Banner

Een bedrijfsovername volgens het boekje, met Alfa Consultants

27 juni 2024 | Door:  Oscar Leune

Een bedrijfsovername wil nog weleens stressvol zijn.  Eindeloze besprekingen. Onderhandelingen die vastlopen. Onrust bij medewerkers. Lijken uit de kast. En ga zo maar door. Hoe de overname van Wouters Transport ging? “Een droomscenario”, zeggen Els en Geert Wouters in koor. Op 2 april van dit jaar ging hun bedrijf in Rijen juridisch over naar collega Vermeer Transport. Overnameadviseur Oscar Leune en zijn collega’s van Alfa Consultants stippelden het traject uit. En dus naar volle tevredenheid.

Geert is samen met echtgenote Els de derde generatie Wouters, dat al 66 jaar transport- en logistieke diensten verleent. Vijf jaar terug al zijn de twee voorzichtig om zich heen gaan kijken. Generatie vier zou er immers niet meer van komen. Geert: “En daar waren we best wel gelukkig mee. Bij twijfel moet je niet gaan ondernemen. We hebben er toen voor gezorgd dat het fiscaal en qua structuur goed ingericht stond als er een koper zou komen.”

Alfa Consultants

Wouters Transport legt de bedrijfsovername-vraag neer bij hun accountantskantoor, Alfa in Raamsdonksveer. Els: “Zo zijn we in contact gebracht met Alfa Consultants. Zij hebben een informatiememorandum opgesteld. En toen is het balletje gaan rollen. We hebben niet alle kennis en kunde in huis. We vielen dus nogal eens terug op Alfa. En dat werd allemaal goed en duidelijk uitgelegd.”

Het is altijd een beetje spannend

De twee geven Alfa opdracht om de markt te verkennen. Ook zelf hadden Geert en Els een mogelijke kandidaat in gedachten: Vermeer Transport. Geert: “Hierop heeft Alfa actie ondernomen en onze kandidaat heeft te kennen gegeven serieus interesse te hebben. Vermeer is een groter bedrijf, maar we hebben dezelfde werkwijze. We gaan op dezelfde manier met relaties en met personeel om. Vanaf het begin van de jaren tachtig is het contact altijd goed geweest.”

De rest van het traject verloopt als een overname-sprookjesboek. Els: “Voor ons was het belangrijk dat klanten en personeel goed overgingen. We hebben een mooi klantenpakket, daar hebben we altijd hard voor gewerkt. We wilden dat het naar een net bedrijf ging. En ook met personeel moet je goed omgaan. Anders gaan ze naar een ander toe. Alfa heeft alles heel goed gecommuniceerd, ook naar de tegenpartij zoals ik het maar noem.”

Laatste werkdag

En dan gaat het ook echt hard. Op 2 april 2024 is de overname juridisch een feit, financieel met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Al op 26 april is de laatste werkdag voor Els en Geert.

Geert geeft aan: “We hebben het overnameproces toen losgelaten en daar waar nodig Vermeer nog geholpen in dit traject.” Voor de twee zestigers voelt het als het ideale moment, zegt Geert. “Bij Vermeer zit vooral de volgende generatie vol energie om het op te pakken, heel leuk om te zien.”

Je hoort ook andere verhalen

Een droomscenario, herhaalt Els nog maar eens. “In een paar maanden tijd is alles overgedragen en financieel afgewerkt. Je hoort ook weleens andere verhalen. Dat je als ondernemers nog een paar jaar mee moet werken. Alfa heeft ons heel goed geadviseerd over de mogelijkheden en scenario’s. Hun advies was ook om voor de constructie te gaan zoals we die nu gekozen hebben.” Nee, het was voor Geert en Els niet het belangrijkste dat de naam Wouters Transport straks niet meer op de vrachtwagens staat. Geert, nuchter: “Misschien gaat het emotioneel nog wel een keer zeer doen. Maar het gevoel overheerst dat we het in goede staat hebben overgedragen.”