Banner

Maak kennis met Arjan Kant; “Wij helpen de klant bij zijn strategische keuzes”

19 mei 2020 | Door:  Arjan Kant

Het zijn nogal eens diepe gesprekken die hij met zijn klanten voert. Gesprekken over de drijfveren van een ondernemer. Over z’n dromen, z’n doelen. Maar ook hoe hij later onbezorgd denkt te kunnen gaan leven. Strategische gesprekken waar Arjan Kant, relatiemanager bij zowel kantoor Gorinchem als Raamsdonksveer, van houdt. En dat hij ook nog gecertificeerd financieel planner is, is natuurlijk mooi meegenomen met het oog op het leven ná de zaak. Al was het maar omdat financiële planning gek genoeg bij accountantskantoren nog geen gemeengoed is.

In die strategische sessies met ondernemers gaat het eigenlijk niet eens primair over geld, zegt Arjan Kant. Wel bijvoorbeeld over een andere doelgroep, een nieuw product of een extra businessunit. “En soms gaat het gesprek echt de zachte kant op. Wat zijn nou je drijfveren als ondernemer? Daar komen best wel verrassende dingen uit. We spreken ook over de missie, de visie, wat die ondernemer met zijn bedrijf wil uitstralen richting zijn klanten. Welke doelen er zijn, hoe hij die denkt te kunnen bereiken, en wat Alfa daarin kan betekenen. Het is niet zo dat wij de strategie bepalen, maar wij helpen een klant wel om erover na te denken. We creëren bewustwording. De klant leert na te denken over wat hij doet en waarom hij dat doet.”

Jarenlange ervaring als accountmanager

Want sparren over strategie is er in veel bedrijven niet bij, weet hij. Veel ondernemers staan er alleen voor. Met inmiddels ruim dertig jaar ervaring heeft Arjan bij veel ondernemers in de keuken gekeken. Eerst als accountmanager bij een lokale bank, sinds begin 2019 bij Alfa. “Ik was 50. Het leek me een mooi moment om nog eens ergens anders te gaan kijken. Alfa kende ik al van de gesprekken met de bank. Vond het altijd al een mooi bedrijf. Deze vacature kwam langs. Na drie gesprekken binnen twee weken was ik aangenomen.”

Financiële planning

Als een van de relatief weinige accountantskantoren heeft Alfa ook financiële planning in het pakket. “Ja, gek eigenlijk hè”, zegt Arjan. “Andere kantoren zijn met name met de onderneming bezig; de administratie, de aangiften. De relatie met privé, zorgen dat zakelijk en persoonlijk in evenwicht is, die wordt misschien wel besproken maar er wordt niet echt invulling aan gegeven.” Juist daardoor laten nog te veel ondernemers het leven ná de zaak meestal op hun beloop. “Het is een stukje onwetendheid. Als je accountant, je vertrouwenspersoon, er niet over begint, dan ben je je er ook onvoldoende van bewust. En men ziet niet altijd de risico’s. Ondernemers zijn weleens blind als het over het eigen bedrijf gaat. Dat is het kindje waar ze trots op zijn. Maar het kan ook fout gaan.”

Strategische keuze

Hij geeft een voorbeeld. “Ik was toevallig vanmorgen bij een prospect. Die hield al zijn vermogen binnen zijn werkmaatschappij om te kunnen investeren. Hij had nog nooit gedacht aan de tijd na het ondernemen. Hij hoopte dat zijn bedrijf zijn pensioen was. Het opbouwen van een pensioen of het reserveren van vermogen voor later is ook een strategische keuze. Hoe zorg je ervoor dat je straks onbezorgd kunt leven als je geen ondernemer meer bent?”

Plan richting de afbouwsituatie

In een financieel plan zet Arjan de lijn uit naar de toekomst. “Wanneer ontstaat er ruimte om voor later te zorgen? Waar moet je in investeren? Vermogen op een spaarrekening zetten werkt niet. Op welke manier ga je het dan doen, in de persoonlijke holding of in privé? Op zo’n moment help je zo’n ondernemer met een compleet strategisch plan richting de afbouwsituatie.”

Kennismakingsgesprekken

Het zijn gesprekken die hij graag en veel voert. “Ik heb vier weken vanuit huis gewerkt met de coronacrisis. Ik zal niet zeggen dat ik er somber van werd, maar ik werd er ook niet gelukkig van. Als relatiemanager ga ik liever naar de klanten toe. Heerlijk om weer op pad te zijn, als de klant er geen problemen mee heeft. Maar de klantgesprekken gebeuren tegenwoordig ook regelmatig via Microsoft Teams.

Met zijn echtgenote en twee kinderen woont Arjan in het Land van Heusden en Altena. “Ik ben maatschappelijk erg actief. Ik ben bestuurslid bij de voetbalvereniging Almkerk en bestuurslid van een businessclub die aan de voetbal gelieerd is. Goed voor je netwerk. En het is een mooie driehoek: je gezin, je werk en je maatschappelijke activiteiten.”