Banner

Eigenlijk begin je als junior fiscaal adviseur weer vanaf nul

04-05-2022 | Door:  Roel Smedts

Als hij op hogeschool Fontys na het eerste jaar moet kiezen tussen bedrijfseconomie, accountancy en fiscaal recht, is de keuze snel gemaakt voor Roel Smedts. Het wordt de laatste, fiscaal recht. “Omdat het de uitdaging is om binnen de letter van de wet creatief op een vraag in te spelen”, verklaart hij z’n keuze. Dat creatief inspelen op vragen doet hij inmiddels alweer bijna vier jaar, bij de vestiging Heythuysen van Alfa. Z’n eerste werkgever, en ook een werkgever die goed bevalt. “Een leuk team. En een rustige werkomgeving.”

Alfa is al zijn werkgever tijdens de masterfase van zijn studie fiscaal recht. “Ik wilde tijdens mijn master niet alleen maar van het studentenleven genieten, maar er ook bij werken. Ik heb fanatiek gesolliciteerd, maar potentiële werkgevers vonden het in het algemeen nog te vroeg om mij al in dienst te nemen. Alfa niet, ik kon er één dag in de week aan de slag en daarnaast nog vier dagen studeren.” Die ruimte heeft hij, omdat de studie Roel redelijk makkelijk afgaat. “Toen ik eraan begon vond ik het moeilijk. Maar als ik terugkijk ben ik er fluitend doorheen gegaan.”

Als junior kan hij zich meteen al verdienstelijk maken. Roel: “Je begint met de eenvoudige dingen. Verschillende aangiften, verzoeken opstellen. In de tijd dat ik bij Alfa begon speelde net het verhaal met het pensioen in eigen beheer voor dga’s, dat daarna zou worden afgeschaft. Daar heb ik veel aan kunnen voorbereiden voor fiscaal adviseur Jorge Hermans.” Sluit de studie aan bij wat een fiscaal adviseur doet? “Op school krijg je wel de theorie, maar de toepassing van die theorie ligt in de praktijk toch weer net iets anders. Eigenlijk begin je gewoon weer vanaf nul. Maar ik ben heel goed begeleid bij Alfa.”

Fulltime in dienst

Die goede begeleiding is een van de redenen om ‘ja’ te zeggen tegen het aanbod om na zijn studie fulltime in dienst te komen. “Ik had eigenlijk geen enkele reden om het ergens anders te zoeken. Het is een leuk team bij Alfa Heythuysen. En het is een rustige werkomgeving. Ik heb het als stagiair bij de Belastingdienst en een ander accountantskantoor wel anders meegemaakt. Ook in coronatijd heb ik veel op kantoor kunnen werken.”

Allerlei fiscale vraagstukken

Inmiddels mag Roel zich een volwaardig lid van het fiscale team van de vestiging Heythuysen noemen. “Jorge is bij ons de man die vooral de agroklanten behandelt. Sinds een jaar hebben we Michiel Meulenkamp erbij als senior belastingadviseur voor het mkb. Ik zit er een beetje tussenin, spring bij in de voorbereiding voor adviezen. Ik word bij allerlei fiscale vraagstukken voor klanten betrokken.” Meer en meer heeft hij ook zelf contact met die klanten. Roel: “Ja, dat vind ik wel een uitdaging. Dat maakt het werk juist leuk, het contact met mensen. Anders heb je toch het idee dat je met een willekeurige casus bezig bent. Nu heb je er meteen een beeld bij.”

Persoonlijke ontwikkeling

Het past in z’n eigen toekomststrategie, om te blijven werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling. “Ik doe nu ook de opleiding persoonlijk leiderschap. Ik wil graag blijven groeien, ook in het contact met klanten. Sinds kort ben ik lid van het Register Belastingadviseurs. Daar hoort ook weer een PE-puntensysteem bij, om je kennis continu op peil te houden.”

Mountainbiken

De vrije tijd van Roel krijgt vooral een sportieve invulling, met fitness, voetballen en z’n nieuwe hobby: mountainbiken. “In de coronatijd werd er veel afgelast en ben ik het eens op de mountainbike gaan proberen. En dat is me zo goed bevallen dat ik er zelf één heb gekocht en er nu regelmatig op uittrek.” Aan de omgeving ligt het niet: als inwoner van Koningslust (‘een heel klein dorpje van 1300 mensen waar iedereen elkaar kent’) heeft hij over natuurgebieden niet te klagen. En laat het vandaag nu nét de eerste mooie zomerse lentedag zijn. Ideaal voor een tochtje vanavond. Roel schudt z’n hoofd. “Nee, ik heb vanavond m’n eerste cursusavond als RB-lid!”

Roel Smedts

Roel Smedts

Fiscaal adviseur

088 2532161 | rsmedts@alfa.nl


Meer over Roel