Govers Mechanisatie: 'We hebben bewust de keuze gemaakt kleinschalig te blijven. Een bedrijf met korte lijnen. ''

18 februari 2020 | Door:  Kevin den Hartog

Geen boer zonder trekker. En in Midden-Brabant komt die trekker - en een heleboel andere landbouwmachines - nogal eens bij Govers Mechanisatie vandaan. In 2007 begon Ger voor zichzelf. En na twaalf en een half jaar heeft hij eigenlijk nog maar één probleem: ervoor zorgen dat de zaak aan de Industrieweg 2 in Waspik niet groter wordt. “We hebben bewust de keuze gemaakt kleinschalig te blijven. Een bedrijf met korte lijnen. Zeker met de technieken waar wij mee bezig zijn wil een klant al antwoord voordat-ie de vraag heeft gesteld.”

Manusje van alles, noemt Ger z’n eigen rol bescheiden. “Ik doe de verkoop van trekkers en machines, een stuk magazijnwerk en de algemene zaken.” Dat gaat Ger al sinds 2007 goed af, het jaar waarin hij eigen baas werd. “Je wilt het zelf toch altijd net weer wat anders doen.” Met echtgenote Judith (voor de administratie) en drie monteurs is hij gespecialiseerd in Case IH en Steyr tractoren en landbouwmachines van Kuhn: machines voor grondbewerking, voersystemen, hooibouw en dergelijke.

Service is het sleutelwoord en Ger is trots op zijn monteurs: Sjors, Dennis en Luc (parttime). Alle 3 specialisten, die begrijpen wat er komt kijken om klanten een goed gevoel te geven als het gaat om oplossen van storingen en het geven van onderhoud aan tractoren en machines. “Je kunt je maar in een paar merken specialiseren. Als zich dan op het land eens een probleem voordoet, heb je dat waarschijnlijk al een keer eerder meegemaakt. En het voordeel van maar enkele merken is dat je de gunfactor hebt van een leverancier. Die weet: die dealer gáát voor ons merk, die moeten we aandacht geven.”

GPS-systemen

Een trekker is een forse investering. Honderd- tot honderdvijftig duizend euro, afhankelijk van de snufjes. Ger: “We hebben ons de laatste jaren gespecialiseerd in GPS-systemen. In onze visie wordt onkruidbestrijding met de veldspuit voor een groot deel vervangen door mechanische onkruidbestrijding. De GPS-techniek bestaat al langer, maar kan nu breder ingezet worden. Het is hier van oudsher een melkveehouderijstreek maar het gaat steeds meer richting akkerbouw. We hebben een jongen lopen die echt in de hightech zit, die is helemaal gespecialiseerd in GPS en ISOBUS (een universeel systeem om tractoren en werktuigen met elkaar te laten communiceren).”

Onzekerheid

De onzekerheid in de agrosector gaat aan Ger niet voorbij. “Bedrijven weten: we kunnen het investeren wel stopzetten maar we moeten door. Maar we hebben er wel mee te maken. Hier in Brabant moeten bedrijven over op emissiearme roostervloeren. Als je weet dat je dan een ton kwijt bent, zet je andere investeringen op een laag pitje.

Hoogseizoen

Het gaat Govers Mechanisatie voor de wind, al is het hard werken. “Onze deuren gaan om zeven uur open. Je kunt maar beter wakker zijn als de eerste belt.” In het voorjaar en de zomer is het hoogseizoen. “Dan is het heel druk. We hebben het serviceniveau hoog op ons lijstje staan en willen dus ook altijd bereikbaar zijn voor de klanten. We hebben een servicebus voor noodreparaties onderweg en storingen. Ja, tot nu toe hebben we altijd alle storingen opgelost. We hebben merkgerichte uitleesapparatuur en een directe verbinding met de fabriek. Als we met een tractor iets hebben is er online contact met de helpdesk van de fabriek. Je staat er niet alleen voor.”

En toch: in de hectiek van de zomer gaan Ger en zijn gezin er gewoon tussenuit. “Ja, we gaan zeven of tien dagen weg. Er is naast werken ook tijd voor ontspanning. We hebben hier een heel fijne club. In de zomer regelen we het met elkaar. Ik geef mijn telefoon aan de  monteurs en krijg geen e-mail of telefoon, helemaal niks. Het is nog nooit verkeerd gegaan. Als je de jongens het vertrouwen geeft is er niks aan de hand.”

Mooie combinatie

Alfa is de accountant van Govers Mechanisatie. Waarom? Ger: “Wij willen een partner die specialist is, net als wij dat zijn voor onze klanten. Een accountant die antwoord kan geven op al onze boekhoudkundige vragen. Alfa en wij is een mooie combinatie. We hebben een supergoede band met Kevin den Hartog, onze relatiebeheerder. Ik ben iemand die zich makkelijk bloot geeft en goed kan verwoorden hoe ik het zie. Met Kevin kan ik goed sparren en van gedachten wisselen. Ik heb eigenlijk niets anders dan lof over Alfa.”                                                                                                             

Kevin den Hartog

Kevin den Hartog

Kantoorleider

088 2531974 | kdenhartog@alfa.nl


Meer over Kevin