Banner

Overheid komt met 'winterslaaparrangement' voor doorstartende bedrijven

9 februari 2021 | Door:  Jan Poppe

De overheid geeft onder de naam Time Out Arrangement (TOA) de mogelijkheid om een bedrijf te laten doorstarten. De regeling is bedoeld voor bedrijven die in de kern gezond zijn of gezonde bedrijfsactiviteiten hebben. Door Covid-19-maatregelen staat het bedrijf er echter niet goed voor, de schulden lopen op, omzet blijft uit of blijft achter. De schulden moeten worden betaald en dat kan leiden tot het faillissement van de onderneming. Met een ‘winterslaaparrangement’ moeten bedrijven ná corona weer verder kunnen.

Welke regelingen zijn er?

Om die bedrijven ruimte te geven en niet te laten ondergaan aan de schuldenlast zijn er enkele regelingen:

De regelingen geven ruimte om orde op zaken te stellen in het bedrijf. Of om een andere weg in te slaan, andere activiteiten of producten/diensten te gaan aanbieden en oude schulden achter zich te laten. Het is een Time Out (TOA). In die tijd kunnen schuldeisers zoals leveranciers en banken de schuld niet verhalen op het vermogen; incassomaatregelen worden uitgesteld. De tijd is bedoeld om op adem te komen en te heroriënteren welke richting het bedrijf op moet. Kan het bedrijf na het coronatijdperk verder met dezelfde activiteiten en dezelfde (winst)marges of moeten één of meer onderdelen of activiteiten worden beëindigd?

Inhoud TOA

Het Time Out Arrangement omvat diverse regelingen. Die zijn in de steigers gezet om te worden uitgerold. De voorwaarden van deze regelingen worden nader bekend. Naar verwachting zijn in het tweede kwartaal van 2021 de voorwaarden van de regelingen bekend.

Winterslaap

Het eerste kwartaal van 2021 is de periode om je te heroriënteren: kan je onderneming na corona verder, zijn er gezonde bedrijfsonderdelen of blijft de anderhalvemetersamenleving je activiteiten beperken? In het tweede kwartaal worden de richtlijnen bekend. Dat betekent nu een winterslaap, door actief na te gaan wat kan, wat moet worden betaald en wat de verwachting is. In deze ‘Doornroosje-periode’ moet er veel worden geregeld.

WHOA

Kern van de regelingen (TOA) is een akkoord met schuldeisers (WHOA). Dit akkoord vereist een goede voorbereiding. Het is belangrijk zelf de regie te houden en met een voorstel te komen. Zonder akkoord is een doorstart mogelijk, maar neemt de ‘crediteurenstress’ toe (aanmaningen, incasso-maatregelen). In deze uitdagende tijd is extra stress niet gewenst. Het akkoord met schuldeisers laat meer ruimte om verder te ondernemen, ook na een lockdown en andere coronamaatregelen. De conclusie: een alerte ondernemer houdt geen winterslaap maar onderneemt. Wil je hier meer over weten, dan is je adviseur daartoe graag bereid.

 

Jan Poppe

Jan Poppe

Senior juridisch adviseur

| jpoppe@alfa.nl


Meer over Jan