Banner

“Bij Alfa is er geen hiërarchie, op kantoor is het gezellig”

26-04-2022 | Door:  Mirthe Bouman

Er zijn niet veel assistenten accountants die je alles kunt vragen over het verbruik van een BMW M240i Coupé. Of welk model van de 2-serie het grootste laadvermogen heeft. Maar bij Sander van den Driest maak je een goeie kans. Op z’n achttiende verdiende hij al wat bij als Product Genius bij een BMW-dealer. “Lekker in mooie auto’s rijden, met klanten praten... gaaf om te doen.” Ook sleutelen aan auto’s gaat ‘m goed af. Je zou zeggen: als iemand zijn roeping is misgelopen, is het Sander wel. Mis.

“Mijn vader heeft bedrijfseconomie gestudeerd en vertelde er weleens over. Ik had zelf ook altijd al iets met cijfers. Financiën heeft mijn interesse. Een neef is ook accountant, die heb ik gevraagd wat je precies doet. Daarom ben ik die richting ingeslagen en hbo accountancy gaan doen op Avans Hogeschool.” Daar volgt hij de duale opleiding: vier dagen in de week werken, één dag theorie op school. Een nuttige combinatie, ervaart tweedejaars student Sander (19) zelf. “Je leert heel veel in de praktijk. Van studenten die het eerder hebben gedaan had ik zoiets ook al eerder gehoord. Ik heb in die tien weken bij Alfa meer geleerd dan in de tijd op school. Je krijgt daar ook wel te horen hoe je een boeking moet doen, maar het gaat veel meer leven als je die boeking voor een echt persoon doet.”

Goed opgevangen

En met ‘echte personen’ heeft hij sinds inmiddels genoeg te maken. Sander draait sinds 31 januari volwaardig mee in het proces bij Alfa in Raamsdonksveer. Ook dankzij de goede begeleiding. “Ja, ik ben hier heel goed opgevangen. Dat was iets waar ik me vooraf toch wel een beetje zorgen om maakte: gaan ze niet te veel van mij verwachten? Het is voor mij de eerste keer dat ik ergens op een kantoor zit. Ik had het idee dat ik meteen al boekingen inkomstenbelasting moest gaan doen. Maar ik ben stap voor stap meegenomen in het werk. Ik kan tot vandaag aan toe alles vragen, ook de simpelste dingen. Ik voel hier heel weinig druk. Niemand die in je nek staat te hijgen.” In die aangiftes btw is Sander inmiddels aardig bedreven. “Het is nu april, btw-maand. Ik ben druk bezig met inboeken van inkopen, verkopen en  bankmutaties en daarna ga je die boekingen weer controleren.”

Eerste klantgesprek

Sluit de opleiding aan bij wat hij nu doet? Sander: “Het is toch wel wat anders. Op school wordt er heel erg op gehamerd hoe je die aangifte inkomstenbelasting doet. Je weet precies wat er allemaal achter zit. Maar hier doe je het gewoon met een programma en gaat het veel makkelijker.” Ook zijn eerste klantengesprek heeft hij al achter de rug. “Toevallig heb ik vorige week voor het eerst bij een eindgesprek gezeten samen met een van de accountants. Dat is ook leuk om te doen. Ja, daar word je tijdens de opleiding ook wel op voorbereid. Het zal nog wel een paar jaar duren voor ik die eindgesprekken zelfstandig ga doen. Maar het is wel de bedoeling.”

‘Heel plezierige cultuur

‘Dat hij als duaal student bij Alfa in Raamsdonksveer is terecht gekomen is geen toeval. “We hadden een keer een beroepen dag op de hogeschool. Ik had zes speeddates. Alfa was de eerste. Ik vond het gelijk al een gezellig gesprek. Het ging gewoon heel spontaan. Bij andere gesprekken vielen er echt stiltes, daar verwachtten ze dat je zelf het gesprek gaande hield. Na twee sollicitatiegesprekken was ik eruit. Alfa heeft een heel plezierige cultuur. Helemaal geen hiërarchie, ook op kantoor is het gezellig. Ik weet van studiegenoten dat het ook anders kan. Als daar een aandeelhouder of een partner binnenloopt is de sfeer gelijk gespannen.”

Z’n BMW-verleden heeft Sander niet helemaal achter zich gelaten. Thuis in Rijen - what’s in a name - staat een BMW 3-serie Touring uit 2004. “Daar sleutel ik veel aan. Heel veel delen heb ik al vervangen. Toen ik ‘m kocht kwam-ie niet door de APK, nu is hij veel meer dan APK-waardig. Ik rij er elke dag met plezier in rond.”

Mirthe Bouman

Mirthe Bouman

Secretaresse

2084 | mbouman@alfa.nl


Meer over Mirthe