WOZ-beschikking in coronatijd

22 februari 2021 | Door:  Herma Brinkhuis

Binnenkort is het weer zo ver. We krijgen de WOZ-beschikking op de deurmat. Maar is de onroerende zaak nog wel zo veel waard als op de WOZ-beschikking staat aangegeven?

WOZ-beschikking

In het begin van het jaar ontvangt iedere eigenaar en gebruiker (bijvoorbeeld een huurder) van een woning of bedrijfspand een WOZ-beschikking. De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van de onroerende zaak op 1 januari van het voorgaande jaar. 

WOZ-waarde

Het kan voorkomen dat de WOZ-waarde van bijvoorbeeld een winkelpand lager is dan voorheen. Vooral in de MKB-sector kan de vraag worden gesteld of de hoogte van de WOZ-waarde wel klopt. Door het coronavirus zijn veel winkels namelijk gesloten of nog erger;  ze zijn zelfs failliet gegaan. Door de slechte economische situatie kan de waarde van de onroerende zaken dalen en is ook het risico op leegstand hoger.

Bezwaar (termijn)

Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde die is toegekend aan jouw onroerende zaak, kun je binnen 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking (dagtekening) bezwaar maken. Na deze termijn is bezwaar zo goed als onmogelijk en staat de WOZ-waarde vast.

Tot slot merken wij op dat de WOZ-waarde ook van belang is voor andere belastingen; zoals voor de schenk- en erfbelasting. Een goede waarde is daarom echt van belang. 

Wil jij bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking die jij hebt ontvangen? Wij helpen jou met veel plezier! Neem gerust contact op met één van onze fiscalisten.

Herma Brinkhuis

Herma Brinkhuis

Senior fiscaal adviseur

088 2532803 | hbrinkhuis@alfa.nl


Meer over Herma