Banner

Alfa Fryslân weer aanwezig op de Agrarische Schouw in Joure

2 oktober 2019 | Door:  Dirk-Yde Sjaarda

Alfa was op 26 september aanwezig op de Agrarische Schouw in Joure. Bezoekers konden kennis maken met de nieuwste melkwinningstechnieken, agrarische robotten en andere innovaties rondom de landbouw. De landbouwbeurs werd alweer voor de 67e keer georganiseerd.

Aan het voorafgaande openingssymposium op woensdagavond was onze collega Rick Hoksbergen (relatiemanager en vaste begeleider van de European Dairy Farmers, EDF) één van de sprekers. Het thema van deze editie van de Agrarische Schouw was “Grondmarktontwikkeling”. Rick heeft met zijn inleiding de aanwezigen meegenomen in de trends en ontwikkelingen in de grondprijzenmarkt in Noord-Nederland en de verwachtingen daarvan richting 2030.

Zijn conclusie luidde dat de huidige hoge grondprijzen in Noord-Nederland de melkveehouders financieel klem zet en dat deze geen stand kunnen houden. Een prijsdaling zoals in Denemarken verwacht hij niet, omdat er voldoende schaarste naar landbouwgrond is. Echter is de aankoop van grasland puur bedrijfseconomisch gezien onrendabel door het opdrijvende effect op de kostprijs.

Al met al een interessante bespiegeling die door het in groten getale aanwezige publiek goed werd ontvangen.

Dirk-Yde Sjaarda

Dirk-Yde Sjaarda

Relatiemanager

088 2532307 | dsjaarda@alfa.nl


Meer over Dirk-Yde