Banner

Ook bijen worden ziek

19 mei 2020 | Door:  Maarten Dekker

In januari schreef ik dat we er een nieuw team bij hebben gekregen. Het bijenteam. Omdat het steeds warmer wordt komt Joosten Veeken van de Beedepartment iedere week kijken hoe het met de bijen gaat en een paar weken geleden kwam hij er achter dat een van de twee volken ziek was. Ze waren getroffen door een ziekte die alleen voorkomt bij volwassen bijen. Deze bijen krijgen last van hun darmen en dat heet: Roer.

Roer kan drie verschillende oorzaken hebben:

Er zijn nog een aantal oorzaken maar dit zijn de voornaamste.

De bijen worden door roer verzwakt, ze kunnen geen voedselsappen meer aanmaken om de jonge bijen en de koningin te voeden. De vitaliteit van het volk en de koningin gaat achteruit. Dit kan worden verholpen doordat de bijen stuifmeel halen om daar voedingssappen van te maken, echter als het volk al zodanig verzwakt is duurt het te lang om een krachtig volk op te bouwen. In deze tijd leven de bijen nog maar 6 weken. En als de koningin niet goed gevoed wordt legt ze ook minder eitjes waardoor het volk niet groeit.

Joost heeft het volk meteen weggehaald toen hij hier achter kwam en het volledige volk is inmiddels gestorven. Uiteraard heeft hij meteen een nieuw volk teruggeplaatst en deze floreert zoals je hieronder kunt zien.

 

Maarten Dekker

Maarten Dekker

Directievoorzitter

088 2532109 | mdekker@alfa.nl


Meer over Maarten