“Kwam ik ineens op een accountancyafdeling van dertig medewerkers terecht!”

1 december 2021 | Door:  Martin Klijn

Als op 1 november 2018 ‘haar’ accountantskantoor wordt overgenomen door Alfa Accountants en Adviseurs, heeft Astrid Kievits van de ene op de andere dag een nieuwe werkgever. “Ik moest wel even wennen, ja. Maar ik ben heel goed opgenomen binnen de club”, zegt ze drie jaar later. Bij die ‘club’ in Raamsdonksveer is Astrid assistent accountant. Aanspreekbaar voor alle mogelijke vragen die een klant maar kan stellen.

Ze had wel iets met cijfers, constateert ze zelf achteraf over haar keuze voor het accountantsvak. “Al ben ik eerst begonnen met een secretariële mbo-opleiding. Maar dat had ik na een half jaar al gauw gezien. Ik ben overgestapt naar de bedrijfsadministratie. M’n mbo-opleiding afgerond, daarna in deeltijd een hbo-opleiding gevolgd en uiteindelijk opgeklommen tot assistent accountant. Ja, waarom cijfers? Ik vind het leuk, om voor klanten bij te houden wat ze hebben omgezet en wat er onderaan de streep overblijft. En het contact met de mensen spreekt me aan. Afwisselend is het ook. Je bent hier niet met de administratie van één bedrijf bezig, maar met heel diverse klanten. En iedere administratie is weer anders.”

De contacten kunnen over van alles gaan, legt ze uit. “Veel boekhoudkundige vragen natuurlijk. Bij klanten die zelf de administratie doen vraag je weleens of zij iets op de juiste grootboekrekening hebben geboekt. Ik vraag weleens stukken op als die in de boekhouding ontbreken. Of je geeft een klant een seintje als je ziet dat een factuur wel heel lang open staat.”

Alle kennis in huis

Met haar ervaring - zestien jaar inmiddels, daar komen we zo nog op - kan Astrid veel van die vragen zelf beantwoorden. “En anders is er wel een klantbeheerder of een andere collega die dat kan. Ja, dat is ook het voordeel van een organisatie als Alfa. Dat we altijd de kennis in huis hebben. Heel anders dan bij mijn vorige kantoor. Hadden we dan een vraag op bijvoorbeeld fiscaal of juridisch gebied, dan moesten we elders naartoe.”

Warm opgenomen bij Alfa

Dat kantoor was Accountantskantoor De Jongh in haar woonplaats Raamsdonksveer, waar de geboren Bergse in 2005 van start ging. Drie jaar terug ging het kantoor op in de vestiging Raamsdonksveer van Alfa. Astrid: “Dat was wel even wennen. Ik was een kantoor gewend met vijf mensen. Kwam ik bij Alfa ineens op een accountancyafdeling van dertig medewerkers terecht! Maar dat duurde niet lang. Ik ben hier zo warm opgenomen. En dat is belangrijk voor mij, want ik ben een echt gezelligheidsmens. We gaan hier goed met elkaar om. Eén keer per kwartaal gaan we buiten het werk met elkaar uit eten. Dan sturen we een mailtje rond: wie heeft er zin om mee te gaan? Of er komt iemand op het idee om iedereen broodjes of iets anders lekkers te bestellen.”

Online leerdag van Alfa

Die gezelligheid heeft ze tijdens de Alfa Leerdag even moeten missen. De jaarlijkse leerdag met alle collega’s van Alfa verhuisde voor het tweede achtereenvolgende jaar naar het beeldscherm. “Ik heb drie workshops gevolgd, waaronder één over de actuele stand van zaken in de omzetbelasting. Een andere was ‘hoe word ik een uil?’ Daarin leer je hoe je de juiste vragen kunt stellen. Niet gelijk oordelen, maar eerst goed de situatie overzien. Wat speelt er? Wat hoor je? En wat hoor je niet? En de derde workshop was er één om minder stress te ervaren. Je moet dingen ook los kunnen laten in je werk.” Dat doet ze door er regelmatig op uit te gaan in eigen land of buitenland.

Vraagbaak voor haar collega's

Want naast assistent accountant liggen er nog meer taken op haar bord. “Ik ondersteun ook regelmatig mijn collega’s op het secretariaat en ook zit ik in de ICT-werkgroep. Daarin vragen we collega’s hoe zij vinden dat het gaat met de automatisering. Missen ze nog iets? En ik ben key user voor het boekhoudprogramma iMuis. Dat betekent weer dat je de vraagbaak bent voor al je collega’s op dat gebied. En wat ik ook leuk vind is het begeleiden van juniors en stagiairs. ” Niet dat ze ooit verwacht dat het woordje ‘assistent’ van haar functietitel nog eens kan worden geschrapt. “Nee, ik heb niet de intentie om ooit nog door te groeien naar klantbeheerder”, zegt Astrid met een lach.

Martin Klijn

Martin Klijn

Teamleider procesteam

088 2532080 | mklijn@alfa.nl


Meer over Martin