Banner

Ondernemer van de maand: Langermans Industriële Reiniging & Schoonmaakdiensten

26 september 2017 | Door:  Lieke Eerbeek

Nine eleven. Het is een datum die iedereen herinnert aan dat ene moment. Voor John Langermans heeft 11 september 2001 nog een extra betekenis. Z’n vaste baan in de tankcontainercleaning stond van de ene op de andere dag op de tocht. Hij begon voor zichzelf, en niet zonder succes. Met 22 medewerkers is Langermans Industriële Reiniging & Schoonmaakdiensten actief op een breed gebied.

“Ik ben trots op die 22 medewerkers, wil je dat er wel even duidelijk inzetten? Want zonder goed personeel ben je nergens”, lacht John. Zeker in een branche als de schoonmaak, waar gemotiveerde mensen niet echt voor het oprapen liggen. “De kunst is om de juiste mensen te vinden. Alleen als je goed functioneert kom je in vaste dienst bij mij. Veelzeggend is dat we nog nooit ergens zijn weggestuurd.” Z’n bedrijfsfilosofie past op een tegeltje: ‘Ge moet niet zeggen wat ge doet, ge moet doen wat ge zegt”, klinkt het in sappig Brabants.

Symbolisch bedrag

Zestien jaar terug begon hij als eigen ondernemer. Zijn toenmalige baas zag na ‘nine eleven’ even minder perspectieven in de tankcontainercleaning. John wel. “Ik heb ontslag genomen en kon de materialen voor een symbolisch bedrag overnemen. Een paar klanten hadden al gevraagd of ik bij hen verder wilde.” Echtgenote Miranda was ook al actief in de schoonmaak: die van kantoren. En zij kreeg dezelfde vraag van opdrachtgevers. “Van het een kwam het ander: gevelreiniging, ramen wassen, wat doen we inmiddels eigenlijk niet?”

Andere kant

Het klinkt als een succesverhaal. En toch hebben John en Miranda ook de andere kant leren kennen. “Woningcorporatie WSG was een grote opdrachtgever voor ons. Bij de oplevering van bouwprojecten maakten we appartementen schoon, we onderhielden openbare ruimtes. Totdat het slecht ging bij WSG. We moesten afscheid nemen van tien, vijftien medewerkers. Ik heb er wel veel van geleerd. Vooral dat alles niet zomaar naar je toe komt.”

Nog altijd is het schoonmaken van containertanks een belangrijke poot. Tanks waar gassen, food of chemicaliën in hebben gezeten, worden minutieus gereinigd. “Het is wel werk waarbij je goed moet weten wat je doet. We doen het vooral in opdracht van DEMI in Heinenoord.”

Investeren

Al het materieel is in eigen huis. John somt op: “Een hogedrukunit van 300 bar met 21 liter warm water, een hoogwerker van 16 meter, een osmosesysteem om ramen te wassen tot 17 meter hoog, je blijft investeren. Alleen al om de chemicaliën voor de containercleaning schoon te maken, heb je al een brandveilige kast nodig.”

Ook zelf zit John nog in het uitvoerende werk. “Als ik twintig procent van mijn tijd hier op kantoor zit is het veel. De rest ben ik werken aan het bekijken of zelf aan het werk.” Eén van de twee zoons van John en Miranda is inmiddels toegetreden tot de zaak. “Misschien dat hij ooit het spul wil overnemen.” Eén van z’n klanten is Alfa, zijn eigen accountant. “We maken nu alleen nog kantoor Raamsdonksveer schoon. Gorinchem was niet meer te doen met die files.”

Tip van Alfa

Over en weer is er tevredenheid. “Hoeveel kantoren hebben jullie? Ruim dertig toch? Als je dan de krachten bundelt, heb je op elk probleem een oplossing. Alfa komt regelmatig naar ons toe: let daar even op, of dit of dat gaat veranderen. Via een tip van Alfa hebben we ook een werkgeverssubsidie binnengehaald om bepaald personeel te werven. Ik hoor weleens mensen zeggen dat Alfa duurder is. Ja, laat Alfa nou eens per jaar een paar honderd euro meer kosten. Maar Alfa bespaart ons per jaar duizenden euro’s ellende.”

Lieke Eerbeek

Lieke Eerbeek

Hoofd secretariaat / Strategisch adviseur

088 2531760 | leerbeek@alfa.nl


Meer over Lieke