Banner

Van chauffeur naar ondernemer: ‘Collega’s onder elkaar’

26 juli 2019 | Door:  Kevin den Hartog

Een jaar of zeven terug informeert chauffeur Jeffrey van Gils voorzichtig bij zijn baas Henk van der Linden ‘of hij niet een vrachtwagen kan overnemen om voor zichzelf te beginnen’. Henk stuurt ‘m weg met het advies om eerst maar eens zijn ondernemerspapieren te gaan halen. Een jaar later klopt Jeffrey weer aan bij hem. En nu doet Henk hem een heel ander aanbod: de zaak overnemen. Van chauffeur wordt hij transportondernemer, met vier man personeel en evenzoveel tankwagens.

“Dat ik ooit nog eens ondernemer zou worden, daar heb ik eigenlijk nooit bij stilgestaan. Maar veel veranderd is er niet hoor. We doen het hier met z’n allen. We zijn collega’s onder elkaar”, zegt Jeffrey meteen. Hij is net terug van een vroege rit naar Schoonebeek, in Drenthe. “Half vijf vanmorgen stond ik naast de wagen. Ja, om de files voor te zijn. Tijd is geld hè”, lacht hij. Om maar aan te geven dat hij zelf net zo hard meewerkt als zijn jongens. “lk ben van boerenafkomst. Het aanpakken ben ik dus wel gewend. Zo jong als je bent moet je links en rechts al meehelpen. Toen ik vijftien was had ik al een bijbaan in de witlof.”

Maar de weg bleef trekken voor boerenzoon Jef. “Op m’n zestiende had ik al mijn trekkerrijbewijs. Ik ben met mijn BBL-opleiding gestart bij CCT Moerdijk en heb deze bij H. van der Linden Transport afgerond. Zo gauw als ik kon ben ik bij mijn oude baas Henk van der Linde op de vrachtwagen gekomen. Wat er de lol van is, chauffeur zijn? Dat je veel andere bedrijven ziet en veel andere mensen tegenkomt.”

Overname aan de keukentafel

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot acht vrachtwagens. Het grootste deel van het wagenpark bestaat uit Renault trucks. “Daar reed Henk al mee. Het bevalt prima. En ze hebben mij mede in de startblokken geholpen.” Groter hoeft het niet te worden van hem. “Ik heb altijd gezegd: ik ben geen vent voor een groot bedrijf.” Hij is blij met de kansen die hij van zijn oude baas heeft gekregen. Vijf en een half jaar terug mocht hij het bedrijf overnemen. “We hebben het aan de keukentafel besproken.”

78 jaar

Inmiddels draagt het bedrijf ook zijn naam. Al is Henk van der Linden nog altijd nauw aan de zaak verbonden. “Henk is ondertussen 78 jaar. En hij loopt hier nog elke dag rond. Nee, rijden op de wagen wil hij niet meer. Wel bezoekt hij af en toe eens een klantje. Ach, hij is graag onder de mensen. Henk heeft mee heel goed op weg geholpen. Met adviezen, met de ervaring die hij heeft. Nu nog steeds.”

Chemicaliën en gevaarlijke stoffen

Jeffrey van Gils Transport is vooral actief voor twee vaste opdrachtgevers. Die zijn gevestigd in de omgeving van Moerdijk. Het verklaart meteen het specialisme van zijn onderneming: chemicaliën en gevaarlijke stoffen. Jeffrey: “We hebben een paar wagens die uitsluitend in Nederland rijden. Ik ook, ik doe alleen binnenland. De andere jongens gaan ook wel naar België, Frankrijk en Duitsland.”

Met die vaste opdrachtgevers heeft hij ook weinig last gehad van de diepe crisis in het beroepsgoederentransport. “De marges kunnen natuurlijk altijd beter”, lacht hij als echte ondernemer. “Maar de echte crisis in het transport hebben we nooit meegemaakt. Van het chauffeursprobleem hebben we veel meer last. Je probeert overal mensen te zoeken. En vaak lukt het ook wel. Als je bij bedrijven op het terrein komt, zie en hoor je vaak van alles. Dan weet je van jongens dat die het niet naar hun zin hebben. Van de werkvloer moet je het toch hebben.”

Personeelsbeleid

En van z’n accountantsbureau. Na een paar minder gelukkige omzwervingen klaagt Jeffrey zijn nood bij iemand van TLN. “Die was hier om over transport te praten. Ik vraag aan hem of hij toevallig niet een goed boekhoudkantoor weet. Hij stuurde me naar Alfa in Raamsdonksveer. En dat bevalt goed. Waar Alfa mij vooral mee helpt is met het personeelsbeleid. Als ondernemer krijg je daar veel lastige vragen over. Vragen over vakantiegeld, vragen over uren. Die regels veranderen continu. Salarisadministrateur Marijn de Groot geeft heel goed support. ‘Let je hier op? Denk je daar aan?’ Ze communiceren echt met je. Het is niet van: ik bel en ik hoor het wel een keer, nee, je krijgt meteen antwoord. Dat is precies wat een bedrijf als dit nodig heeft.”

Kevin den Hartog

Kevin den Hartog

Kantoorleider

088 2531974 | kdenhartog@alfa.nl


Meer over Kevin