Banner

Maak kennis met Peter Honingh

14-05-2024 | Door:  Maaike Groot

Drijfveer ondernemerschap

Beter zijn dan gemiddeld zonder dat dit ten koste gaat van zijn koeien. Die zijn namelijk, naast zijn gezin, zijn grote trots. Hij noemt ze ‘mijn team atleten’ en legt ze dagelijks flink in de watten. “Voelen mijn koeien zich goed en blij, dan haal ik het hoogste rendement.” Het zijn de woorden van melkveehouder Peter Honingh. Boer, maar vooral ondernemer. En harde werker.  

Het overnemen van het bedrijf stond in zijn tienerjaren niet als hoogste op zijn verlanglijst. Zeven dagen per week werken zag hij niet zitten en, naar eigen zeggen, had hij niet zoveel met de dieren. Echter wel met ondernemen. Daarom besloot hij aan het einde van de middelbare school toch te kiezen voor een studie richting het bedrijf van vader Jaap.

Regie in eigen handen

“Mijn drijfveer was het ondernemerschap. Mijn ouders runden, in mijn ogen, een ‘museumboerderij’. Het was niet toekomstbestendig en alle facetten moesten worden aangepakt. Dat triggerede mij om er voor te gaan. Ik vind het nu eenmaal fijn om zelf de regie te hebben en de touwtjes in handen. Die vrijheid kreeg ik vervolgens volledig.”

Na zijn Hbo-opleiding stapte hij in het bedrijf. Samen met Dirk Wijnker van Alfa Accountants en Adviseurs schetste Peter zijn bedrijfsplan. “Dirk en ik konden lezen en schrijven met elkaar en hadden een hele sterke klik. Dat moest ook wel, want mijn plannen waren best ambitieus. Ik ging direct aan de slag met de bouw van een compleet nieuwe stal en kon daardoor groeien van 45 naar 100 eigen koeien. Ik ben Dirk erg dankbaar voor alles wat hij heeft gedaan. Hij kan trots zijn op het team van Alfa die nu de honneurs waarneemt. Ik ben nog altijd erg tevreden. De adviseurs zijn ambitieus en zetten vaak net dat stapje extra. Ze zetten daar mij ook toe en ik heb dat nodig, hun enthousiasme werkt erg motiverend.”

Het kan altijd beter

Dat hij niets aan het toeval overlaat is typerend voor Peter plus voor de manier waarop hij zijn bedrijf runt. Nadenken over de bedrijfsvoering en over de toekomst stopt nooit. “Ik ben altijd bezig met finetunen. Het moet en kan immers altijd beter. Daarom ben ik de fokkerij ingestapt waarbij het doel een stal vol modellen is. Naast melk geven, wil ik dat ze mooi zijn. Dan voelen ze zich namelijk fijn en geven ze vanzelf meer. Niets is mooier dan een kalf te krijgen die genetisch net weer een stapje beter is dan haar moeder. Het maakt me niet alleen trots, ik krijg er flink wat energie van.”

Dat hij geen doorsnee boer is blijkt ook uit het feit dat hij er, samen met zijn vrouw Rimke, bewust voor gekozen heeft om niet op het erf te wonen, maar tien minuten rijden verderop. “Er is meer op de wereld dan mijn bedrijf. Mijn vrouw en kinderen hebben ook een eigen leven. Natuurlijk moeten de koeien zeven dagen per week gemolken worden, maar je kunt iemand inhuren om het voor je te doen. Dat geeft ons vervolgens de ruimte om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Dit zijn bewuste keuzes die je maakt, het hoort allemaal bij het ondernemerschap.”

Maaike Groot

Maaike Groot

Bedrijfskundig adviseur

088 253 2147 | mgroot@alfa.nl


Meer over Maaike