Banner

Wim Kappers benoemd tot directeur, na ‘een proefperiode van vier jaar’

16 december 2019 | Door:  Wim Kappers

Van vakantiekracht tot directeur: het is het opmerkelijke verhaal van Wim Kappers. Met ingang van deze maand mag hij zich officieel directeur noemen van de vestigingen Hardenberg en Nijverdal. Een grote verandering zal het voor Wim niet zijn. “Natuurlijk zegt je dat wel wat, directeur. Maar in feite deed ik de afgelopen vier jaar als adjunct-directeur precies hetzelfde werk”, zegt hij bescheiden.

Wim heeft er al een lange Alfa-carrière opzitten. Die begon in 2001, toen hij als vakantiekracht voor het eerst kennismaakte met Alfa. “Ik kom van een boerderij af, mijn ouders hadden een agrarisch bedrijf. Zij waren klant bij Alfa. Dus het lag in de lijn van de verwachting”, verklaart hij de link.

Als vwo’er begint Wim in de vakantie met ‘allerhande zaken’: “Het inboeken van de administratie, baliedienst, de telefoon aannemen... een telefooncentrale was er nog niet.” Als hij op de heao de studie AA afrondt, is er weinig twijfel over zijn toekomstige werkplek: hij wordt assistent-accountant in de vestiging Ommen en later Hardenberg, het kantoor dat hij na zestien jaar nog altijd trouw is.

Gras niet altijd groener

“Natuurlijk heb ik ook weleens overwogen om ergens anders te gaan kijken. Maar bij Alfa heb ik de kans gekregen om intern een ontwikkeling door te maken. Ik heb landelijk meegedraaid in heel veel projecten van Alfa. Ik heb veel buiten de deur gezien en het gras is elders niet altijd groener. Daarom ben ik gebleven. Ook omdat de persoonlijke contacten bij Alfa mij aanspreken.”

Dat zijn keus voor Alfa ooit tot een directiefunctie zou leiden, was niet ingecalculeerd. “Nee, toen ik bij Alfa begon is dat niet de insteek geweest. Eigenlijk ben ik er door de jaren heen ingerold. Je wordt betrokken bij beleidsmatig werk, ik vond het leuk, ik begon me er steeds meer voor te interesseren.”

‘Proefperiode zit erop’

Als adjunct-directeur liep Wim al vier jaar lang warm langs de ‘zijlijn’. Lachend: “Mijn proefperiode van vier jaar is afgelopen!” Ook al verandert er niet veel, toch gaat het managen een groter deel van zijn tijd in beslag nemen. “Ik krijg er uitdagend werk bij, maar ik moet ook dingen gaan loslaten. Dat is weleens lastig. Ik kom vanuit de praktijk, ben doorgegroeid naar een managementfunctie. Dan moet je collega’s gaan aansturen. Ik weet precies hoe ik een administratie moet verwerken, maar ik moet het niet zelf gaan doen. Bij een aantal van onze klanten ben ik nog elke dag betrokken. Op incidentele basis zal ik wel blijven aanschuiven. Dat houdt je scherp. En ik vind het ook belangrijk om de dagelijkse praktijk mee te blijven maken.”

Regio Twente

Zijn kantoren hebben niet alleen een agrarisch profiel. Hardenberg en Nijverdal zijn ook de twee ‘recreatiekantoren’ van Alfa. Als directeur van beide vestigingen bestrijkt Wim met Inez Schutten en Antony Verschoor de regio Twente-Salland voor Alfa. Het is een gebied met potentieel, constateert Wim. “We zien kansen om iets meer richting de regio Twente te trekken.”

Lopen met de hond

Zelf woont Wim vlakbij Hardenberg. ‘Thuis’ wachten zijn echtgenote en drie zonen, van elf, negen en zes jaar. “De oudste gaat volgend jaar naar het voortgezet onderwijs. Dat is het mooie: wat je op het werk doet, mensen naar een hoger niveau brengen, dat zie je op kleinere schaal ook thuis gebeuren.” Gezin en familie zijn de belangrijke rustpunten in een directeursbestaan dat af en toe hectisch kan zijn. “Ik moet zorgen dat ik in balans blijf. Op de juiste momenten mijn rust nemen. Ik loop veel met de hond, om even stoom af te blazen. Ik ben dit jaar begonnen met spinning. En in mijn vrije tijd wacht ook nog het onderhoud van de tuin. Ik kom van de boerderij, dus je bent het gewend om veel buiten te zijn.”

Je kunt Wim ook vinden op LinkedIn.