Banner

Wat als je samenwoont en investeert in het huis van je partner?

12 mei 2020

Het komt tegenwoordig vaak voor: de ene partner heeft een koopwoning, de andere trekt hierbij in. Hoe zit het als ‘die ander’ gaat investeren in het huis van de partner? Moet hij of zij dan geld terugkrijgen bij beëindiging van de relatie? En zo ja, hoeveel en tot wanneer kan dit?

Samenwonen en vergoedingsrechten

Woon je samen met je partner en heb je een samenlevingscontract laten maken door een professional? Dan is daar naar alle waarschijnlijkheid een vergoedingsrecht in opgenomen. Dit is een recht op een geldbedrag als je iets hebt ‘geïnvesteerd’ in iets dat eigendom van de ander is (geworden). Laat je zo’n vergoedingsrecht opnemen, dan is er een aanknopingspunt om later een bedrag terug te kunnen vragen; iets wat wenselijk kan zijn als de relatie eindigt.

Geen contract of niets geregeld?

Het wordt lastiger als je samenwoont zonder dat je een samenlevingscontract hebt. Dat geldt ook voor de situatie dat je zelf iets hebt opgesteld, maar niets hebt geregeld over vergoedingsrechten. Voor echtgenoten en geregistreerde partners  is er een wettelijke vergoedingsregeling. Maar die regeling  geldt niet voor  samenwoners. De vraag is dan: op welke basis zou je de investering in bijvoorbeeld het toenmalige woonhuis terug kunnen vragen?

Er is namelijk niets over afgesproken. De investering kan ook worden gezien als een bijdrage in de woonlasten voor de gezamenlijk bewoonde woning. Wil je toch een vergoeding krijgen? Dan moet je als ‘investeerder’ vervolgens van goede huize komen. Het vergt nogal wat huiswerk en kosten als hierover een verschil van mening ontstaat.

Hoeveel moet er worden terugbetaald?

Als duidelijk is dat er moet worden terugbetaald, dan is een ander vraagstuk om hoeveel geld het gaat. Is dat hetzelfde ‘nominale’ bedrag zoals dat destijds ingelegd is? Of verandert dat bedrag mee met de waardemutatie van het huis? Dit is afhankelijk van de omstandigheden. Ook is de vordering van de samenwoner vatbaar voor verjaring. Dit betekent dat de vordering bij een langdurige relatie tussentijds kan verjaren, waardoor je aan het einde van de relatie met lege handen staat. Wacht dus niet te lang met het maken van afspraken over de investering.

Alfa helpt je het goed te regelen

Wil je deze financiële zaken goed regelen voor je de investering aangaat? Of heb je al geld gestoken in het huis van je partner, maar wil je discussie in de toekomst voorkomen? Neem contact op met een van onze adviseurs. Tot slot nog een tip: ga je trouwen en ben je gezamenlijk eigenaar van een woning, maar niet allebei voor de helft? Neem dan voordat je gaat trouwen contact met ons op om problemen na die tijd te voorkomen!