat er momenteel gaande is in Nederland en wat wellicht andere landen nog te wachten staat. Alfa is als partner verbonden aan EDF en ondersteunt als sponsor het Europese congres.

Thema

Het thema is “Variety to fit the future”, door diversiteit en aanpassingsvermogen je bedrijf toekomstbestendig maken. Een vaardigheid die cruciaal is, nu het adagium van groei als antwoord op een stijgende kostprijs een stuk minder voor de hand ligt dan in het verleden. De boodschap die de bezoekers mee krijgen, is dat het verdienmodel van de afgelopen 50 jaar niet per definitie ook het verdienmodel voor de komende 50 jaar is. Denk zeker als jonge ondernemer na over de vraag of je bedrijf wel bij jou past (en andersom) en wat je kunt ondernemen om de match te hervinden als dat nodig blijkt te zijn.

Programma

Sprekers als Alex Datema (Rabobank), Roy Meijer (NAJK) en Ron Keller (oud-ambassadeur in Rusland) geven een beeld van welke kanten het op gaat of kan gaan. Iedere congresganger bezoekt ook vier melkveebedrijven, waar het praktische en inspirerende verhaal van aanpassingsvermogen en toekomstgericht denken wordt getoond.

De Europese Jonge Boeren (CEJA) krijgen een rapport aangeboden met daarin 6 voorbeelden van toekomstbestendige verdienmodellen in de melkveehouderij. Die Europa-breed als inspiratie kunnen dienen voor de sector.

Ook is er volop ruimte voor ontspanning. Er zijn veel ‘stroopwafelmomentjes’, een pubquiz, een Hollands schuurfeest (met dweilorkest en draaiorgel) en afsluitend het traditionele galadiner maken dit congres een onvergetelijke en inspirerende ervaring.

Interesse

Interesse gewekt? Er zijn nog kaarten beschikbaar en ook het lidmaatschap van deze ‘future oriented farmers’ is vrij voor iedere melkveehouder met een positieve vooruitziende blik. Zie www.dairyfarmer.net voor meer informatie.

Jelmer Sietzema

Jelmer Sietzema

Bedrijfskundig adviseur

088 2532316 | jsietzema@alfa.nl


Meer over Jelmer